Index Vakbarát Hírportál

Furcsán kerül a Buda-Cash ügyfélvagyona Matolcsy rokonához

2016. március 2., szerda 14:23 | aznap frissítve

Két komoly probléma is van azzal, ahogy Matolcsy az unokatestvérének adná a Buda-Cash ügyfélvagyonát. Már persze azon túl, hogy az egész elég visszás.

Matolcsyék úgy adnák oda a Buda-Cash-ügyfelek megmaradt vagyonát Matolcsy unokatestvérének, hogy két komoly szabálytalanságnak tűnő részlet is akad a tervben – hivatkozik a HVG Dióslaki Gáborra, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnökére.

Gyenge pályázat után szabálytalan győztes

Az MNB felszámolócége, a PSFN Kft. kiírt egy pályázatot a Buda-Cash-ügyfelek megmaradt vagyonának átvételére. Ez pocsékul sikerült, csak egy pályázó indult el egyáltalán, éppenséggel a Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az erős érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB).

Egy károsult viszont felfigyelt két szabálytalan pontra is. Az egyik rögtön az, hogy az NHB nem is indulhatott volna, mert  a pályázat szerint minden indulónak országos lefedettséget biztosító hálózattal kellett volna rendelkeznie az indulás pillanatában. A hírek szerint több más bank is legfőképp ezért nem indult, viszont az NHB-t nem tántorította el, hogy csak egy darab bankfiókjuk van. Sőt, le is írták a lapnak adott válaszukban, hogy „majd” valamikor lesz országos lefedettségük ügynökökkel, és majd több fiókjuk is összejön.

A PSFN egy közleményben tudatta múlt héten, hogy Matolcsy unokatestvéréék mégis mindenben megfelelnek minden feltételnek, és kész. A felszámolónak nem ez az első olyan ügye egyébként, ahol furán vagy teljesen szabálytalanul jár el.

Családon belül elintézhetik

Másik probléma, hogy a felszámolói pályázatban felsorolt, átadandó értékpapírok listája sokkal bővebb, mint az, amit az MNB-s felszámoló azóta kommunikált. A kisbefektetők pedig nem értik, hogy hova fog tűnni akkor többi megmaradt értékpapír.

Mindenesetre ha Matolcsy az áldását adja rá, hogy az unokatestvérééknek adják az ügyfélvagyont, akkor az úgy is lesz, már csak ez hiányzik ugyanis a tranzakcióhoz.

Frissítés: A PSFN a második problémára inkább azt választotta, hogy felülvizsgálják az első vagyonfelmérést, adták ki az MTI-nek. Mert most rájöttek, hogy az igazából rossz volt. A külső szakértők, akiknek kiadták valamiért, azok nem végeztek elég jó munkát, de a felülvizsgálatról beszámolnak majd a Bevának és március 11-ig  adnak tájékoztatást a honlapjukon az új számokról. A cég tavaly karácsony előtt jelentette be, hogy lezárult az átfogó vagyonvizsgálat, és teljeskörűen megkezdődhet a vagyon kiadása. Arról nem mondtak semmit, hogy az ezek szerint súlyosan tévedő külső szakértőikkel szemben milyen lépéseket tettek, vagy hogy kik lehettek ők a valóságban.

Rovatok