Index Vakbarát Hírportál

Sunyul a Quaestor felszámolója

2015. szeptember 29., kedd 14:46

Magyarországon ma az egyik legfontosabb pozícióban lévő szervezet, a kevésbé ismert Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) egyre furcsábban viselkedik.

Először bejelentették, hogy lépni fognak azok ellen, akik közvetlenül a csőd előtt vették ki a pénzüket a Quaestorból. Aztán kiderült, hogy nem mindenki ellen fognak így lépni, például a Külügyminisztérium, és a felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ellen annak ellenére nem indult per, hogy utóbbi részére 3,8 milliárd forintot fizettek ki a Quaestor bedőlése napján. Bepereltek viszont egy 77 éves asszonyt, pénteki első tárgyalására mi is elmentünk.

Vissza minden

A felszámoló azonban gyakorlatilag üres kézzel érkezett a bíróságra, semmilyen bizonyítékot nem vittek magukkal, ami alapján támadni akarták az asszonyt, a felperes a tárgyalás elnapolását kérte.

Akkor miért pereltek egyáltalán? A PSFN azzal védekezett, hogy nekik törvényi kötelezettségük, hogy vizsgálják a felszámolást közvetlenül megelőző időszakot, jogszabályi előírások alapján jártak el. Közölték azt is, hogy a vizsgálat a perekkel párhuzamosan zajlik.

Nem világos azonban, hogy miért nem várták meg a perek megindításával a vizsgálat végét. Abból ugyanis mint hétfőn - egy munkanappal a beperelt nő első tárgyalása után - számukra az derült ki, hogy most inkább mégsem kell perelni. Bejelentették: elállnak a megindított perektől, és azonnali hatállyal felmondják a peres képviseletet eddig ellátó ügyvédi irodával kötött szerződést.

A felszámoló közleményéből nem derül ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem volt senki, aki valóban visszaélt bennfentes információkkal a cég bedőlése előtti napokban, vagy voltak olyanok, akik előre tudták, hogy csődbe fog menni a cég, csak most egyelőre mégsem perelnek. Vagy csak ügyvédi irodát váltanak.

Korábban még határozottan úgy fogalmaztak, hogy voltak "problémás jogügyletek a felszámolás előtt" közvetlenül és hogy "a felszámoló megteszi a szükséges lépéseket". De ha problémás ügyekre akadtak, és ezek alapján pereket indítottak, miért nem álltak elő a bizonyítékokkal?

Egyébként hogy mik voltak a problémás ügyletek és milyen szükséges lépéseket tesznek, arról hiába kérdeztük a felszámolót még nyár végén, szeptember elején arra jutottak, hogy inkább erre sem válaszolnak semmit. Elküldték még egyszer a közleményüket, ami alapján kérdeztünk.

Inkább nem válaszolnak

"A Quaestor felszámolója a jogszabályi keretek között eddig is mindent megtett, és továbbra is mindent megtesz a több tízezer ügyfél érdekeinek védelmében. A felszámoló a jövőben is folyamatosan tájékoztatást ad a felszámolás állásáról" - írta közleményében a felszámoló.

Valójában azonban éppen a megfelelő tájékoztatás hiánya az, amire a legtöbb ügyfél panaszkodik, és nincs könnyebb dolga az újságíróknak sem. Két hónapig nem válaszoltak például azokra a kérdéseinkre, amelyekből közelebb kerülhettünk volna a legfontosabb quaestoros témához: hova tűnt Tarsolyéktól ilyen sok milliárd forint látszólag nyomtalanul? Tényleg ennyi pénz jött-e hozzájuk a valóságban is?

Kikértük közérdekű adatigényléssel is az adatokat, így sem adták. És most már olyan alapinfókat sem hajlandóak megosztani, amit egyszer már bejelentettek, csak homályosan, így senki nem tudja, hogy most akkor mi is fog történni a valóságban. Bemondták például, hogy hiányzik pénz a Quaestorból, de azt nem, hogy mennyi. A károsultakból "homogén csoportokat" fognak képezni, de azt nem mondták el, hogy hogyan, vagy mi alapján. Az egyébként is fura helyzetben lévő károsultak így egyre ingerültebbek.

Elfelejtettek szólni

A felszámolónál emlékezetes volt az az eset is, amikor minden értesítés nélkül megváltoztatták a Buda-Cash-károsultak igénybejelentő formanyomtatványát. Tartalmi változtatást is csempésztek bele, és a postacímet is csak úgy menet közben átírták bármiféle figyelmeztetés nélkül.

Eközben az ügyfélszolgálatuk teljesen elérhetetlen volt, kicsöngött, de mi akárhányszor próbálkoztunk, soha nem vette fel senki. Az ilyesmi nem szerencsés, egy akár százezernél is több bajban lévő ember és cég ügyeit kezelő állami szervnél.

Egyébként a PSFN az a cég, akik a Quaestor mellett hivatalból felszámolnak egy sereg, kiemelten durva ügyet az elmúlt évekből.

Jelenleg is ők takarítják a szennyest például:

Rovatok