Index Vakbarát Hírportál

Záloghiteles céget bírságolt az MNB

2017. november 13., hétfő 10:54

4,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Royal Záloghitel Zrt.-t, ami többször megszegte a teljes hiteldíj-mutató feltüntetésére, számítására és a THM maximum mértékére vonatkozó szabályokat 2013. január 1. és idén augusztus 22. között – derül kia jegybank közleményéből.

A vizsgálatból az derült ki, hogy a cég a fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kölcsönt szinte valamennyi ügyfelének. A Royal emellett honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a THM értékét. 

2016 augusztusa óta a jegybank 10 kézizálog-hitelező piaci szereplőt összesen 55,5 millió forintnyi bírsággal sújtott a THM-szabályokkal kapcsolatos jogsértések miatt. 2016 augusztusa óta a jegybank összesen 7 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a THM-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét.

Október közepén írtunk róla a Napi.hu cikke alapján, hogy a zálogházak a visszaeső keresletre panaszkodnak, illetve a kis zálogházak jó része inkább eleve be se tartja a törvényt, nehogy csökkenjen a forgalma, így rengeteg lopott áru végezheti a lazább hozzáállású zálogházakban. Különösen a takarékszövetkezeti háttérrel bíró zálogházak járnak élen a  törvényszegésben. A zálogházak azzal érvelnek, hogy az ügyfelei kegyszerűen idegenkednek az adataik megadásától, ezért ha nem hozzájuk mennek, akkor majd uzsorásokhoz fognak járni, ami mindenkinek rosszabb.

A felügyelet, azaz MNB viszont nem tart ettől, szerintük annyi az egész, hogy kevesebb lopott árut visznek a zálogházakba. Pontosabban az új szabályozás "mindössze az esetlegesen bűncselekményből származó tárgyak zálogba adását szoríthatja vissza." Az MNB viszont semmit nem tud arról, hogy esetleg tömegesen nem tartanák be a törvényt a kis zálogházak.

Rovatok