Index Vakbarát Hírportál

Új quaestoros sikkasztást találtak

2018. május 31., csütörtök 10:09

Még 2,2 milliárd forint értékű sikkasztás miatt emeltek vádat a Quaestor-ügyben, írja az ügyészség. 2009-2010-ben a Quaestor Kurázsi befektetési jegyek eladásából származó pénzből csipegettek le a vád szerint nyolcan. 

A válság után ugyanis ezzel biztosították a Quaestor cégcsoport további működését azokban az időszakokban, más értékpapírokat nem tudtak ellopni, és a kötvényeladásaikból származó bevétel is csökkent.

A leírás szerint sikkasztás módszere annyi volt, hogy létrehoztak egy “Technikai T2”-nek nevezett fiktív ügyfelet, és egy ahhoz tartozó fiktív értékpapírszámlát. Ezután T2 értékpapírszámláján jóváírták a valóságban nem létező Quaestor Kurázsi Befektetési jegyeket, majd átvezették egy másik ügyfélszámlára, ezt követően pedig eladták a Quaestor Befektetési Alapkezelőnek. Az értékesítési ügylet során a Quaestor Értékpapír Zrt. bizományosként járt el, így a Quaestor Befektetési Alapkezelő felé történő elszámoláskor a fiktív ügyletek leplezték a valódi forgalmat, ami lehetővé tette a 2,2 milliárd forintnyi bevétel eltulajdonítását.

Legutóbb talán márciusban osztott meg új információkat az ügyről az ügyészség, akkor azt árulták el, hogy quaestorosok 72 millió forintnyi dollárért vettek hindu tűzmágiát is a távolból. Az ezoterikus szolgáltatást pedig papíron tanácsadásként és ügynöki tevékenységként könyvelték el. 

Rovatok