Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy másik fia is elkerülhette az NHB csődjét

2019. május 14., kedd 09:27 | aznap frissítve

Matolcsy György jegybankelnök másik fia, Máté is nagyon jól időzítve váltott bankot, így nem ragadt bent pénze rokona, Szemerey Tamás csődbe ment bankjában – írja a 24.hu.

Arról már korábban írtunk, hogy Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia az NHB Banknál, Matolcsy György unokatestvérének bankjánál tartotta a cége számláját, egészen nem sokkal azelőttig, hogy a jegybank korlátozta volna az NHB kifizetéseit, ami után az be is dőlt. Akkor, amikor amúgy a jegybankban már nyilván tudni lehetett, hogy bajok vannak az NHB-nál, Matolcsy Ádám viszont a Gránit Banknál nyitott egy új számlát a Balaton Bútor Kft. számára (amelyet amúgy az NHB-tól fölvett hitelből vásárolt pár éve), így akár a cég összes pénzét átvihette oda, mielőtt az bennragadhatott volna a csődbe ment, felszámolás alá került bankban.

A 24.hu viszont most azt írja, hogy a jegybankelnök másik fia, Matolcsy Máté is nagyon jókor hozott nagyon előnyös döntést és nyitott új számlát az ő cégének, a Mém Műhely Kft.-nek, szintén a Gránit Banknál. Máté cége is az NHB-nál tartotta a cége számláit, viszont egy nappal még testvérét is megelőzte az új számlanyitásban. Indoklásként ugyanazt mondta, mint testvére, vagyis hogy a cég olyan dinamikusan fejlődik, hogy szüksége volt egy új számlára egy új banknál. 

Mindenesetre a Matolcsy testvérek cégei így valószínűleg nem jártak úgy, mint az a több mint 750 betétes, akiknek a bankban maradt a pénzük, és akiket az Országos Betétbiztosítási Alap kárpótolt 100 ezer eurós értékhatárig. A bankban így is van 49 vállalat és 9 magányszemély, akiknek ennél több pénzük volt a bankban, ami bent is ragadt, úgy 20 milliárd forint értékben

Szintén az NHB-val kapcsolatban írtuk, hogy a bank problémáit követő jegybank egyik munkatársa próbálta segíteni ismerősét, akiről azt hitte, hogy a bankban tartja a pénzét: kiszivárogtatta, hogy az MNB vissza fogja vonni a bank engedélyét. A dologból feljelentés lett, a rendőrség viszont visszadobta az ügyet, mondván, hogy nem talált bűncselekményt a bankcsőd kiszivárogtatásában. 

Rovatok