Index Vakbarát Hírportál

Megveszi a Mol az Olajtervet

2016. december 15., csütörtök 07:42 | aznap frissítve

A Mol megállapodást írt alá az Olajterv 51 százalékának megvásárlására, írja az MTI. Egészen pontosan most OT Industries a cég neve, de Molnak most újra kell. A vállalalat két év alatt nagyjából megfelezte az árbevételét, a 2013-as 70,5 milliárdról 2016-ra 40,7 millárdra csökkent a bevétel, papíron már veszteségesek is.  

A cégben kisebbégi tulajdonos nem olyan régóta Csányi Sándor OTP-főnök is. Korábban a HVG arról írt, hogy kifejezetten rossz üzletnek tartották a Mol-elemzők az Olajterv két és fél évtizeddel ezelőtti eladását, de ezek szerint most már vissza is vennék. Illetve fontos körülmény, hoyg az OT a magyarországi olaj- és gázvezetéképítési piacon monopolhelyzetben van. 

A cégcsoport eddig is a Mol egyik beszállítója volt, részt vett az olajtársaság vezetékhálózatainak, a szőregi biztonsági gáztároló és a hozzá tartozó vezetékek, a Horvátország és a Románia felé vezető interkonnektorok kivitelezésében, továbbá egyes tiszaújvárosi petrolkémiai beruházásokban

A OT Industriesban a lap szerint feltűnt korábban tulajdonosként a furcsa molos ügyletek szürke eminenciása, Tóth József, illetve az egyik aktuális miniszterünk, a cégtemetős Seszták Miklós rokonsága is. A cég egyébként 2012-ben atomerőművek karbantartására és üzemeltetésére is licenszelt alvállalatot is kapott a Moltól a HVG szerint.

A tranzakció zárásához versenyhatósági jóváhagyás szükséges.

Rovatok