Index Vakbarát Hírportál

Még mindig simán drágulnak a lakások

2017. december 19., kedd 20:24

Még mindig bőven emelkednek a lakásárak, különösen Budapesten és környékén, áll az FHB friss lakásárindexében. Ez az index azért is érdekes, mert a megvalósult tranzakciókon alapul, nem hirdetési árakon vagy bármi hasonlón. 

Budapesten ma átlagosan 80 százalékkal kell többet fizetni az ingatlanokért, mint a válság mélypontján. De minden régióban növekedtek a lakásárak idén a második negyedévben.

Településtípusonként a falvakban a legkevésbé, Budapesten a leginkább, ami 2016 átlagos áraihoz képest a falvaknál 1,6 százalékos drágulást jelentett, Budapesten 12 százalékosat. PErsze az is igaz, hogy az se mindegy, hogy pontosan hol van az a falu, régiós szinten elég nagy különbségek lehetnek ugyanis. 

Érdekes, hogy Budapesten belül az I. és a VIII. kerület mellett két külső kerület, a XV. és a XXI. is erősebben megdrágult. Régiós szinten is a közép-magyarországi drágult a leginkább.

Közben még mindig dübörögnek a lakásépítések, 28 400 lakásépítési engedélyt adtak ki idén az első három negyedévben, ami a tavalyihoz képest is több mint 32 százalékos emelkedést jelent, a tavalyelőtti azonos időszakhoz képest háromszorozódást. Első három negyedévben egyébként nyolcezer lakás készült el, ami szintén 50 százlaékos növekedés tavalyhoz képest. 

A nagy építkezési láz közben azért elég nagy a bizonytalanság is, főleg a munkaerőhiány miatt. A MArket Zrt. vezetője, Scheer Sándor például pakisztániak behozatalán gondolkozik, mivel az már ukránok is szívesebben választják gazdagabb országokat. 

Az építőiparban elvileg 3377 betöltetlen állás van a az FHB anyaga  szerint, Scheer Sándor viszont legutóbb inkább 20-30 ezer hiányzó dolgozót saccolt az iparágában. 

Sok a csúszás, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint az induláskor tervezett átadási határidő már a lakások többmint a felénél eltolódott, körülbelül 10 százalékuk esetében ennek mértéke pedig már legalább egy évet tesz ki.

Rovatok