Index Vakbarát Hírportál

Pert vesztett Emfesz-ügyben az energiahivatal

2010. január 18., hétfő 15:35 | aznap frissítve

Hétfőn közigazgatási pert vesztett első fokon a Magyar Energia Hivatal az Emfesz előző tulajdonosával szemben. Az ítélet szerint elhamarkodottan hagyták jóvá, hogy a RosGas szerezte meg a céget.

A Fővárosi Bíróságon hétfőn pert vesztett első fokon a Magyar Energia Hivatal a Mabofi nevű ciprusi céggel szemben. Utóbbi tulajdonosa azt állítja, hogy az Emfesz nevű magyar gázszolgáltató céget akarata ellenére adta el a cég ügyvezető igazgatója, 1 dollárért, tavaly áprilisban, a Svájcban bejegyzett RosGas Ag-nek. A Mabofi, és annak Dmitrij Firtas nevű ukrán tulajdonosa azt is sérelmezte, hogy a tulajdonosváltást a magyar hivatalok – a cégbíróság és az energiahivatal – nagyon gyorsan engedélyezték, bár e sietség nem volt a mostani per tárgya.

A bíróság most hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal április 29-i döntését, amelyben jóváhagyta a Rosgas befolyásszerzését. A döntés elvben veszélyezteti az Emfesz jogi helyzetét, miközben a magyarországi fogyasztók negyede vesz az Emfesztől gázt. Az ellátás most nem kerülhet veszélybe, de nyilvánvalóan az Emfesz vezetője ellen folyó nyomozás mellett ez a körülmény is megnehezíti a cég helyzetét.

A bíróság két mozzanatot is kifogásolt az energiahivatal döntésében: egyrészt nem kérték be a céget eladó Góczi István jogosultságairól szóló eredeti meghatalmazását, másrészt pedig nem adhattak volna 45 napos haladékot, hogy a vevő RosGas tulajdonosi szerkezetét tisztázzák. Emlékezetes, hogy a Molba bevásárló Szurgut esetében a hivatal simán blokkolta a vevő tulajdonosi jogait, mert nem volt világos a cég tulajdonosi szerkezete. Ehhez képest a RosGas valódi tulajdonviszonyai sokkal ködösebbek voltak, mégis, a szokásos ügymenet töredéke, lényegében egy nap alatt engedélyezték az üzletet. Piaci pletykák szerint ezért kellett lemondania szeptemberben a hivatal vezetőjének is.

Az ítélet ellenére az Emfesz működése a következő időszakban biztosítottnak látszik. Az ítélet ellen információink szerint várhatóan fellebbez a perbe beavatkozóként megjelenő Emfesz, amivel még sok időt nyerhetnek. A cég szerint ráadásul időközben a hivatal felé már pótolták azokat a dokumentumokat, amelyek hiánya miatt az április végi határozatot most hatályon kívül helyezték. Így arra számítanak, hogy ha újra kellene esetleg valamikor engedélyeztetniük a tulajdonosváltást a hivatallal, akkor simán megkaphatnák azt.

Ugyanakkor jól látszik, hogy az Emfesz nagyon furcsa eladása kapcsán a magyar hatóságok egyre szigorúbbak. Korábban a rendőrség zár alá vette az Emfesz teljes üzletrészét, most pedig veszélybe került működési engedélye is.

Az ukrán választások második fordulója után kiderülhet az is, hogy az előző tulajdonos, Dmitrij Firtas pozíciói javulnak Kijevben, hiszen fő ellenfele, az őt a gázüzletből kiütő Julia Tyimosenko vesztésre áll. Így nem kizárt, hogy esetleg sikerülhet Indexnek is hangoztatott terve, és az ukrán piac mellett visszaszerzi a magyart is. Közben a magyar állami MVM bevonása is felmerült az Emfesz tulajdonosi szerkezetébe, illetve a Gazprom is évek óta komoly részt óhajt a magyar vállalatból.

Rovatok