Index Vakbarát Hírportál

Tovább osztja egymást a Fidesz és Oszkó

2010. április 14., szerda 17:05

Folytatódik a nyilatkozatháború a leendő kormánypárt és a mostani kormány között a költségvetés állapotáról. Szijjártó szerint kormányváltásig kiürülhet a kassza teljesen, Oszkó szerint viszont 2002-ben ugyanúgy az éves hiányterv durván négyötödére rúgott a május végéig felhalmozódott deficit, mint ahogyan idén lesz.

Nem lankad a leendő kormánypárt, ha az idei költségvetés helyzetét kell kommentálni. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője mai sajtótájékoztatóján ismét a kongó államkasszával jellemezte a büdzsé helyzetét: az MTI tudósítása szerint Szijjártó azt mondta, hogy a Fidesz szerint az államháztartási hiány mértéke azt bizonyítja, hogy a költségvetés tele van trükkökkel, a jelenlegi kormány pedig kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig.

A Pénzügyminisztérium rendes havi sajtótájékoztatóján, amelyet ma tartottak, elhangzott, hogy a tárca prognózisa szerint május végéig, tehát a várható kormányalakításig az egész éves deficit 82 százaléka halmozódhat fel. Katona Tamás, a tárca államtitkára szerint 2002-ben május végén hasonló, 81 százalékos volt ez a mutató.

Vészforgatókönyv

Arra a kérdésre, hogy van-e arra a Fidesznek vészforgatókönyve, ha az államkassza valóban kiürül, Szijjártó Péter úgy válaszolt: vészhelyzetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni. El kell zárni azokat a csatornákat, amelyeken kifolyik a pénz az államkasszából, vagyis el kell zárni a korrupciós csatornákat, fel kell számolni a BKV-típusú szerződéskötéseket, és "villámgyorsan" vissza kell szerezni a jogellenesen kifizetett végkielégítéseket - sorolta a "tüneti kezeléseket", kiemelve, hogy mindemellett stratégiai intézkedésként be kell indítani a gazdasági növekedést. Kérdésre közölte, arról nem volt szó, hogy befagyasztanának állami beruházásokat.

A politikus szintén kérdésre azt mondta: az önkormányzatok helyzete tovább súlyosbítja a hiány mértékét.

Arra a felvetésre, miszerint előfordulhat-e az, hogy az új kormány megpróbálja növelni a hiánycélt, Szijjártó Péter közölte, először is abból kellene kiindulni, mekkora a hiány, hiszen jelenleg nehéz megmondani. Abban nincs vita, hogy a kormány által prognosztizált 3,8 százaléknál magasabb - jegyezte meg. "A következő kormánynak sokfajta célja lehet, de hiánycélja biztosan nem" - fogalmazott.

Korábban a Fidesz politikusai azt kommunikálták, hogy a kormányváltásig az egész éves tervet eléri a tényleges hiány. Most Szijjártó már kicsit óvatosabban fogalmazott, ám alapvetően mégsem táncolt el a 100 százalékos alapállítástól. A "számok dinamikájából" az látszik, hogy mire az új kormány átveheti az ország irányítását, addigra a kassza teljes mértékben kiürülhet - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha az államkassza kiürül, és a hiánynak szinte az egésze teljesül, azt nehéz másnak minősíteni, mint vészhelyzetnek. A politikus a PM mai sajtótájékoztatóján elhangzott arányszámra reagálva annyit közölt, hogy "lehet trükközni azokkal a kimutatásokkal, amelyekkel az államtitkár is próbálkozott", Katona Tamás azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a kormányzás minősége és az ország állapota 2010-ben "ég és föld" a 2002-eshez képest. Ilyen mélyről az országot gyorsan csak nagy nemzeti egység segítségével lehet kimozdítani - jelentette ki a fideszes politikus.

A válasz sem váratott magára. Oszkó Péter pénzügyminiszter Szijjártó kijelentéseire reagálva azt mondta egy másik sajtótájékoztatón, hogy a költségvetés idei 205 milliárd forintos tartalékából 188 milliárd, azaz 91 százalék a következő kormány rendelkezésére áll. A miniszter megismételte: a jelenlegi kormány megközelítőleg az éves várható hiány olyan százalékában, azaz 82 százalékban adja át a büdzsét a következő kormánynak, ahogy azt annak idején az Orbán-kormány adta át utódjának. "A jelenlegi kormány a költségvetés terén mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő kormány számára a lehető legnagyobb tartalék maradjon, és a legnagyobb mozgástér álljon rendelkezésre. Ezért nem tartom úriemberhez méltó magatartásnak, hogy azt mondják: mindent felégettünk magunk mögött, mert éppen ezzel ellenkező történik" – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Mint nemrégi cikkünkben rávilágítottunk, az idei büdzsére nehezen lehet ráfogni, hogy választási költségvetés lenne, bár van benne egy-két gesztus bizonyos csoportoknak. Az is igaz ugyanakkor, hogy közelítő számítások szerint idén az alapfolyamatok alapján azért 100-200 milliárd forintos hiánytúllépés valószínűsíthető – de ez még messze a legjobb elcsúszás a 2002-es és 2006-os választási évhez képest –, ami a GDP 0,4-0,8 százalékának felel meg, miközben a kormány 3,8 százalékos célt tart fenn, tehát az alapfolyamatok közel sem indokolnak duplázódó hiányt.

Rovatok