Index Vakbarát Hírportál

Orbán jobbkeze nem tudta, mit csinál a bal?

2010. október 28., csütörtök 15:53

Matolcsy György még néhány nappal a második akcióterv bejelentése előtt sem lehetett tisztában az intézkedéscsomag minden részletével. Erre utal legalábbis, hogy a nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor nyugdíjakról szóló kijelentéseivel szinte egy időben, még egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be vitára a parlament elé, amely kiterjesztette illetve pontosította volna a magánnyugdíj-pénztárba kötelezően belépők körét.

Az október 16-án benyújtott, az adótörvények módosításáról szóló Matolcsy György által jegyzett iromány a pályakezdő egyéni vállalkozókat, őstermelőket és egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint alkalmazott munkavállalókat is kötelezné a magánnyugdíjpénztári belépésre. A javaslat egészen pontosan valójában technikai módosítást jelent: az említett körnek a jogviszony kezdetétől számított 15 napon belül kell belépnie valamelyik kasszába. A pályakezdőknek korábban is kötelező volt a belépés, egyes foglalkoztatási formáknál azonban hiányoztak a határidők, a részletszabályok. Így egy pályakezdő őstermelő bár elvben kötelezett volt korábban is a belépésre, gyakorlatilag nem létezett számonkérhető határidő arra vonatkozóan, hogy meddig kell jelentkeznie egy magánnyugdíjpénztárnál.

Nyugdíjpénztári szakértők szerint feltehető: ha nagyobb tömegek nem is, de azért jónéhányan megspórolhatták a fenti kiskapu miatt a tagságot. Úgy tűnik, alig két héttel ezelőtt a kormány őket viszont még ettől, azaz a pénztártalanságtól féltette, és nem attól, hogy a magánnyugdíjpénztárak tőzsdére viszik járulékaikat.

A parlamenti általános vitában sem tűnt fel

Nyilvánvalónak látszik az is: a paragrafus aligha kerülhetett volna bele az adó- és járuléktörvényekről szóló törvényjavaslatba, ha a nemzetgazdasági tárca már a kidolgozásakor ismeri a beadvánnyal ellentétes, a magánnyugdíj-pénztári rendszer ellen ágáló miniszterelnöki terveket, illetve annak a jogszabálynak a tervét, amit aztán október 25-én hétfőn el is fogadott az Országgyűlés. Az új jogszabály nemcsak lehetővé teszi a visszalépést a magánnnyugdíjpénztár-tagoknak az állami rendszerbe, de teljesen fel is számolja a pályakezdők kötelező magánpénztári tagságát.

Az említett paragrafus azonban ott van, most is élő tervezetként a parlament asztalán, sőt már az általános vitán is túl van a törvényjavaslat. Így különös helyzet állt elő: ha ugyanis azt megszavazza a parlament, ha másnak nem is, ennek a három csoportnak kötelező lesz a pénztárba lépés.

Ennél azonban valószínűbb, hogy egy módosító javaslattal hozzák helyre a bakit, a pénztárakat ellenző Jobbik úgy tűnik meg is teszi a kormánynak ezt a szívességet: a szerdán beadott egyik módosítójuk hatályon kívül helyezné az ottfelejtett passzust.

"A javaslat a nyugdíjreform tervezett intézkedéseivel nincs összhangban,
mivel nemhogy feloldaná a kötelező magánnyugdíj-pénztári belépési kötelezettséget, de annak körét még értelmetlenül ki is szélesíti" - áll a Jobbik indoklásában.

Matolcsy is kapcsolt

A nemzetgazdasági miniszter egyébként az általa jegyezett adócsomagtól függetlenül hamar felvette a kommunikációs fonalat, Orbán bejelentésének másnapján már kifejtette: nem elégedett a magánnyugdíjpénzárak rendszerével, és el kell gondolkodni a kasszák jövőjén.

“Mindenkinek joga van szabadon dönteni arról, hogy az állami, vagy a magánnyugdíj-pénztári tagságot választja, ugyanakkor az állampolgárok befizetett pénze az előbbi rendszerben nagyobb biztonságban van” - mondta Matolcsy az Orbán bejelentés másnapján, igaz, éppen egy nappal ezután nyújtotta be az ominózus irományt, benne felejtve a pénztártagságra kötelező részt.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban uralkodó zűrzavarról már korábban is lehetett hallani, a tárca által előkészített zárszámadási törvényben a Fidesz képviselőit is meglepő módon egyenesen megdicsérték a Bajnai-kormány válságkezelését. Egyes napilapok már a miniszter menesztéséről is találgattak, de Orbán Viktor megvédte Matolcsyt, mondván ő a jobbkeze, és nincs az a pénz, amiért megválna tőle.

Rovatok