Index Vakbarát Hírportál

A kormány meghátrált, mégis kap mindenki családi pótlékot

2010. november 3., szerda 20:14 | aznap frissítve

A kormány végül is nem vonja el a magasabb jövedelműektől a családi pótlékot. Amúgy is csak 1-2 milliárd forintot tudtak volna ezzel spórolni, ami nevetségesen kevés pénz az extraadókkal beszedett sok százmilliárdhoz vagy a magánnyugdíjpénztárakban felgyűlt megtakarítás egy részéhez képest, amelyek jövőre elkezd felélni az állam. És az adórendszerben végrehajtandó lépést is ütötte volna.

Nem változik a családi pótlék jelenlegi rendszere, a juttatás továbbra is alanyi jogon jár majd - közölte a kormányszóvivő a kormány mai döntését ismertetve. "A kormány alaposan megfontolta azt a felvetést, hogy a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kössék, ám végül úgy döntött, hogy nem változtatja meg a mostani rendszert" - nyilatkozta Nagy Anna az MTI tudósítása szerint, hozzátéve: a családi pótlék tehát továbbra is alanyi jogon jár.

Azt a kormányzati szándékot ugyanis, hogy jelentősen egyszerűsödjön az adórendszer, lerontotta volna az, ha a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kötjük - indokolta a kormányszóvivő. Megjegyezte: a kérdés már többször felmerült az elmúlt években, és a jövőben is érdemes még megfontolni, de most nem lesz változás.

Pár napja Soltész Miklós családügyi államtitkár hozakodott elő azzal a kormányzati ötlettel, hogy a milliós jövedelmű családoktól megvonnák a családi pótlékot. Ma már Nyitrai Imre helyettes államtitkár még tovább ment nyilatkozatával, amikor érzékeltette, hogy bár több változat fut, de a legnagyobb esélye annak az elképzelésnek van, hogy a havi 1,3 millió forintnál magasabb jövedelemmel rendelkező családoktól elvennék a családi pótlékot. Ezzel elmondása szerint 1-2 milliárd forintot lehetne spórolni.

Ez az összeg nevetségesen kevés például ahhoz képest, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott vagyon jó részét, 530 milliárdot jövőre már felélne. De ahhoz képest is eltörpül, hogy az extraadókból jövőre 340 milliárd forintot szedne be az állam.

A családi pótlék jövedelemhatárhoz kötése egyébként szembement volna az adórendszerben jövőre végrehajtandó, a gyerekvállalást ösztönző lépéssel. Jövőre nagyvonalú lesz az állam a gyerekesekkel, adóalap-kedvezményt vezet be, így az egy- és kétgyerekesek gyerekenként havonta 10-10 ezer forinttal mérsékelhetnék befizetendő adójukat, a háromgyerekeseknél pedig gyerekenként és havonta 33 ezer forinttal kisebb adót kellene fizetni, és ez mindenkire egységesen így lenne, jövedelemkorlát nélkül.

Rovatok