Index Vakbarát Hírportál

527 millió dollárt kell fizetnie az Emfesznek

2011. március 21., hétfő 12:00

Döntött a stockholmi választott bíróság: az Emfesznek 527,3 millió dollárt és kamatokat kell fizetnie a RoszUkrEenergónak (RUE). A bíróság egyben alaptalannak minősítette az Emfesz ellenkeresetét, amellyel 820 millió dollárt követelt a gázszállítási szerződések megszegése miatt, adta hírül a Vedomosztyi című orosz üzleti lap hétfőn.

A következő lépésként a stockholmi bíróság döntését meg kell erősítenie az érintett ország, jelen esetben Magyarország egy bíróságának. Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója tovább akar pereskedni, és megfellebbezi a stockholmi bíróság döntését mind Svédországban, mind Magyarországon.

Nem fizettek

A RosUkrEnergo két évvel ezelőtt indított eljárást a stockholmi választott bíróságon. A RUE az Emfesznek 2008. szeptembere és 2009. áprilisa között szállított gáz árát, s a gázra 2005-2007 között nyújtott hitel kamatait követelte. A felperes szerint az Emfesz megsértette a RUE-val fennálló, 2005-től 2015-ig érvényes szerződést, mivel nem fizette ki teljes egészében a RUE által a szerződés értelmében szállított gázért számlázott összegeket, és nem írta alá az átadási-átvételi jegyzőkönyveket.

Az olcsó ukrán forrás

Mint ismert, korábban az orosz-ukrán megállapodások értelmében a Gazprom a RUE-nak szállította az Ukrajnának szánt gázt, a RUE azt nagyrészt továbbadta Ukrajnának, kisebb részben pedig az Emfesznek, amely Magyarországon és Lengyelországban adta el. Amíg ez a séma működött, a Gazprom - amely a RUE 50 százalékos résztulajdonosa - gyakorlatilag a RUE útján meghitelezte a gázt az Emfesznek, és egy évvel a szállítás után jutott a pénzéhez.

2009 elején azonban kitört az orosz-ukrán gázháború, leálltak az Európába irányuló orosz gázszállítások. A rendszerből kitúrták a közvetítő RUE-t, a továbbiakban nem kapott a Gazpromtól gázt, így az Emfesz olcsóbb forrása is elapadt.

Botrányoktól hangos

Korábban Góczi István, az Emfesz vezetője is elismerte, a magyar kereskedő április végéig mintegy 350 millió köbméter gázt kapott, amelyről nem töltöttek ki papírokat. Április 26-án az Emfesznek szóló szállításokat leállították, és 29-én Góczi egy korábbi meghatalmazással élve az Emfeszt egy dollárért eladta a svájci Rosgas cégnek. Ekkor az Emfesz 365 millió dollárral tartozott a RUE-nak.

Az Emfesz a liberalizált magyar gázpiac egyetlen kereskedője volt, közel háromszázezer lakossági ügyfelének nyolc százalékos diszkont árat kínált, majd miután alacsony árait az olcsó ukrán forrás megszűnésével is fenntartotta, pénzügyi nehézségei támadtak, az Energiahivatal tavaly év végén felfüggesztette a kereskedői engedélyét. A jelenlegi stockholmi döntés akár a cég végét is jelentheti.

Rovatok