Index Vakbarát Hírportál

Az erős forint sem segít a frankhiteleseknek?

2011. március 28., hétfő 15:14

Jelentősen csökkenő államcsőd-kockázat, javuló megítélés, erősebb forint: szinte csupa pozitív hír kering Magyarországról a bankházak és elemzőintézetek friss anyagaiban. A forint ebben a hangulatban könnyen tovább is erősödhet, de sajnos ez nem biztos, hogy segít a frankhiteleseken: a svájci frank lényegében az egyetlen menekülődeviza lett, ez pedig alighanem folyamatos erősödésével jár majd.

A tízéves magyar államkötvény, így a forint vételét ajánlják ügyfeleiknek a BNP Paribas londoni elemzői. A forint a múlt héten 10 hónapos csúcsán is megfordult az euróval szemben, és eközben nagy vételi érdeklődés mellett zajlottak a csütörtöki (3, 5 és 10 éves futamidejű) államkötvény aukciók, valamint jelentős sikert könyvelhetett el Magyarország a dollárkötvények kibocsásával.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfőn közölte, hogy az eddigi alulsúlyozottról semlegesre javította a magyar adósság befektetői ajánlását globális felzárkózó piaci modellportfoliójában. A cég elemzői a magyar dollárkötvényhez fűzött kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy ez az egy kibocsátás nagymértékben enyhíti a magyar gazdaság külső finanszírozási nyomását, és mivel a teljes kibocsátási cél 2011-re 4 milliárd euró, "most már reálisnak tűnik", hogy a magyar kormány még egy további nemzetközi adósságpiaci kibocsátással fedezni tudja jelentős idei külső finanszírozási igényét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint mindezek nyomán most már "sokkal kisebb" a valószínűsége valamely negatív hitelminősítői lépésnek Magyarországgal szemben. A ház a hétfői elemzésben ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítője - a minap megerősítette Magyarország közepes befektetői szuverén adósosztályzatát.

Csökken az államcsődkockázat is

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek hétfői kimutatása szerint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a londoni kereskedési hetet 262 bázispontos árszinten kezdték. A múlt hét elején 280 bázispont környékén voltak a jegyzések, az év elején pedig még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon, vagyis egy hét alatt 18 ezer euróval, az idei első negyedév eddigi szakaszában pedig csaknem 140 ezer euróval lett olcsóbb az egységnyi összegű magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díja.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők most 262 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, az egy hete felszámított 280 ezer, illetve az év eleji csaknem 400 ezer euró helyett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a piac az euróövezeti tag Görögországot jelenleg majdnem négyszer kockázatosabb szuverén adósnak tartja, mint Magyarországot, a görög CDS-kontraktusok díjszabása ugyanis hétfőn valamivel ezer bázispont felett mozgott.

A forint erősödhet, vagy tarthatja elért szintjét, de

Mindezek alapján a forint könnyen megtarthatja a múlt héten elért, 270 forint alatti árfolyamot az euróval szemben: a nemzetközi hangulat mellett ebben persze jelentős szerepe lehet majd a Széll Kálmán terv részleteinek, amire egyelőre várnak még a befektetők.

Ennek ellenére sajnos a frankhitelesek távolról sem nyugodhatnak meg. A Bloomberg elemzése arra világít rá, hogy a svájci frank maradt az egyetlen menedékdeviza a piacon azután, hogy a G7 országai összehangolt akcióban kezdtek jengyengítésbe, a Federal Reserve pedig dollárral árasztotta el az amerikai pénzügyi rendszert. Márciusban 2004 óta nem látott magasságba került a frank további erősödésére játszó devizapiaci pozíciók értéke, holott az SNB elnöke, Philip Hildebrand is úgy nyilatkozott, hogy a deviza izmosodása jelentős kockázatokat hordoz a gazdaságra nézve.

A forint-frank árfolyam valójában két önállóan számolt árfolyam, az frank-euró és a forint-euró hányadosa. Könnyű belátni, ha frank erősödik euróban, változatlan forint-euró árfolyammal is drágább lesz forintban is.

Rovatok