Index Vakbarát Hírportál

Fekete szerda a magyar gazdaságban

2012. január 4., szerda 17:46 | aznap frissítve

Történelmi mélypontra zuhant szerdán a forint, megugrottak az állampapírhozamok, soha nem látott szintre került a magyar csődkockázat, az OTP csaknem 7 százalékos mínuszban zárta a napot, külföldi lapok címoldalára kerültünk. Az elemzők szerint addig, amíg a kormány nem állapodik meg az IMF-fel és az EU-val, sok jóra nem számíthatunk.

Sötét napja volt szerdán a magyar gazdaságnak, az EU-IMF tárgyalásokról szóló felemás hírek hatására délelőtt átszakadt a magát korábban keményen tartó 317,9 forintos lélektani határ, és az euró árfolyama soha nem látott szintekre, 320 fölé ugrott. Napközben is ezen a szinten maradt, délután öt óra után pedig már a 321-es szintet is átlépte, az új történelmi csúcs 321,61 forint. A svájci frank a nap végén 263,54 forinton, a dollár 248,52 forinton állt.

A forint gyengülésével párhuzamosan megugrottak a kötvényhozamok is. A 10 éves állampapír hozama 10,7 százalék fölé nőtt, az 5 éves kötvényhozam 10,67 százalékra ugrott, a 3 éves állampapír hozama 10,23 százalék volt szerdán délelőtt. A szerdai államkötvény-csereaukció sikertelen volt: bár jelentkeztek érdeklődők, az ÁKK egyetlen ajánlatot sem fogadott el. A 2020-ban lejáró dollárkötvényünk hozama 9,5 százalék fölött mozgott, azaz olyan szinten, amely mellett egy új dolláralapú devizakötvény-kibocsátással az államadósság pálya fenntarthatatlan közép és hosszabb távon.

Nem csoda, hogy a magyar csődkockázatot jelző cds-felár szintén rekord magasságokba emelkedett, a tegnapi 640 körüli szint után ma 711,27 bázisponton is született kötés a CDS-piacon. Ez azt jelenti, hogy tízmillió eurónyi magyar állampapír törlesztési biztosításáért cserébe már 711 270 eurót kell adni.

 

Elemzők szerint az okok hasonlóak, mint amik a forint rohamos gyengülése és az elszabaduló állampapírhozamok mögött állnak: a piac rendkívül bizonytalannak tartja a magyar stabilitást addig, amíg nem sikerül az IMF-fel és az EU-val megállapodni egy, a finanszírozást garantáló hitelcsomagról.

A tőzsde is mélyrepülésbe kapcsolt, a reggeli szolid kezdés után fél tíz körül az árfolyamok zuhanni kezdetek. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 415,40 pontos, 2,44 százalékos csökkenéssel, 16 574,58 ponton zárt szerdán. Az OTP 6,71 százalékos mínuszban 3038 forinton, a Mol 1,71 százalékban 16 900 forinton zárt, az MTelekom 3,53 százalékos mínuszban 491 mínuszban zárt.

Folytatódhat a zuhanás

Elemzők rámutattak, nagyon valószínű, hogy folytatódik a forintárfolyam gyengülése a következő napokban. Alapvetően sem a deviza, sem az állampapírpiacon nem mutatkoznak kedvező jelek, amik az árfolyamváltozás megfordulására utalnának és az ország gazdaságpolitikája se indokolja, hogy a következő napokban visszatérjen a bizalom.

 

„A forint mélyrepülése folytatódni fog mindaddig, amíg a magyar kormány nem biztosítja, illetve bizonyítja egyértelműen, hogy tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, és amíg nem vonja vissza az új alaptörvény nyugati típusú demokráciát csorbító passzusait" – mondta az Alapblognak a világ egyik vezető befektetési bankja, az amerikai székhelyű Morgan Stanley fő devizapiaci stratégája, Hans Redeker.

„A forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában" – reagált a forintesésre közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hozzátették: az IMF január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum.

A kormány nem aggódik

Arról, hogy az új forintmélypont indokolja-e a magyar kormány IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos stratégiájának újragondolását, megkérdeztük Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter sajtóirodáját is. Azt mondták, a magyar kormánynak következetesen az az álláspontja, hogy Magyarországnak jelenleg nincs szüksége azonnali külső pénzügyi segítségre a szervezettől, ezt decemberi nyilatkozatában Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi delegációvezetője is megerősítette.

Fellegi ugyanakkor egy, a Figyelőnek adott interjúban közölte, megállapodásra törekednek a valutaalappal, és bár a hitelkonstrukció típusáról egyelőre eltérőek az álláspontok – míg Magyarország egy úgynevezett elővigyázatossági keretben gondolkodik, az IMF azt közölte, készenléti hitelt adna – a tárgyalás végül reményeik szerint kompromisszummal záródhat.

Nem aggódik tehát az IMF-tárgyalások és a majdani hitelmegállapodás miatt a gazdaságpolitikai kormányzat. Pleschinger Gyula, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, az Állami Adósságkezelő korábbi vezetője is azt mondta a Wall Street Journal-nak nyilatkozva: bár Magyarországnak előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel, de az sem lesz tragédia, ha nem születik megállapodás.

Míg korábban Fellegi Tamás a magyar félt képviselő miniszter télre megállapodást ígért, elemzők úgy vélték, tavasznál, nyárnál előbb aligha egyezhetünk meg az EU-IMF párossal, a többség a második félévre datálja azt. Fellegi jövő szerdán Washingtonba utazik, hogy további tárgyalásokat folytasson az IMF-fel, és Brüsszelbe is készül, de ott egyelőre nem kapott időpontot.

Magyarországnak nincsenek barátai

Mindeközben több külföldi lap is kiemelten foglalkozott a magyar helyzettel, a Financial Times három különböző cikket is közölt hazánkról, és a pénteki forintesés is élénk nemzetközi érdeklődést váltott ki. A Portfolio.hu által idézett MarketWatch cikke arról számol be, hogy a forint azok után esett új mélypontra, miután egyre erősebbek azok a félelmek, hogy Magyarország nem lesz képes megállapodni egy biztonsági hálóról a nemzetközi szervezetekkel.

A Bloomberg hírügynökség a forint gyengülése mellett kitér a kötvényhozamok látványos szerdai emelkedésére is. A hírügynökség cikke emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban két hitelminősítőtől is bóvli besorolást kapott a magyar államadósság. A Wall Street Journal címlapján több, Magyarországgal foglalkozó cikk szerepel. A keddi eseményeket összefoglaló írásuk szerint „a befektetők idegesek a barátságtalan Magyarországra”. A portál egyik blogja egyenesen azt írja, hogy Magyarországnak nincsenek barátai.

Rovatok