Index Vakbarát Hírportál

A Zsolnay gyár működése biztosított

2012. március 9., péntek 18:50

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. működése biztosított, a cég idén túljut minden nehézségen, mondta Csizi Péter, pécsi alpolgármester, országgyűlési képviselő pénteken.

A fideszes politikus a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint a Zsolnay gyár a létéért küzd, miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért félmilliárd forintos tőkeemelést. "A társaság 2009-ben került kritikus helyzetbe, amikor egy máltai off-shore cég próbálta megvásárolni. Ebből éppen napjainkra került ki, hiszen egy tőkeerős tulajdonos vállalta a működtetéséhez szükséges forrás bevonását, valamint egy áprilisban lejáró hitel kezelését" - hangsúlyozta Csizi Péter. Hozzátette: ezen juttatások összege év végére eléri az 500 millió forintot.

Németh Miklós, a Közgép Zrt. vezérigazgatója február 16-án, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a cég részletekben, és egy hitel rendezésével fizeti meg azt az 500 millió forintos tőkejuttatást, amit az érdekeltségébe tartozó Manufaktúra-Befektető (M-B) Kft. vállalt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrészének korábbi megvásárlásával. A teljesítésnek ezt a formáját a pécsi közgyűlés egy héttel később jóváhagyta.

A Zsolnay igazgatóságának elnöki tisztét is betöltő vezető a tájékoztatón azt mondta: a társaság havi 30 millió forintos részletekben 360 millió forintot fizet a nagy múltú gyárnak, további 140 millióból pedig egy hitelt törleszt vissza. Az M-B 2010 nyarán 230 millió forint és félmilliárd forint tőkejuttatás ellenében jutott hozzá a Zsolnay 49 százalékos részvénycsomagjához, és megkapta a menedzsmentjogokat is. A vételárnak az 5 millió forint letét feletti részét már az új tulajdonos, a céget Jászai Gellérttől tavaly májusban megvásárló Közgép fizette ki, amely tavaly év végére ígérte a tőkejuttatást.

Németh Miklós újságírói kérdésre válaszolva jelezte: a Közgép eredeti terve az volt, hogy a tőkét hitel felvételével egy összegben biztosítja. Azért választott más utat, mert előbbire a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem volt lehetőség. De így is biztosítható a gyár működése, a bérek és más költségek kifizetése.  Kitért rá, a hitelfelvételt akadályozta, hogy az elmúlt időszakban elmaradtak a magasépítés területén azok a műemlék jellegű ingatlanok felújításával kapcsolatos nagyobb megrendelések, pályázatok, amelyeken a gyár is indulhatott volna. Igaz, a Zsolnay a jelenlegi állapotában nem is lett volna képes a megbízásokat határidőre teljesíteni - jegyezte meg. Rámutatott: éppen ezért az üzemet érintően 80 millió forintos rekonstrukcióba kezdenek, a pénzből 50 millió forintot a kemencék modernizációjára költenek. Németh Miklós jelezte, saját erőből kell megoldaniuk a felújításokat, a gyár fenntartását mindaddig, amíg az építőiparnak ez az ágazata beindul.

Rovatok