Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Ötkulcsos áfa kell

2012. április 13., péntek 14:11 | aznap frissítve

A miniszterelnök egy megyei lapnak adott interjúban azt mondta, hogy a munkát arányos, egykulcsos adórendszernek kell díjaznia, a társadalmi igazságosságot pedig a több áfakulcsnak kell megjelenítenie. Akárcsak Matolcsy György a múlt héten, a kormányfő is ötkulcsos áfát tartana jónak. Igaz, Matolcsy azt is mondta, hogy a felső áfakulcs 30 százalék lenne, amit akkor saját minisztériuma cáfolt.

A Komárom-Esztergom megyében megjelenő 24 Órának adott interjút Orbán Viktor, amelyben többször beszélt az adórendszerről. Azt mondta, hogy az egykulcsos adó bevezetése „teljes mértékben” beváltotta a hozzá fűzött reményeket – igaz, az valójában most sem jelent arányos terhelést, hiszen a havi 202 ezer forint fölötti jövedelmek félszuperbruttója nem szűnt meg, így az szja valójában egykétkulcsos adót jelent –, bár „olyan adórendszer soha nem lesz, amit az emberek szívből szeretnének”. Olyan viszont lehet, amit „elfogadnak és látják az ésszerűségét”, szerinte ilyen az arányos adórendszer.

A kormányfő szerint az ország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának. Ezért „az arányos adórendszer díjazza a munkát, hiszen aki többet dolgozik, az többet keres és jobban él”.

A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat, és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt. Ezért Orbán szerint az általános forgalmi adó tagolttá tétele lenne kívánatos. Az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig – az ékszerektől a nagyon drága autókig – magas áfakulcs terhelné.

Egy héten belül Orbán a második kormánytag, aki az áfarendszer esetleges átalakításáról beszél. A múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban ötkulcsos áfarendszerről és a pénzügyi tranzakciós adó szükségességéről írt. Matolcsy szerint „csendes adóforradalom zajlik”, és úgy fogalmazott: „Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal –, de az unió még nem engedi”. A cikk megjelenése után az NGM közölte: Matolcsy György csütörtöki írásának 5 áfakulcsra és 30 százalékos legfelső kulcsra vonatkozó része "egy egészségesebb adószerkezetnek a képét" jelzi, "nem a mostani áfa kulcs megemeléséről van szó"

A kormányfő a Gyermelyi Zrt. új malmának alapkőletételével kapcsolatban kijelentette, fontos, hogy sikeres magyar vállalatok működjenek Európában. A nemzeti iparosítási koncepció célja az elmúlt 20 év viszontagságai után is magyar kézben maradt termelő vállalkozások támogatása. Magyarországnak nagyon komoly mezőgazdasági hagyományai vannak, a feldolgozóipar pedig azért fontos, mert ebben összekapcsolódik a mezőgazdaság és az ipar.

„Mindig is nevetséges, abszurd és káros jelenségnek tartottam azt, hogy a magyar emberek ismeretlen módon és helyen előállított, leggyakrabban silány minőségű és hamisított élelmiszereket fogyasszanak a megbízható magyar élelmiszerek helyett”. Orbán Viktor szerint „a feje tetejéről a talpára tudjuk állítani a magyar gazdaságnak ezt a részét is”.

A komáromi Nokia-gyárban történt leépítésekről a kormányfő azt mondta, hogy több száz munkahelyet sikerült megmenteni, hiszen elkerülték „a legbrutálisabb forgatókönyvet”, az egész gyár bezárását.

Rovatok