Index Vakbarát Hírportál

Az IMF megmondta, mit akar

2012. július 26., csütörtök 16:48

A Nemzetközi Valutaalap szerint a gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, támogassa a strukturális reformok végrehajtását.

Kulcsfontosságú kihívás a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és a növekedés alapjainak megteremtése, közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon járt küldöttsége csütörtökön.

A delegáció szerint a gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, hozzon létre üzletbarátabb környezetet és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Úgy vélik, a magyar gazdaságot több, egymással összefüggő kihívás éri, az állam és a lakosság eladósodása, a bankok mérlegekben lévő feszültség, a gyenge piaci bizalom és a megemelkedett kockázati várakozások. A nehéz külső és belső környezetben a reál-GDP várhatóan visszaesik 2012-ben, és csak mérsékelten növekszik 2013-ban - olvasható a valutaalap közleményében.

Az IMF örül, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartásában, de ezt szerinte nem átmeneti adóváltozásokkal kell elérni. Szerintük kisebb, és sokkal hatékonyabb államra, erős és kiszámítható politikára lenne szükség a magánszektor-vezérelte növekedéshez. A valutaalap közleménye szerint a rövid távú stabilitást, és a hosszú távú  fenntartható növekedést egyszerre kell megteremteni. Az IMF a veszteségesen működő állami vállalatok rendbetételét is sürgette, az államnak szerintük inkább a szabályozói szerepbe kellene visszavonulnia. A közlemény szerint fontos lesz a nők munkaerő-piaci részvételének támogatása, az oktatás és képzés segítése, a verseny ösztönzése is.

Az egyeztetések folytatódni fognak a nemzetközi szervezetek és a magyar hatóságok között. Orbán Viktor tegnap azt mondta, hogy a szervezetek delegációi szeptemberben térhetnek vissza Budapestre.

Varga Mihály tárgyalásokért felelős miniszter ma úgy nyilatkozott, hogy ősz végére állapodhatunk meg a hitelcsomagról, szerinte a kormány hajlandó lehet megfontolni a jegybank adóztatásával kapcsolatos kérdéseket.

Rovatok