Index Vakbarát Hírportál

Csak jóval olcsóbb lakást tudnak venni a pénzükből a hitelesek

2021.12.03. 14:03

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

A jegybank folyamatos kamatemelése nemcsak a dráguló kamatok miatt fog fájni a lakásvásárlást hitelből tervezőknek, hanem amiatt is, hogy az átlagbérből sokkal kisebb értékű hitelt lehet finanszírozni – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. Ha az év végére a kedden kiszélesített kamatsáv felső szélére ér majd az irányadó kamat, és idővel a banki hitelkamatokban is megjelenik, akkor

az átlagkeresettel rendelkezők húsz százalékkal kisebb értékű lakásra tudnak majd csak alkudni.

Ez az eladóknak is fájni fog.

Az elmúlt hetekben drasztikus gyorsasággal növekszik a jegybanki irányadó kamat mértéke. A kamatemelési ciklus indulása óta 0,6 százalékról 2,9 százalékra emelkedett a mutató. A Money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a drágulás nemcsak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek emelkedése miatt érinti érzékenyen a lakáshitel-felvevőket, hanem amiatt is, hogy jó eséllyel le kell mondaniuk álmaik lakásáról, és sokkal kisebb összegben tudnak csak lakásra alkudni.

Szeptemberben egy átlagbért kereső lakásvásárló a 284 700 forintos nettó fizetéséből az adósságfékszabályok értelmében keresetének hatvan százalékát, 170 800 forintot fordíthatott törlesztőrészlet megfizetésére. Idén szeptemberben a jegybank tájékoztatása szerint a tíz évre fixált hitelek átlagkamata négy százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy adósunk húszéves futamidőre 28,2 millió forint értékű hitelt tudott felvenni. Ha a minimálisan elvárható húsz százalékos önerővel számolunk, akkor 35,25 millió forint értékű lakásra volt elegendő a pénze.

Hét–tíz százalékkal olcsóbb lakás megvásárlására elég ma az átlagbér

Ha a szeptemberi 1,65 százalékos alapkamat és a mostani 2,9 százalékos irányadó kamat közti 1,25 százalékos emelés egy az egyben megjelenne – márpedig a szakemberek szerint jó eséllyel megjelenik – majd a hitelkamatokban, adósunk az 5,25 százalékra emelkedő kamat miatt már csak 25,3 millió forintnyi hitelt tud felvenni. Ennek következtében tíz százalékkal kisebb értékű, 31,6 milliós lakást tud vásárolni.

A Money.hu elvégezte annak a kalkulációját is, hogy mennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a kamatban nem az irányadó kamatszint emelkedése, csak az irányadó pénzpiaci kamat, a BIRS szeptember vége óta bekövetkezett nyolcvan bázispontos drágulása érvényesül a hitelkamatban. Ebben az esetben a felvehető hitel maximális összege 26,2 millió forint lehet, ami 32,75 milliós lakás megvásárlását teszi lehetővé.

A lakás árának ötödét viszi el a kamatemelkedés

Elemzők szerint az irányadó kamat az év végére 3,5 százalékra emelkedhet. A Money.hu kalkulációi szerint ebben az esetben – ha ez a szeptembertől mért 1,85 százalékos kamatemelkedés beépül a hitelkamatokba – a maximális hitelösszeg alig haladja meg a 24 millió forintot. Ezzel a szeptemberi szinthez képest már közel 15 százalékkal kisebb értékű, alig több mint harmincmilliós ingatlanra lesz elegendő az átlagbér kimaxolásával felvehető hitel összege.

Ha pedig az MNB keddi döntésével kiszélesített kamatfolyosó felső mértékével, az egynapos hitelkamat 4,1 százalékos mértékével számolunk, az átlagkeresetből már csak 23 millió forintos hitel felvételére futja, ez pedig csak 28,75 millió forintos lakás megvásárlását teszi lehetővé. Így tehát a kamatemelkedés összességében 18,5 százalékkal veti majd vissza az átlagbér mellett kiszemelhető lakás értékét.

A lakáseladók is megérzik majd

A fentiek miatt persze nemcsak a hitelfelvevők, hanem a lakást eladni akarók feje is főhet, hiszen a fizetőképes kereslet közel húszszázalékos csökkenése vélhetően komoly érvágást jelent majd nekik is – figyelmeztetnek a Money.hu szakértői.Rovatok