Index Vakbarát Hírportál

Milyen hatással vannak a banki fúziók a hitelajánlatokra?

tegnap, 14:15 Módosítva: 2022.06.25 06:20
54
Az elmúlt hónapok banki átalakulásai miatt számottevően csökkent az egymással versengő pénzintézeti ajánlatok száma – legutóbb a MagNet Bankba olvadó Sopron Bank szüntette be jelzáloghiteleinek folyósítását. Ez a trend a money.hu szakértői szerint a lakáshitel-igénylőknek megnehezíti annak a konstrukciónak a kiválasztását, ahol még visszafogottabban érvényesülnek a jegybanki kamatemelések hatásai. A későbbiekben a konszolidálódó piacon ugyanakkor a nagyobb üzemméret kisebb fajlagos költségekkel járhat, ami nagyobb szabású (kamat)akciók lehetőségét hordozza magában.

Magyarország kicsi piac, ehhez képest túl sok bank működik Magyarországon – mondta Nagy Márton a miniszteri meghallgatásán. A jelenlegi gazdaságfejlesztési miniszter évek óta tartja azon véleményét, amely szerint a magyar ügyfelek kiszolgálására elegendő lenne 4-5 univerzális nagybank. Meglepő módon a szakember szerint ez erősítené a hitelezést, ahol a fő gondot az jelenti, hogy a lakossági hitelállomány a bruttó nemzeti termékhez (GDP) viszonyított aránya Európában a 3. legalacsonyabb. A magyar 17,4 százalékos mértéknél csak Románia (14%) és Lettország (16,7%) áll gyengébben. 

Az elmúlt hónapokban sok minden a miniszter kedvére változott. Létrejött a Magyar Bankholding, ahol az MKB és a Budapest Bank összeolvadása már meg is történt, jövőre pedig a szintén összeolvadásokból létrejött Takarékbank olvad majd be a nagy közös pénzintézetbe. Nem tervezett módon, de eltűnt a magyar piacról a Sberbank is. 

Kevesebb a versengő ajánlat

A money.hu szakértői a konszolidáció kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy rövid távon az összeolvadások az ügyfelek számára bizonyosan a lehetőségek szűkülését jelentik majd. Ennek a folyamatnak újabb állomása az, hogy a magyar érdekeltségét a MagNet Banknak eladó Sopron Bank június 15-től megszüntette jelzáloghiteleinek értékesítését, ettől a naptól új hitelkérelmet nem fogad be. A lépés 10 lakáscélú és 2 szabad felhasználású hitelkonstrukciót érint.

A banki kamatversenyben így számottevően csökkent az egymással versengő ajánlatok száma, hiszen a Bankholding miatt jelenleg megegyeznek az MKB és a Takarékbank jelzáloghitel-ajánlatai (csak az eltérő költségstruktúra miatt van 1-2 bázispontos eltérés a Teljes Hiteldíj Mutatóban, a THM-ben). Mindez a folyamatosan emelkedő kamatok idején megnehezíti a hitelköltségek optimalizálását. Merthogy kevesebb bank ajánlataiból lehet csak kiválasztani azt, ahol az adott pillanatban még nem vagy a többiekhez képest csak kisebb mértékben érvényesítették a jegybanki kamatemelések hatását. E tekintetben tehát a koncentráció aligha hoz egyelőre kedvező eredményeket.

Tovább

Arcon vágta a magyar családokat az infláció

június 22., 17:05 Módosítva: 2022.06.23 10:08
5780
A magyar fogyasztó érzi a legjelentősebbnek az inflációt az európai piacon – derült ki a Cetelem Körkép legfrissebb felméréséből. A romló gazdasági helyzetben egyelőre az emelkedő kamatok ellenére is keresettek a fogyasztási kölcsönök, de ebben változást vár a hitelintézet.

Az infláció már tavaly év végén is komoly aggályokat szült az európai polgárokban, pedig akkor még a háború és az energiaárakkal kapcsolatos ársokkja még nem igazán látszott – mondta Szabó Péter, a Magyar Cetelem elnök-vezérigazgatója a legfrissebb Cetelem Körkép adatai alapján, amelyet 14 uniós országban és az Egyesült Királyságban vettek fel tavaly év végén.

Bár a kelet-európai országok polgárai az országuk helyzetét jellemzően pesszimistábban értékelik, mint a nyugat-európaiak, tavaly novemberben a régióban megkérdezett emberek optimistábbak voltak, mint korábban. A magyarok tízes skálán 4,6 pontra értékelték az ország helyzetét, ami az elmúlt 15 év legmagasabb értéke.

A saját háztartásuk anyagi helyzetét szintén történelmileg borúlátóan értékelik a magyarok – az európai 6,2 pontos értékhez képest 5,1 pontot mért a Cetelem.

Tavaly év végén egyébként még optimista volt a kontinens. Egy év alatt 34-ről 41 százalékra nőtt azok aránya Európában, akik többet szeretnének költeni az elkövetkező 12 hónapban, ám a magyar fogyasztók a románokkal együtt messze a legpesszimistábbak. Azok aránya, akik az előttünk álló évben többet terveztek költeni, ugyan nálunk is 2 százalékponttal nőtt, de így is csak 24 százalékot sikerült elérni. 

Tovább

Az emberek negyede már a telefonján bankol

június 20., 20:04 Módosítva: 2022.06.21 07:55
21
Komoly mértékben előrelépett a magyar pénzügyi szektor digitalizációja, ám a Magyar Nemzeti Bank szerint – főleg európai összevetésben – még bőven van hová előrelépni. Európában az ügyfelek 74 százaléka az igénylés napján megkapja személyi hitelét, 23 százalékuknál pedig a jelzáloghitel utalása is megtörténik. Mi egyelőre annak örülünk, hogy személyi hitelt a bankok mindegyikénél tudunk igényelni.

Az elmúlt évben mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális transzformációja – mondta el Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációért és FinTech-fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a Covid hatása miatt az ügyfelek mind szélesebb köre kezdett el érdeklődni a digitális banki megoldások iránt, s ez a megnövekedett érdeklődés a digitális fejlesztések felgyorsítására sarkallta a bankokat.

A felgyorsult élet a hitelezés oldalán is megjelent: 2015-ben a jelzáloghitelek 8 százalékát tudták Európában 1-2 munkanapon belül folyósítani a bankok, a személyi hitelek esetében 53 százalék volt ez az arány, amin belül az igénylés napján az ügyfelek 21 százaléka már meg is kapta a kölcsönt. Ezzel szemben 2020-ban a lakáshitelt igénylők 46 százaléka az igénylést követő 1-2 napon belül, 23 százalékuk aznap már meg is kapta a kölcsönt, míg a személyi hitelek esetében mindössze 8 százalék az, akinek az igénylés napját követően 1-2 napnál többet kell várnia a kölcsönre, közel háromnegyedük, 74 százalékuk az igénylés napján már költhet is a megkapott hitelből. A személyi hiteleknél Magyarország is ott van az „azonnali” listán, de a jelzáloghitelek átfutása terén mi még messze vagyunk akár attól is, hogy a teljes körű hiteldokumentáció befogadásának napján meg is történjen a döntés – a közokirati eljárás miatt pedig végképp lassabb a magyar eljárás.

Tovább

Van megoldás a moratóriumosoknak!

június 17., 13:39 Módosítva: 2022.06.18 10:10
0
Egy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium hosszabbításával. A money.hu szakértői a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlják.

Bár a kormány a hiteltörlesztési moratórium újabb 6 hónapos hosszabbításáról döntött, a money.hu szakértői szerint lassan már a rászorulóknak sem éri meg tovább a védernyő alatt maradni. A következő 6 hónap törlesztőmentessége ugyanis már majdnem többet visz, mint amennyit hoz. 

Már a júniusig hosszabbítás sem érte meg igazán

Egy 2017 januárjában az akkori 5,66 százalékos piaci átlagkamaton felvett 15 éves futamidejű, 10 milliós hitel esetében a moratórium tavaly októberben lezárult, 18 hónapig tartó általános szakasza azt eredményezte, hogy a futamidő 34 hónappal meghosszabbodott, s így az adós 2031 decembere helyett 2034 októberéig kell hogy törlessze a 82 560 forintos törlesztőrészletét. A hitel eredetileg visszafizetendő 14,86 milliós teljes összegét a moratórium 1,1 millió forinttal 15,95 millió forintra növelte.

Tovább

A gyermek jövőjére az is félretenne, aki tesz az öngondoskodásra

június 15., 14:11 Módosítva: 2022.06.16 10:19
53
Nem igazán van olyan megtakarítási cél, amely olyan egyértelmű támogatással bírna, mint gyermekeink jövőjének biztosítása. A kis összegű megtakarításoktól a támogatott (hitel)konstrukciókon keresztül az egészségpénztári egyenleg gyermekvállalási és -nevelési célú felhasználásáig széles palettáról választhatnak a családok.

A felelősségteljes döntések előzetes megtervezése rendkívül fontos. Most úgy látszik, egy terület van, ahol majd minden felnőtt egységesen gondolkodik. A felmérések tanúsága szerint folyamatosan növekszik az ügyfelek tudatossága, ha a családalapításról van szó.

Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási területének vezetője szerint a bank pénzügyi tervezési szolgáltatását igénybe vevő ügyfelek 27 százaléka gondol arra, hogy a gyerekek jövőjére is félretegyen – ez a harmadik leggyakoribb cél. Az eredmény összhangban van az OTP Egészségpénztár azon felmérésével, amely szerint a negyven év alatti felnőtt lakosság 43 százaléka tartja hasznosnak, hogy a gyermekek részére is takarékoskodjon. Hasonló eredményre jutott az OTP Öngondoskodási index tavaly őszi felmérése is. Ott az ügyfelek 26 százaléka a top 3 megtakarítási cél közé sorolta a gyerekek jövőjéről szóló gondolkodást, hat százalékuk pedig a legfontosabb célnak jelölte meg. 

A gyerekek jövőjével kapcsolatban a megkérdezettek 10-15 éves távban gondolkodnak az anyagi biztonság megteremtéséről, azaz minimum a középiskolai tanulmányok végéig, de sokan a felsőfokú tanulmányok időszakának finanszírozását is előretervezik.

Tovább

MNB: nem vágja taccsra a biztosítókat és a tőkepiacot az extraprofitadó

június 14., 17:58 Módosítva: 2022.06.14 20:18
0
Sem az orosz–ukrán háború, sem az infláció, de még az extraprofitadó sem rengeti meg a hazai nem banki szolgáltatásokkal foglalkozó cégek helyzetét az MNB szerint – bár jövedelmezőségük az idén minden bizonnyal csökkenni fog.

Stabil, biztonságos és tőkeerős szektorokról beszélünk, így bár a kedvezőtlen inflációs adatok, a változó hozamkörnyezet és a gazdasági helyzet alakulása megváltoztathatja az ügyfelek döntéseit, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csökkenő jövedelmezőséggel számol a biztosítási, pénztári és tőkepiaci társaságok esetében – mondta Szeniczey Gergő. A jegybank érintett szektorok felügyeletért felelős ügyvezető igazgatója a money.hu kérdésére arról is beszélt, hogy a most bevezetett különadók sem szektorszinten, sem egyedi piaci szereplőknél nem okozhatnak majd tőkeellátottsági problémát – bár bizonyosan kedvezőtlenek lesznek a vizsgált intézmények adataira.

A háztartások vagyona a pandémia alatt is dinamikusan bővült, sőt némileg fel is gyorsult: a 2016–19 közötti időszakban az éves átlagos bővülés 10,2 százalék volt, míg az elmúlt 2 évben 12,7 százalék volt átlagosan,

de tavaly 14 százalék feletti növekedést mutat a 127 060 milliárd forintos érték.

Biztosítók: egészségesebb profitszerkezet

A biztosítók száma változatlan 32, a piac mérete ugyanakkor komoly mértékben nőtt. A szektor díjbevétele a jegybank korábban publikált jövőképében előrevetített 1300 milliárd forint fölé, 1329 milliárd forint fölé emelkedett. Ugyanakkor a GDP vártnál gyorsabb növekedése miatt a GDP-arányos díjbevétel nem tud elmozdulni a 2,5 százalékos mértékről, miközben az MNB 3 százalékos szintet tartana kívánatosnak.

A jegybank megítélése szerint a piaci verseny mellett annak is köszönhető, hogy újra szűkül az olló a kgfb-díjak és károk között, annak köszönhetően, hogy a pandémia múltával az autósok visszatértek az utakra és – sajnos – ütköznek is.

A biztosítók 80,2 milliárd forintos adózott eredménye ugyan némileg csökkent 2021-ben – a tőkearányos nyereség (ROE) a 2020-as 23,9 százalékról 20,7 százalékra csökkent –, ám még így is magasabb, mint amit az MNB középtávú célokat megfogalmazó jövőképe előrevetített. Az átalakulásban kedvező, hogy a profit egyre inkább a klasszikus biztosítástechnikai bevételeken képződik.

A biztosítási szektorban az orosz–ukrán háború inkább az eszközleértékelésnek köszönhetően jelenik meg, a szektor átlagos tőkeszintje az idei első negyedévre 186 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 222 milliárd forintról, ám ez még mindig robusztus tőkét jelez.

Tovább

Százmilliárdok kelnek útra a magyar bankkártyákkal, pénztárcákkal

június 14., 06:20 Módosítva: 2022.06.14 19:53
32
Két rendkívüli év után az idén már javulhat a helyzet, ami a magyarok utazásait, ezen belül a külföldi látogatásait, ezen belül nyaralásait illeti. A közeledő nyári szezon apropóján a money.hu megnézte, mekkora piacról van szó, azaz mennyi pénzt költenek a magyarok külföldön és mennyiért „bankkártyáznak”.

A múlt év egészében honfitársaink 13,3 millió alkalommal utaztak külföldre, ami ugyan több mint 4 százalékos emelkedést jelentett a 2020-as szinthez képest, de a bázisév adatait alaposan lerontotta, hogy a koronavírus-járvány akkori szakaszában az év jelentős részében lényegében megállt a határon átnyúló idegenforgalom.

A pandémia hatását mutatja, hogy 2019-hez képest még a tavalyi több mint 13 millió utazás is közel 50 százalékos visszaesést jelent. 

A külföldi látogatások során a múlt évben az utazók 512 milliárd forint értékben költöttek határainkon túl, ez szintén durván a fele a 2019-es adatnak. Vagyis a járvány előtti évben durván 1000 milliárd forintra rúgtak a külföldi kiadások a hivatalos KSH-adatok szerint. 

Tovább

Így csábítják az ügyfeleket a bankok

június 10., 16:45 Módosítva: 2022.06.11 08:02
14
A bankok akciókkal igyekeznek fenntartani a személyi hitelek iránti keresletet az emelkedő kamatok világában – derül ki a money.hu kamattükréből.

A személyi hiteleknél a kamatok emelkedése mellett az infláció megjelenése is visszafogja a keresletet. Az idén áprilisban folyósított 43,66 milliárd forintnyi személyi kölcsön közel 5 milliárd forinttal kisebb összeg, mint amit egy hónappal korábban felvettek a magyar háztartások. Az emberek jobban meggondolják, érdemes-e komolyabb beruházásba fogni. Igaz ez még akkor is, hogy immár a személyi kölcsönök esetében is szép számmal találunk az infláció alatti banki ajánlatokat. Márpedig az ilyen rövid időtartamú kölcsönök esetében az erős pénzromlás összességében kedvezőbbé teheti a finanszírozást, hiszen abban az évben, amikor pénzünk többet veszít erejéből, mint amilyen kamatot fizetünk a hitelünkre, az adósságunk jelenértéke csökken. Ez a személyi hiteleknél sokkal plasztikusabb hatást jelent, mint 10-20 évre felvett lakáshitelek esetében.

Ennek ellenére a bankok is érzik az ügyfelek elbizonytalanodását. Épp ezért a kamatemelések mellett egyre több banknál találkozunk akciós ajánlatokkal, amelyek igénybevétele kedvezőbbé teheti a kölcsön teljes terhét – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. 

Tovább

A hitelkiváltás lehet a megoldás a lakáshiteleseknek

június 8., 15:56 Módosítva: 2022.06.09 08:04
169
A jegybank által diktált feltételeknek köszönhetően a most még infláció alatti lakáshitelkamatokat élvező ügyfelek a későbbiekben, a pénzromlás csendesülésével könnyen és olcsón tudják majd kisebb kamatozásúra cserélni. Kétszázalékos hitelkamat-csökkentés mellett egy húszéves, húszilliós hitel eredeti hitelterhe 2024-es hitelcsere esetén 11 százalékkal, 4,2 millió forinttal csökkenhet, havi törlesztőrészlet pedig 23 ezer forinttal, 138 ezer forint lehet a futamidő végéig a jelenlegi 161 ezer forint helyett – derül ki a Money.hu szakértőinek számításaiból.

Sokakat eltántoríthat a lakáshitel felvételétől, hogy a jelenlegi inflációs és kamatkörnyezetben túl magasnak érzi a hitelkamatokat. Való igaz, egy húszmilliós, húsz évre felvett, tíz évig fix törlesztést biztosító kölcsön kamata egy év alatt négy százalék körüli mértékről 6,6–8,5 százalék körüli szintre erősödött. 

Ugyanakkor a Money.hu szakértői ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakáshitelkamatok immár egy éve stabilan a mindenkori inflációs szint alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön jelenértéke folyamatosan csökken, hiszen a ma kapott száz forint tízszázalékos inflációval számolva egy év múlva már csak kilencven forintot fog érni. Miután pedig a hitelek több mint kilencven százalékát az ügyfelek ma hosszan – jellemzően minimum tíz évre – fix törlesztőrészlet mellett veszik fel, ezért az infláció (és a további kamatemelés) nem jelenik meg a törlesztőrészletben, miközben hitelünk tőketartozása az infláció alatti kamatnak köszönhetően kisebb mértékben növekszik, mint amekkora a pénzromlás mértéke.

Ugyanakkor az ügyfelek számára kockázatot jelenthet, hogy a jelenlegi, 2012–2013 óta nem látott magasságba szökő hitelkamatokat egy-egy hitelfelvétel esetén hosszú időre, tíz-húsz évre is beégethetik. Az infláció jövő év második felére várt számottevő mérséklődésével pedig a mostani kamatszint túl magas lehet. 

Az MNB olcsóvá tette a hitelcserét

A Money.hu szakértői arra emlékeztetnek, hogy a hitelfeltételek elmúlt években történő módosulásával a tudatos ügyfelek saját maguk hasznára tudják fordítani a gyorsan változó kamatkörnyezetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének (MFL) bevezetésével ugyanis a korábbiaknál lényegesen olcsóbbá vált a hitelcsere. A jegybank ugyanis minősítési feltételként határozta meg, hogy a korábbi hitelek végtörlesztése esetén a bank a fennálló tőketartozás maximum egy százalékát kérheti el a végtörlesztés díjaként. Új szerződés esetén a folyósítási díj 0,75 százalék, de maximum 150 ezer forint lehet. Ehhez kapcsolódhatnak még nem banki költségek – Takarnet-lekérdezés, értékbecslés és az új szerződés közokiratba foglalásának költségei –, de ezeket az egymással versengő bankok jelenleg sem számítják fel, vagy (részben vagy teljesen) visszatérítik az ügyfelek számára.

Tovább

Szinte senki sem tudja, hogy így is fizethető a lakáshitel

június 7., 16:52 Módosítva: 2022.06.08 10:00
146
Mire jó még a nyilvánvalón túl az egészségpénztár? Például kamatadómentes befektetésre, hiteltörlesztésre.

Miközben a bankbetéteknél  magasabb hozamot fizet a megtakarításokra, akár a hiteltörlesztésre is fordítható az adójóváírással is kedvezőbbé tett egészségpénztári befizetés, az adókedvezmény kimaxolásához szükséges összeg ötödét fizetjük csak be a pénztári számlákra. A felhasználásban sem vagyunk tudatosak: akkor költünk, amikor baj van, pedig tudjuk, hogy a megelőzés sokkal fontosabb lenne.

Fontos lenne, de mégsem az…

Miközben a megkérdezettek 91 százaléka tartja fontosnak, hogy az egészséges életmód finanszírozására megtakarítson, a valóság ennél szomorúbb: a lakosság negyede tesz csak félre ilyen célra. 

Az egészségparadoxon köszön vissza abban is, hogy bár négymillió adófizető van Magyarországon, csak egymillió a pénztártagok száma.

Tavaly az OTP Egészségpénztár (OTP Ep.) tagsága 24 ezer fővel bővült, velük 311 ezer pénztártag van az OTP-nél, akikkel újra piacvezetővé vált a pénztár a magyar piacon – mondta el Kovács Tamás Attila, az idén húszéves OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Tovább

Száz éve szedi áldozatait a pilótajáték – most a kriptopiac az új célpont

június 3., 17:22 Módosítva: 2022.06.04 17:41
152
Egy-egy nehezen átlátható, ám jól hangzó befektetés ígéretével, mint amilyen a kriptobefektetés, dollármilliókat csalnak ki az emberekből. Vannak példák csaló kriptoügyletekre is, de újraélednek a pusztán az emberek pénzére utazó százéves pilótajátékok is.

A legutóbbi kriptovaluta-összeomlás sem fogja elriasztani azokat a könnyű pénzszerzésben bízó „befektetőket”, akik azért ülnek fel a hivatalos pénzforgalmi körön működő, immár megszámlálhatatlan virtuális pénzkibocsátási híreknek, mert gyorsan szeretnének meggazdagodni, anélkül hogy a legkisebb mértékben értenék az új technológiát és felmérnék a kockázatait. 

Ameddig pedig ilyen „befektetőből” egyre több van, addig a bitcoinbuborék elmúlt hetekben történő kipukkanása a kriptocsalók egyre szélesedő körét sem fogja megállítani, hiszen azt látják, hogy a potenciális áldozatok esetében nincs olyan vörös figyelmeztető jel, amelyet a gyors pénz reményében ne hagynának figyelmen kívül az emberek – figyelmeztet a Washington Post cikke. 

A kriptovalutákkal kapcsolatos bűnözés ma már olyan méreteket öltött, hogy az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI létrehozott egy speciálisan kriptovaluta-bűncselekményekre szakosodott csapatot, a virtuáliseszköz-kihasználó egységet. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pedig azt jelentette be, hogy közel megduplázza a kriptopiacok befektetőinek védelméért dolgozó alkalmazottainak számát. 

Tovább

Meghozta a jó idő a felújítási kedvet, de sokaknak csak hitelből megy

június 3., 11:38 Módosítva: 2022.06.03 13:27
0
Ötből négy ember vágna bele felújításba, közülük pedig közel 50 százalék félmillió forintnál is többet költene. Viszont az emelkedő alapanyagárak miatt sokaknak kellene ehhez hitel. De hogyan érdemes igénybe venni például az államilag támogatott hitelt erre a célra?

Itt a jó idő, indul a felújítási láz – ezt igazolja az Offerista felmérése is, akik szerint a válaszadók 83 százaléka tervez valamilyen renoválási munkálatot idén. A legtöbben a konyhájukat (52 százalék), a fürdőszobájukat (48 százalék), a hálószobájukat (45 százalék) és a nappalijukat (42 százalék) tervezik átalakítani.

A felújítók arról is beszámoltak, hogy mire költik majd a pénzüket. Ennek alapján

 • építési anyagok (76,18 százalék),
 • bútorok (46,50 százalék),
 • lakásdekoráció (26,82 százalék)
 • és lakástextil (24,25 százalék)

kerül a bevásárlólistára.

Tovább

Soha ennyi lakáshitelt nem vett fel a magyar

június 2., 18:35 Módosítva: 2022.06.03 08:02
67
Első ránézésre szép rekordot ünnepel a lakáshitelpiac: még soha nem volt közel 145 milliárd forint az adott havi folyósítás összege. Ugyanakkor a bővülés kizárólag a támogatott hiteleknek, azon belül is a zöldhiteleknek volt köszönhető. A piaci lakáshiteleket alaposan visszafogta a kamatemelkedés: egy 20 millió forintos, átlagos kamatszinten felvevő ügyfél 18 százalékkal magasabb törlesztőrészletet kénytelen fizetni, mint az, aki egy éve vette fel a kölcsönt, és ma élvezi az alacsony kamatszint áldásait. A magas kamat a keresletet is visszafogja – nem véletlen, hogy a bankok júniustól kamatakciókat hirdetnek.

Soha nem látott összegű, 144,8 milliárd forint értékű lakáshitelt folyósítottak ügyfeleiknek a bankok 2022 áprilisában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt adatok szerint márciushoz képest 9 milliárd forinttal nőtt a családok által felvett hitel összege, éves időtávban ugyanakkor harmadával nőtt a bankok által folyósított összeg.

Infláció ide, orosz–ukrán háború oda, a hitelpiacon minden rendben van – gondolhatnánk. A money.hu szakemberei ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az adatokat alaposabban elemezve komoly problémák látszanak. A mostani növekedést ugyanis kizárólag a támogatott lakáshitel-konstrukcióknak köszönheti a lakáshitelpiac.

A közel 145 milliárd forintnyi folyósításnak Az 52 százaléka ugyanis valamilyen támogatott konstrukcióhoz, ezen belül kiemelten az Időközben már meg is szüntetett zöldhitelhez kötődik.

A bankok 75 milliárd forint értékben folyósítottak valamilyen támogatott kölcsönt idén áprilisban. Egy évvel ezelőtt a támogatott hitelek összege nem érte el a 21 milliárd forintot, részarányuk a 20 százalékot. 

Tovább

A forint magához térhet, de az infláció megfékezhetetlen

június 1., 17:55 Módosítva: 2022.06.02 11:18
160
Magyarország piaci politikai megítélésének hatása miatt került lejtőre a forint, hiszen az elmúlt hetek-napok lépései – kiigazítás, kamatemelés, stabil növekedés – mind-mind ellenkező irányba hatnak. Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint legkésőbb őszre mindenképp megállapodásnak kell születnie az EU-val, ekkor a most 400 forintot ostromló forint árfolyam 365-385 forint közé erősödhet. Ugyanakkor az infláció tekintetében az év végéig 10 százalék körüli szintekkel kell megbarátkozni.

Itthon az elemzők szerint az elmúlt hónapok eseményei ellenére stabilak a növekedési kilátások, az idei évre várható konszenzus 4,9-ről csak 4 százalékra mérséklődött.

A növekedés alapja a fogyasztás lehet – köszönhetően főleg az első negyedévi pénzesőnek. Annak ellenére nem várható visszaesés a fogyasztásban, mert az infláció és a dráguló kamatok ellenére is támaszt nyújt majd a feszes munkaerőpiac és a komoly bérnövekedés. Trippon Mariann szerint ráadásul a kisebb jövedelműeknél lesz nagyobb a bérdinamika, a magasabb jövedelműeknél viszont a meglévő megtakarítások felhasználása támogathatja a fogyasztás fenntartását

Az új – részben a tegnapi jegybanki iránymutatás alapján számított - pályák szerint nyári hónapokban 11 százalékos szint felett tetőzhet az infláció, s az év hátralévő részében 10 százalék felett lehet majd a pénzromlás, ami azt árstopok nélkül akár 15-16 százalékos szintet jelentene. Egy év múlva is még messze a jegybank 3 százalékos célsávja felett, 6,5-7 százalék között lehet az infláció.

Míg az Qxford Economics és a CIB is úgy vélekedik, hogy az EU-ban jövőre a 2 százalékos célérték alatt lehet az infláció, nálunk nem oldódik majd meg a probléma az energiaárak miatt.

Tovább

Az ATM-nél csődöt mond, cserében egy autó árát kell odaadni érte – mi folyik a szuperbankkártyák világában?

május 30., 15:01 Módosítva: 2022.05.31 07:07
23
Vannak a mindennapos bankkártyák, és egy rakás más termékhez hasonlóan vannak az exkluzív társaik. Akadnak olyan exkluzív bankkártyák, amelyekhez bárki hozzájuthat, ha vállalja a borsos éves díjat, és a bank rábólint az igénylésre. Van azonban az a liga, ahol már csak meghívásos alapon juthat valaki spéci kártyához. Lehet azonban ékszerként is tekinteni a bankkártyára, az egyik cég ugyanis 18–50 ezer dollárért – potom 6,6–18,4 millió forintért – drágakövekkel is feldíszíti a plasztikot, utóbbi azonban az ATM-nél csődöt mond.

Relatív egyszerű eszköz a bankkártya – legyen szó betéti vagy hitelkártyáról. Egy plasztiklap, rajta a régből maradt mágnescsíkkal és a modern csippel. A plasztikunkhoz kapcsolódik hozzá egy bankszámla – még akkor is, ha hitelkártyánk van, igaz, ez esetben csak elszámolási számláról beszélünk –, amelyen a tranzakcióink (vásárlások, pénzfelvételek) értékét tartják nyilván. Összességében egyszerű dolog a kártya, nincs túl nagy mozgástér a csicsázásra, azaz arra, hogy exkluzivitást sugározzon. Persze voltak már próbálkozások forradalmi dizájnra – érdekes kezdeményez volt az áttetsző plasztik, illetve több bank is lehetővé tette, hogy az ügyfél részben vagy teljesen saját arcára szabja a bankkártyát saját kép feltöltésével. 

A fenntarthatóság hívószó

Az utóbbi időben a fenntarthatóság is helyet követel magának a bankkártyapiacon. Tavaly a spanyol CaixaBank kezdte el egy teljesen természetes, növényi forrásból származó, kukoricakeményítőből kivont lebomló anyagot – PLA-t – tartalmazó bankkártyák kibocsátását. Emellett a TSB nevű új-zélandi bank jelentette be lebomló anyagból készült plasztik kibocsátását a Mastercarddal közös projektben. Ebbe az elit körbe került tavaly a Gránit Bank, amely olyan bankkártya bevezetését jelentette be az elmúlt év végén, amely komposztálási körülmények között – tehát nem a zsebben vagy a pénztárcában – hatvan napon belül elkezd lebomlani. A Takarékbank teljesen újrahasznosított anyagból készíti Visa Zöld bankkártyáját, amelynél minden bankkártyás vásárlás után 0,2 százalékot utalnak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület méhek megmentését szolgáló programjaira. Az OTP Bank – amely Junior kártyát igénylő ügyfeleknek már indított újrahasznosított kártyát kínáló pilotprogramot – májusban debütált saját PLA biopolimer kártyájával, amelynek előállítása takarmánynövényből történik, így nem veszi el a kukoricát az emberek élelmiszer-ellátásából, sőt továbbra is fel tudják használni a gyártás során fennmaradó növényi fehérjét az állatok takarmányozására. A kártya gyártása harmadával kevesebb fosszilis energiaforrást igényel, és mintegy hetven százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. A növényi „plasztik” lebomlási ideje hat hónap. 

A fenntarthatóság érdekes módon ma az elit körében kulcsszó, így nem meglepő, hogy a Mastercard Word Elite Limited Edition típusú kártyát elsőként az OTP 24 ezer privátbanki ügyfele kapja meg. 

Tovább

Hogyan lehet milliomos a gyerek, mire felnőtt lesz?

május 29., 14:49 Módosítva: 2022.05.30 12:32
40
A fenti kérdésre a rövid válasz: ha takarékoskodik – de ebben leginkább mi segíthetjük. A money.hu gyereknap apropóján bemutatja, hogyan tud infláció feletti hozamot biztosítani nekünk felcseperedő gyermekünk.

Az elmúlt hónapokban sajnos már nem múlik el nap, hogy ne hallanánk mindenhonnan a Magyarországot és a világ egészét próbára tevő drágulásról. Az infláció nemcsak a fizetéseket, de gyermekeink zsebpénzét is megcsappantja: komolyan drágulnak a fiatalok által kedvelt termékek és szolgáltatások is. A vasárnapi gyereknap jó apropót ad arra, hogy megmutassuk nekik a takarékoskodás felé vezető utat, amely akár állami támogatással is menedzselhető. 

Milliók 18 éves korra

Babakötvénynek hívják az állami szerepvállalással igénybe vehető konstrukciót. A lényege, hogy a megtakarítás mellé az állam 10 százalékot, évente maximum 12 ezer forintot ad extraként. (Az államtól minden újszülött 42 500 forintos életkezdési támogatást kap, amit a kincstárnál vezetett Start-számlán elhelyezve indulhat a jövőbeli megtakarítás.) 

Összességében a kockázatmentes befektetések közül ma a piacon elérhető legjobban fizető, a pénzromlás mértékét semlegesíteni tudó konstrukcióról van szó. A babakötvény ugyanis az előző évi infláció +3 százalékos szinten kamatozik. Ez idén 8,1 százalékot jelent, jövőre – a mostani inflációs adatokat látva – bizonyosan két számjegyű lesz a kamat, ami a kormány által várt 5,2 százalékos inflációhoz képest minimum kétszeres reálkamatot jelent majd. 

Tovább

Hitelt akar és nem bankot váltani? Van megoldás

május 27., 18:00 Módosítva: 2022.05.28 08:33
5

Alaposan átalakult a személyihitel-piac: bár sok bank még mindig számlanyitást követel meg tőlünk, egyre több helyen anélkül is kisebb törlesztőrészlet mellett kapunk kölcsönt, hogy a jobb kamatért bankot kellene váltanunk. Az elmúlt időszakban számottevően egyszerűsödött a személyi hitelek felvétele.

Ma már a legtöbb esetben nem is kell bemennünk a bankhoz, nem kell semmiféle extra igazolást beszereznünk, és ami további kedvező változás: az igényelt hitelösszeg pár órán belül a számlánkon lehet.

„Feltételes” kamatok

A legmegfelelőbb ajánlat kiválasztásakor a személyi kölcsön felvételében gondolkodók ugyanakkor azzal szembesülhetnek, hogy a pénzintézetek jelentős része az ajánlatban feltüntetett kedvező kamatot feltételekhez köti. A legtöbb esetben az elvárás az, hogy az ügyfél a kölcsönt nyújtó banknál számlát nyisson, és arra minden hónapban előre meghatározott összeg érkezzen. 

Nem kell bankot váltani

Szerencsére már a kötelező számlanyitás nélkül kínált személyi kölcsönök piacán is komoly verseny van. Egyrészt a feltételekben, másrészt a hitelnyújtás gyorsaságában is versenyeznek a hitelintézetek. 

A money.hu adatai szerint a jövedelemutalás nélküli személyikölcsön-piacon a fenti példában már szereplő 5 millió forintos, 7 éves futamidőre felvett hitelt a legkedvezőbb kondíciókkal ma a Raiffeisen Banknál tudunk felvenni. A kölcsön kamata 10,45 százalék (a teljeshiteldíj-mutató – THM 11,33 százalék), a kölcsönt igénylő ügyfélnek havi 80 473 forintot kell visszafizetnie. Fontos szempont, hogy a Raiffeisen a kedvezményes kölcsön igénylőjétől mindössze havi 250 ezer forintos nettó jövedelem igazolását várja el – manapság már a legtöbb pénzintézet topajánlatához 350-400 ezer forintos nettó jövedelmet kell felmutatnunk. A már említett 250 ezer forintos jövedelemsávban az ajánlati listán a kamat 10,45 és 18 százalék között mozog, a havi törlesztőrészlet esetében 80 473 és 105 089 forint között szórnak az ajánlatok. A fentiek miatt fontos tehát, hogy a banki ajánlatokat minden esetben hasonlítsuk össze, hiszen ezzel – ahogy látjuk – már havi szinten is tízezreket spórolhatunk. 

Tovább

Célzott kamatstop folytatást javasol a jegybank

május 25., 20:10 Módosítva: 2022.05.26 10:20
11
A kamatok és az ingatlanárak emelkedése miatt az elmúlt év végén a lakáshitelt felvevők ötöde már kifeszített jövedelmi helyzetben, a bérének legalább 40 százalékát törlesztésre fordítva tudott csak lakást vásárolni. Egyelőre a lakáshiteleket ugyanakkor rendben törlesztik az ügyfelek – derült ki a jegybank stabilitási jelentéséből. Az is kiderült, csak célzottan, rászorultsági alapon folytatná a kamatstopot a Magyar Nemzeti Bank.

A magyar bankok számára számos működésre ható kockázatot nevesített a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási jelentése. Dancsik Bálint főosztályvezető szerint ezek a következők:

 • A gazdasági stagnálás és az infláció együttes jelentkezése, a stagfláció veszélye erősödött.
 • Gondot jelent a gyorsan emelkedő kamatkörnyezet.
 • Részben a fentiekkel függhet össze a későbbiekben a portfólióminőség romlása, az emelkedő törlesztőrészletek növelik a nemteljesítés valószínűségét. 
 • Komoly kockázatot jelentenek a szabályozói változások, ezek közül a kamatstop folytatásának kérdését nevesítették a jegybanki szakértők. 

Általában a bankrendszer magasabb kamatkörnyezetben magasabb profitabilitással tud dolgozni, ám az emelkedő kamatok a kockázatokat is emelik.

 • Egyrészt az emelkedő törlesztőrészletek emelik a nemteljesítés valószínűségét.
 • A kamatemelések a valós értéken nyilvántartott eszközöket (kiemelkedően az értékpapír-állományt) azonnal átértékelik, ami egyszeri jelentős veszteséget okoz a bankoknak.
 • A finanszírozás szerkezet is megváltozik. Ha a betétek lassan árazódnak át, akkor az forráskivonást okozhat, ha a bankok gyorsabban lépnek, akkor viszont a marzsuk csökken. Az MNB kimutatásai szerint a bankok egyelőre vonakodnak komolyabb betéti kamatot fizetni a szűken vett lakossági betétekre, a háztartási lekötött betétállományt a szűken vett lakossági betétek 1,9 százalékos mértékével szemben a nonprofit szervezetek itt nyilvántartott betétjeire fizetett, a vállalati betétekre jobban hasonlító kamatok emelik 3,4 százalékos átlagos szintre. A vállalati lekötött betétek kamata márciusban már elérte az 5 százalékot. 

Elmenekültek a lakossági hitelpiacról a MÁP+-spekulánsok

A lakossági hitelállomány tavalyi 15 százalékos bővüléséhez képest az idei első negyedévben már csak 13 százalékos bővülést mért az MNB. Ennek ugyanakkor az egyik oka az, hogy az ügyfelek döntő része immár kikerült a moratóriumból, és törleszteni kezdte a hitelét. Emellett az MNB szerint a korábban MÁP+-fedezet mellett felvett lombard hiteleket a kamatok emelkedése miatt a felvevők visszafizették. 

Bár az új hitelek kibocsátása tavaly nominális csúcsot döntött, reálértéken a lakossági hitelfelvétel összege messze elmarad a 2008-as csúcsév adataitól. Ráadásul az idei évben a folyósított lakáshiteleken belül már 43 százalékot tett ki a támogatott hitelek aránya. Ez nagyban torzítja a kamatstatisztikákat, hiszen a támogatott kölcsönök fix kamata mellett az ügyfelek a piaci hitelkamatok meredek emelkedését látják. 

Az MNB értékelése szerint a jegybanki kamatemelések hatásai 3-4 hónapos késéssel jelennek meg a  piaci hitelkamatokban.

Tovább

Nem túl szép az évkezdet a befektetésialap-piacon

május 24., 19:19 Módosítva: 2022.05.25 06:44
6
A semmiből előretörő magántőkealapok nélkül elég szomorú képet fest a jegybank statisztikája a hazai befektetési alapok teljesítményéről. A piacon egyelőre tart az ingatlanalapok hegemóniája.

Idén március végén a hazai befektetési alapok nettó eszközértéke közel 9129 milliárd forintot tett ki. Ez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint decemberhez képest 95 milliárd forintos, 1 százalékos növekedést jelent, míg éves viszonylatban 17,6 százalékkal 1366 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok nettó eszközértéke.

A kép ugyanakkor csalóka. Az idei első negyedév növekedésének teljes egészét a kis gömböcként bővülő, speciális, az alapban kezelt pénzek tulajdonosainak extra névtelenséget biztosító magántőkealapoknak köszönhetjük. Ezek eszközértéke decemberhez képest 346 milliárd forinttal nőtt és meghaladta az 1076 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt, 2021 március végén a magántőkealapok nettó eszközértéke mindössze 224 milliárd forint volt. Akkor a befektetési alapokban kezelt vagyonnak mindössze 2,9 százalékát tették ki ebben a speciális befektetési formában lévő vagyonelemek, a magántőkealapok részaránya idén március végére 11,8 százalékra hízott.

Gyenge negyedév

A magántőkealapok teljesítménye nélkül befektetési alapok nettó eszközértéke az idei első negyedév végén 8052 milliárd forint volt. Ez 250 milliárd forintos csökkenést jelent a december végi 8303 milliárd forinthoz képest és az éves növekedés is mindössze 513 milliárd forint volt, ami 6,8 százalékos növekedést jelent.

A befektetések aktuális értékéből számolt nettó eszközérték alapján az idei első negyedévben nem túl sok pozitív teljesítményt lehetett felmutatni. A legnagyobb értékben a kiegyensúlyozott vegyes alapok tudták növelni az év első három hónapjában az eszközértéküket, a növekedés 57 milliárd forint volt. Emellett érdemi növekedést az ingatlanalapok tudtak felmutatni az év első három hónapjában. A közvetlenül ingatlanokba fektető alapok eszközértéke 40,5 a közvetett ingatlanokba fektető alapok eszközértéke 21,3 milliárd forinttal tudott növekedni az idei év első három hónapjában.

Tovább

Szép éveken van túl a lakáshitelezés

május 21., 15:06 Módosítva: 2022.05.22 06:34
33
Alaposan átalakult és sokak szerint korszakhatárhoz érkezett a lakáshitelpiac Magyarországon. A hitelállomány immár a kölcsönfelvételek miatt döntött történelmi rekordot, ám a piaci körülmények változása következtében a következő hónapok inkább a támogatott kölcsönökről fognak szólni.

Több szempontból is új időszak indult el a lakáshitelezésben az elmúlt hónapokban. Persze nem egy adott pillanatról van szó, hanem több, párhuzamosan kialakuló, de egymásra hatással lévő folyamatról. Az infláció miatt megkezdődtek a jegybanki kamatemelések a múlt év közepén, ezek pedig – lassan és nem teljes mértékben, de – beépülnek a lakáshitelkamatokba. A koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború kedvezőtlen gazdasági hatása bizonytalanabb gazdasági környezetet hoztak.

Ráadásul az elmúlt hetekben lényegében kifutott a magyar lakáshitel-történelem egyik legjobb konstrukciója, a zöld lakáshitel, amelyet energiatakarékos új lakásokra lehetett igényelni szuperkedvezményes kamat mellett.

Márciusban az új lakásokra felvett kölcsönök 90 százaléka zöldhitel volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jegybank újraindítja-e a programot, az MNB jelezte nyitottságát, ám azt jelezte, hogy csak egy szélesebb gazdaságpolitikai koncepció keretében látja megvalósíthatónak a folytatást, amelyben a kormány és a bankok részt vállalnak.

További fontos kérdés lesz, hogy a most megalakuló új kormány és a különböző minisztériumok milyen lakáspolitikai, lakáshitelezési lépéseket tesznek, milyen programokat indítanak a meglévők mellett. A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a családtámogatási program elemeit az új kabinet fenn akarja tartani, lehetőség szerint szélesíteni fogja.

Mindezek a korábbi, elsősorban a pandémia előttihez képest új korszakot vetítenek előre.

Tovább

Fifikás csavarral lehet kedvezőbb a törlesztés a lakáshiteleseknek

május 20., 13:13 Módosítva: 2022.05.20 16:15
2
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. A money.hu szerint ilyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. Egyre fontosabb lesz tehát áttekinteni az ajánlatokat.

Az emelkedő kamatok miatt a hazai kereskedelmi bankok már érzik a lakáshitelek iránti kereslet megtorpanását. Mivel érdekük az, hogy az ügyfelek továbbra is igényeljenek kölcsönt, ezért – azon túl, hogy továbbra is csak a jegybanki kamatemelések egy részét hárítják át a hitelfelvevőkre – új és új módon próbálnak partnereik kedvére tenni. 

Vállalati mintát követ az OTP

A lakásvásárlás beruházás. Talán ezt felismerve importálta a vállalati beruházási hiteleknél bevett gyakorlatot az OTP Bank, amely a money.hu információja szerint május 15-től mind a piaci, mind a fogyasztóbarát, sőt még a kamattámogatásos lakáshitelek esetében lehetővé teszi a türelmi idős törlesztést. Ebben az esetben a kölcsön felvételét követő egy évben az ügyfeleknek csak hiteleik kamatát kell megfizetniük, a tőketörlesztés csak a 13. hónaptól indul.

Mindez egy 20 milliós, 20 évre felvett kölcsön esetében az első évben mintegy 350-360 ezer forint megspórolását jelenti az adósok számára, akik ezt az összeget így az új lakáshoz kapcsolódó egyéb költségek fedezetére költhetik. Miután az előttünk álló hónapokban 10 százalék körüli inflációval és – remélhetőleg – a pénzromlást némileg ellensúlyozó béremeléssel számolhatnak a családok, a konstrukciót igénybe véve tőketartozásunk jelenértéke jelentősebb mértékben csökken majd, mint a meg nem fizetett tőkerész és az arra esedékes kamat. Így nyerhetnek az ügyön.  

Tovább

Szép lassan elindul a verseny a betéti kamatok piacán

május 17., 19:24 Módosítva: 2022.05.18 10:38
35
Bár a bankok döntő része jelentős látra szóló és folyószámlabetéten ül, a kisebb bankoknál már megjelentek a kamatvadászoknak szóló betétikamat-ajánlatok, és újra terjednek a sávos vagy mixelt termékek is. Érdekes módon még a devizabetéteknél is érdemes körülnézni.

Miközben a nagyobb pénzintézeteknél továbbra is csak nagyítóval lehet találni érdemi betéti kamatokat a megtakarításokra, szemmel láthatóan elindult a verseny a kisebb pénzintézetek között. A money.hu körképe szerint az újonnan a bankokba érkező pénzek esetében már öt százalékot meghaladó éves kamatot is kaphatunk, és ehhez csak három hónapos lekötést kell vállalnunk. A money.hu tapasztalatai szerint a betétlekötési versenyben jelenleg a Gránit és a MagNet Bank számít a legaktívabb szereplőnek.

A pénzintézetek döntő része ugyanakkor jelentős látraszólóbetét-állománnyal bír, épp ezért egyelőre nem nyitnak a döntően éven belüli lekötéseket kereső, a pénzüket a bankok között rendszeresen költöztető kamatvadász megtakarítók felé. Ugyanakkor egyértelműen látszik egy másik trend – és itt már a nagyobb bankok is versenybe szállnak –, hogy az éves és éven túli lekötések esetében már hajlandók a nagyobb bankok is látható kamatot adni az ügyfeleknek. Igaz, ehhez egyéb módon is igyekeznek magukhoz kötni az ügyfeleket – az OTP-nél a magasabb kamat feltétele például rendszeres jövedelemutalás érkezése a számlára. 

Tovább

A szemfülesek még lecsaphatnak a zöldhitelre

május 16., 15:19 Módosítva: 2022.05.16 16:57
0
A Raiffeisen Bank átmenetileg ismét befogad zöldhitelkérelmeket, ám a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett – bukkant rá a Money.hu. Tömegeknek nem érdemes célba venni a bankot, a keret vélhetően néhány szerződésre elég. Az MNB szeretné folytatni a programot, ám bizonyosan más feltételek mellett, és jó eséllyel az első időszak kedvező kamatainak is búcsút kell mondanunk.

Újra van bank, amelynél – vélhetően csak átmeneti jelleggel, de – befogadnak zöldhiteligénylést – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. Korábban néhány napig az OTP és az Erste nyitotta meg a lehetőséget, most pedig a portál szakértői arra bukkantak, hogy a Raiffeisen Bank május 9-től újra befogad igényeket. A kölcsön csak már használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására igényelhető, és ehhez végleges és aláírt adásvételi szerződéssel kell rendelkezni. Ugyancsak elvárás, hogy az adósnak – az adóstárs jövedelme nélkül – önmagában legalább négyszázezer forintos havi jövedelme legyen.

A Raiffeisen lépése annak köszönhető, hogy a jelek szerint a banknál már csőben lévő szerződések nem merítették ki azt a keretet, amellyel a bank rendelkezett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kétszázmilliárd forintos keret első 120 milliárd forintját a jelentkezések sorrendjében osztotta szét, ezt követően a fennmaradó nyolcvanmilliárdot, illetve a limitemelést követő újabb százmilliárdot pedig az első időszak banki aktivitása kapcsán osztotta szét a pénzintézetek között.

Tovább

Lehet, hogy fellélegezhetnek a lakáshitelesek

május 13., 21:32 Módosítva: 2022.05.14 17:21
0
Az MNB leáll az agresszív kamatemeléssel az infláció elleni harcban – jelentette be a jegybank alelnöke. Ez reményt adhat a lakásvásárlásban gondolkodóknak – a bankok ügyfelekért folytatott versenye miatt moderáltabban emelkedhetnek a következő időszakban a lakáshitelkamatok.

Soha eddig még nem kellett ennyire bíznia a lakásvásárlást hitelből tervezőknek a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), mint a következő hetekben-hónapokban. Ha ugyanis bejön az MNB számítása, akkor csillapodhat a lakáshitelkamatok elmúlt időszakban látott drasztikus emelkedése – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Ez pedig azok számára, akik csak később jutnak el álmaik lakásának megvásárlásához, azzal járhat, hogy nem kell drasztikusan magasabb törlesztőrészletet vállalniuk (ha tudnak) a vásárlás finanszírozásához.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Világgazdaság május 12-i konferenciáján arról beszélt:

AZ MNB AZ INFLÁCIÓ FOLYAMATOS EMELKEDÉSE MIATT NEM MONDHAT LE A KAMATEMELÉS FOLYTATÁSÁRÓL, ÁM AZ AGRESSZÍV KAMATEMELÉSEK IDŐSZAKA VÉGET ÉRT,

ezután fokozatos megközelítésre lehet majd számítani.

Tovább

Ha ön adja meg az adatait, nincs esélye visszakapni a kártyáról lelopott összeget

május 13., 14:05 Módosítva: 2022.05.13 19:15
0
Jóval kevesebb csalást hajtanak végre a digitális térben, ám az egyes visszaélésekben érintett összeg folyamatosan növekszik. Ennél is nagyobb gond, hogy a visszaélési technikák az ügyfelek gondatlanságára építenek, így viszont a csalások árát az adataikat önként megadó ügyfeleknek kell állniuk.

A digitális csalási kísérletek száma negyedével csökkent éves összevetésben 2022. I. negyedévében a TransUnion csaláselemzési jelentése szerint. A társaság – amely több mint negyvenezer webhely és alkalmazás több milliárd tranzakciójának adatait elemzi – arra jutott, hogy a pandémia elcsitulásával az online értékesítésben is új szelek fújnak: a gyors digitális átállás, majd az ezt követő visszaélésekből származó bevételkiesés miatt egyre több vállalkozás hajt végre csalásmegelőzési intézkedéseket.

Nemcsak a megvalósult visszaélések, de a feltételezett online csalási kísérletek száma is visszaesést mutat – itt 22,6 százalék a társaság becslése. A csalásgyanús arány éves összevetésben leginkább a korábban elsődleges célpontnak számító iparágakban esett vissza, mint a pénzügyi szolgáltatások (–63,6 százalék), a távközlés (–20,4 százalék) és a kiskereskedelem (–7,6 százalék). Eközben a csalók jelentősen növelték aktivitásukat olyan ágazatokban, mint a logisztika (+42,7 százalék), a szerencsejáték (+50,1 százalék) és a biztosítás (+134,5 százalék) – mondta Shai Cohen, a TransUnion globális csalási megoldásokért felelős alelnöke. 

Tovább

A lakáshitel és az infláció furcsa viszonya

május 12., 12:25 Módosítva: 2022.05.12 14:06
0
Immár egy éve az aktuális inflációs mérték alatti kamatszint mellett tudnak lakáshitelt felvenni az ügyfelek a bankoktól – a money.hu szakértői szerint ilyen helyzet még nem fordult elő az újkori banktörténetben. Azt, hogy a bankok között komoly verseny folyik az ügyfelekért, mindennél jobban mutatja, hogy amikor legutoljára a mostani kamatok mellett hitelezték az ügyfeleket, a pénzromlás mértéke elhanyagolható volt.

Az áprilisi 9,5 százalékos inflációnak köszönhetően immár egy éve tartósan a pénzromlás szintje alatti kamat mellett tudnak piaci lakáshitelt felvenni az ügyfelek a bankokból – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. 

A 2000-es évek elején a forint lakáshitelkamatok rendre 10 százalékkal magasabbak voltak, mint az inflációs mérték – a money.hu értékelése szerint egyebek mellett ez ágyazott meg a devizahitelezés felfutásának hazánkban. Az ezredforduló óta az elmúlt év áprilisáig mindössze két hónapban – 2020 januárjában és februárjában – volt példa arra, hogy a lakáshitelkamatok az inflációs szint alá csúsztak. Akkor ezt a 2012 decemberét követően ismét 4 százalék fölé emelkedő pénzromlás mellett a bankok között kibontakozó komoly árazási verseny okozta. Arra azonban eddig nem volt példa a hazai banktörténetben, hogy a lakáshitelkamatok tartósan az inflációs szint alatt maradjanak. 

Tovább

Kilenc éve nem fizettek ekkora kamatot a bankok a betétekre

május 10., 16:42 Módosítva: 2022.05.11 11:04
0
Egyetlen hónap alatt negyven százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban. A Money.hu szakértői szerint nemcsak a lekötött betétek összege, de a betétekre fizetett kamat is kilemcéves csúcsra jutott márciusban.

Miközben a lakáscélú hitelek átlagos kamata 2019 júniusát követően tért vissza idén márciusban a 4,51 százalékos szinthez, a lakossági lekötött betétek statisztikáit szemlélve kilenc évet, 2013 júliusáig kell visszamenni ahhoz, hogy az év harmadik hónapjában kimutatott 3,33 százalékos átlagos kamatnál magasabb összeget találjunk. Csak márciusban 122 bázisponttal növekedett a betétekre kínált átlagos kamat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint – hívják fel rá a figyelmet a Money.hu szakértői. Ezzel szemben a piaci lakáshitelek esetében mindössze 24 bázispontos volt a március havi átlagkamat-emelkedés mértéke. Idén márciusban három százalékkal magasabb kamatot fizettek a bankok a lekötött betétek után, mint egy éve. 

A betéti kamatok komoly márciusi emelkedésének köszönhetően az emelkedő infláció ellenére féléves mélypontra esett a betéti kamatszint mindenkori pénzromláshoz számolt különbsége. Márciusban éven belüli betétlekötés esetén 5,1 százalékkal kisebb kamatot kaptunk, mint a hónapra kimutatott 8,5 százalékos inflációs mérték. 

Tovább

Sietni kell a hitelfelvétellel, itt vannak a 10 százalék feletti kamatok

május 7., 11:04 Módosítva: 2022.05.08 12:25
0
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitelkamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A top adósoknak kínált konstrukciók esetében a hónap elején módosító bankok körében már több mint 1 százalékponttal magasabb kamatokat hirdettek a bankok, mint amekkora kamatszintet a jegybank statisztikái márciusra átlagkamatnak hirdettek. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az idei év márciusában a bankok által folyósított piaci lakáshitelek átlagkamata 5,26 százalékos volt. Azt, hogy mekkora kamatemelkedés történt az elmúlt hetekben, mindennél jobban mutatja, hogy a money.hu Kamattükre szerint a májusban eddig kamatváltozást bejelentő 6 bank esetében a legkedvezőbb kamat több, mint 110 bázisponttal magasabb, 6,39 százalék. Ráadásul míg a jegybank által kimutatott kamat átlagkamat – azaz a hitelfelvevők jó része ennél a szintnél olcsóbb hitelről álmodhatott – a mostani top kamat külön feltételekhez kötött, s így a nagyon jó adósoknak kínált termék. Az átlag alatti minősítésű adósoknak, illetve az 5 éves fixálás mellett kitartóknak úgy fest, a 2 számjegyű hitelkamatokhoz is hozzá kell szokniuk. 

Bezuhanhat a folyósítás

A fentiek miatt a money.hu szakértői szerint a piaci kamatozású lakáshitelek iránti kereslet további visszaesése várható – nagy kérdés, hogy a zöld hitelek kifutásával mennyire tudják majd a piaci igényeket kielégíteni és így a folyósított volument fenntartani az állami (kamat)támogatott hitelkonstrukciók. A money.hu szakértői a fentiek miatt úgy vélik, a piaci lakáshitelek esetében tovább folytatódhat a kereslet visszaesése  – egyre inkább optimistának tűnik minden, éves szinten növekedést előrevetítő vélekedés.

Tovább

A bankokon jobban hízott az állam, mint a részvényesek

május 6., 12:20 Módosítva: 2022.05.06 18:58
0
Az elmúlt 12 évben a magyar bankszektor az üzleti bevételein képződő nyereségének több mint háromszorosát fizette ki rendkívüli banki teherként – bankadóként és tranzakciós illetékként – a költségvetésnek, adtak summázatot az OTP Banknál. A bank – amely az idei első negyedév végére 33,4 milliárdos veszteséget jelentett – azokat a véleményeket is adatokkal igyekezett árnyalni, melyek szerint a magyar bankok halálra keresik magukat a betéti és a hitelkamatok közötti marzson.

A magyar bankrendszer az elmúlt 12 évben, 2010–2021 között 1873 milliárd forintos nettó nyereséget könyvelhetett el, ám ennek több mint fele osztalékbevétel volt, amelynek nincs túl sok köze a bankok teljesítményéhez – mondta Bencsik László, a legnagyobb (csak az idei első negyedévben 106 milliárdos) osztalékbevétellel büszkélkedő OTP Bank vezérigazgató-helyettese. 

A szektor fent már jelzett, 856 milliárd forintos nyereségével szemben a magyar bankok e 12 év alatt több mint 1000 milliárd forint bankadót és 1800 milliárd forint tranzakciós illetéket fizettek a költségvetésbe, valamint 350 milliárd forintot meghaladó betétvédelmi, szanálási díjat, valamint felügyeleti díjat fizetett. A Sberbank-kártalanítás miatti rendkívüli OBA-befizetés 28 milliárd forintot fog kitenni az OTP-nél, amit a bank a II. negyedévre számol majd el. Azaz a büdzsé többet kapott, mint a részvényesek. A szektor megtérülési számai ennek fényében nem túl jelentősek alig több mint évtizedes távlatban – mondta a szakember jól érthetően a kormányzati körök felől már belengetett bankadóemelési szándékokra reagálva. 

Tovább

Így spórolhat a pénzváltásnál és a fizetésnél a horvátországi nyaraláson

május 5., 18:15 Módosítva: 2022.05.06 16:07
0

Drasztikusan csökkent a járvány miatt az elmúlt években a horvátországi utazások száma, idén egyelőre kérdés, hogy mennyit sikerült ledolgozni a hátrányból. Az infláció és az árfolyamok miatt nagyobb költséggel érdemes számolni, mint mondjuk 2019-ben, de vannak megoldások arra, hogy az érintettek valamennyit faragjanak a kiadásokon.

A külföldön nyaraló magyarok körében a legkedveltebb célpont Horvátország, az Adria partja. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben nagyon visszaesett a horvát tengerpartra utazók száma. A járvány előtt, 2019-ben 1,1 millió utazás keretében 4,5 millió napot – vendégéjszakát – töltöttek honfitársaink dél-nyugati szomszédunknál. A számla pedig több mint 57 milliárd forintról szólt, vagyis ennyit költöttek a Horvátországba utazók 2019-ben. A pandémia miatt 2020-ban a kiutazások száma 400 ezerre csökkent, és 2021-ben is csak 548 ezer útról volt szó, azaz még bőven van mit ledolgozniuk az Adria szerelmeseinek – emlékeztetnek a money.hu szakértői.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok