Index Vakbarát Hírportál

Luxussüteményt csinált az infláció a bejgliből

2021.12.08. 11:01

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Egyre kevesebben készítenek otthon bejglit, így aztán megsokszorozódott azoknak a családoknak a száma, akik cukrászdában szerzik be az elmaradhatatlan ünnepi süteményt. Az infláció a cukrászdákat is utolérte, a fuvardíjak, valamint a csomagoló- és az alapanyagok árának emelkedése (hogy a dióvész árfelhajtó hatásáról már nem is beszéljünk) az űrbe lőtte a bejgli árát.

Kedvenc karácsonyi édességünk nem mindig bejgli néven futott, és nem is mindig volt ilyen tekercselt, korábban ugyanis hajlított, patkó alakban tetszelgett az ünnepi asztalon. A német–osztrák régióból átvett édességet aztán saját képünkre formáltuk „posonyi mákos kaláts” elnevezéssel. A végül bejgliként befutott karácsonyi sztárdesszert örökzöld fogás lett a magyar háztartásokban, s mivel elkészíteni még a gyakorlott háziasszonyoknak sem sétagalopp, sokan inkább vásárlásra adják a fejüket.

Akár 3500 forint is lehet egy rúd bejgli az infláció miatt

Mostanra azonban olyan áron jutunk hozzá a karácsonyi bejglihez, hogy az ember kétszer is meggondolja, vegyen-e egyáltalán, és ha igen, akkor hol.

A Szamos PR-menedzsere szerint az inflációs hatások a bejglikészítésre és -eladásra is nagyban kihatnak, a 2020-as árakhoz képest idén 9 százalékkal kellett megemelniük egy rúd bejgli árát. Bak Judit arról számolt be lapunknak, hogy az infláció szinte valamennyi alapanyagot érintette, ezenfelül a szállítmányozás és a csomagolóanyagok áremelkedése is felfele tolja a termékek árát.

Körbenéztünk a piacon, hogy az ismertebb cukrászdákban jelenleg mennyiért lehet hozzájutni a mákos, illetve a diós bejglihez.

BEJGLIÁRAK 2021-BEN / 500 gramm      
   diós mákos
Daubner Cukrászda 2200 Ft 2100 Ft
Szamos Cukrászda 3150 Ft 3150 Ft
Auguszt Cukrászda 3500 Ft 3500 Ft
Horváth Cukrászda 2400 Ft 2200 Ft
Gerbeaud Cukrászda 3350 Ft 3150 Ft
Erdős Cukrászda 3100 Ft 3100 Ft
Forrás: money.hu-gyűjtés      

Több tonna diót és mákot kell beszerezni

Annak ellenére, hogy egyre népszerűbbek a különleges ízesítésű bejglik, még mindig a mákos és a diós a sláger. Kérdésünkre a Szamos elmondta, hogy a karácsonyi időszakban körülbelül 3,5 tonna diót és 3,2 tonna mákot kell beszerezniük, s ezeket együttesen 80 százalékban termelőktől szerzik be. A dióra viszont különösen figyelnek, Bak Judit elmondása szerint az ünnepi időszakban szükséges diómennyiség 90 százalékát sikerül magyar termelőktől megvásárolni. Mindez annak fényében szép teljesítmény, hogy az elmúlt években egyre komolyabb veszélybe került a hazai diótermés, miután az ültetvényeket tizedelő, hazánkban először 2021-ben megtalált, inváziós, Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy mellett immár vírusok is támadják a diófákat.

S bár a Szamosnál nem forgalmaznak rendhagyó bejgliket, a legtöbb cukrászdánál gondolnak az ínyencekre is, így napjainkban már azok is bőven találnak a fogukra valót, akik kimozdulnának a hagyományos mákos-diós tengelyből.

A kókusztól a pisztáciáig

Nézzük, hogy milyen extra kínálatból válogathat, aki ínyencségre vágyik!

KÜLÖNLEGES BEJGLIK 2021-BEN / 500 gramm   
Daubner Marcipános-narancsos / 2500 Ft
   Szilvás-mandulás / 2350 Ft
   Kókuszos-áfonyás / 2150 Ft
Auguszt Gesztenyés / 3500 Ft
Horváth Aszalt szilvás / 2400 Ft
   Meggyes-mákos / 2900 Ft
   Pisztáciás-málnás / 4400 Ft
Erdős Pisztáciás / 4500 Ft
   Flódnis / 3900 Ft
   Mandulás-almás / 3500 Ft
Forrás: money.hu-gyűjtés   

Pórul járhatnak a last minute vásárlók

A Szamostól megtudtuk azt is, hogy az igazán tudatos vásárlók már december elején gondoskodnak a bejgliről: van, aki megveszi, van, aki megrendeli, de ezek az emberek általában tudják, hogy nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a dolgot. Rengeteg last minute bejglivásárló van ugyanis, akik gyakran csalódottan távoznak az üzletekből, az utolsó napokban ugyanis már rendkívül nehéz bejglit beszerezni, hiszen a sütödékben általában már az előre megrendelt termékeket gyártják, sőt Bak Judit szerint az utolsó órákban már egyáltalán nem lehet bejglit vásárolni.

Az is változás a piacon, hogy amíg korábban több rúd bejglit is vásároltak, addig ma már az egyre emelkedő árak miatt inkább kevesebbet vesznek az emberek, és inkább a minőségi termékeket keresik – amelyek viszont drágábbak.

Nagyiféle finomságból luxussütemény

Amíg régen a nagymamák maguk sütötték a bejglit, addig az újabb generációk inkább vásárolják ezt a süteményt, így jóval többe is kerül, mint ha magunk készítenénk el. De nemcsak a fiatalok konyhai hiányosságai, hanem a dió árának a fent már említett okokból történő kemény drágulása is beleszól a karácsonyi költségvetésünkbe. A pucolt dió ára ugyanis vidéken nagyjából 4500–5000 forint között mozog, a fővárosban azonban nemegyszer 5000 forint feletti címkét nyomnak a termékre az eladók.

A mákért is egyre többet kell fizetnünk, ám még mindig jobban járunk, ha mákalapú süteményekben gondolkodunk az ünnepi időszakban, ugyanis egy kilóért „csak” 2000 forint körüli összeget kell kifizetnünk.



Rovatok