Index Vakbarát Hírportál

Biztos megváltoztatja szokásait, ha meglátja a bankjától érkező levelet

2022.01.21. 13:59

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Minden bankszámla-tulajdonos január végéig levelet kap bankjától. Ebben küldik meg a pénzintézetek az egységes díjkimutatást, amelyben feketén-fehéren benne lesz, ki mennyit költött bankolásra 2021-ben. Éppen ezért érdemes átböngészni a listát, és átgondolni, tudunk-e olcsóbban bankolni. Jó eséllyel igen.

Január 31. Eddig kell a bankoknak elküldeniük minden lakossági ügyfelüknek a tavalyi kiadásokról szóló összesítést, az úgynevezett egységes díjkimutatást. Erre először 2020-ban került sor, egy uniós szabály ettől az időponttól tette kötelezővé az értesítést.

A díjkimutatás részletesen és fillérre pontosan megmutatja, hogy mennyi ment el tavaly a banki kiadásokra.

A kimutatás többek között pontos képet ad

  • a betéti kártyához kötődő díjakról,
  • a netbanki, a mobilbanki költségekről,
  • a telefonos üzenetek és egyéb szolgáltatások díjáról.

Kellemetlen meglepetés jöhet

Volt példa arra, hogy egy bankoló a 2021 januárjában kapott díjkimutatásból látta, hogy a költekezés követése, illetve a bankkártya esetleges elvesztése, ellopása esetén praktikus sms-szolgáltatás igencsak sokba került. Az üzenetek darabja ugyan nem volt komoly tétel, de a sorozatos bankkártyás vásárlások utáni sms-cunami már több ezer forintos kiadást jelentett. Ez csak egy példa a sok közül, a lényeg, hogy érdemes tényleg áttekinteni a listát annak érdekében, hogy 2023 januárjában a következő díjkimutatás már ne okozzon meglepetést.

Bár szinten mindenki máshogy bankol, s így a különbségek is emberenként eltérnek, a money.hu számításai szerint simán előfordulhat, hogy az átlagos bankolási szokások mellett – éves szinten – tízezres nagyságrendű összeget spórolhat valaki a jól megválasztott bankszámlával, bankkártyával.

A díjkimutatás a számlaváltásban is segít

Ezért nem kell feltétlenül bankot váltani, sok esetben saját bankunk kínál kedvezőbb kondíciókat, ha az igényeinknek megfelelő számlacsomagot választunk. Ebben a money.hu szakértői szerint a napokban megérkező egységes díjkimutatás komoly segítség lehet, hiszen pontosan meg tudjuk állapítani, milyen banki terméket és szolgáltatást milyen arányban veszünk igénybe.

Megoldást jelent a csomagárazás?

Itt érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon a tranzakcióalapú árazás van fölényben, azaz egy-egy „akció” után kell fizetni. Nemzetközi szinten azonban már teret nyertek a csomagalapú számlák. Ezeknél havi fix díjat kell fizetni, és ezért a legtöbb szolgáltatást – utalások, csoportos beszedés, készpénzfelvétel – ingyenesen biztosít a bank. Természetesen itthon is vannak hasonló, fix díjért korlátlan tranzakciót biztosító számlacsomagok, ám itt a bank sokszor feltételül szabja, hogy az ügyfélnek aktív bankolónak kell lennie – kellő számú és/vagy értékű bankkártyás fizetést kell bonyolítania, több csoportos beszedési megbízást kell rögzítenie.

A Magyar Nemzeti Bank már többször is jelezte, hogy szívesen venné, ha elterjedne a csomagalapú árazás a magyar piacon, ám ennek jórészt a tranzakciós illeték az akadálya. Például a hungarikumnak számító havi kétszeri, maximum 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget kihasználó ügyfél után a bankoknak ma havi 900 forintos illetékterhe keletkezik – ez jórészt lehetetlenné teszi a versenyképes árú számlacsomagok szélesebb körben történő elterjedését.

Miután a pandémia miatt a banki ügyfelek egyre nagyobb arányban térnek át a digitális megoldásokra, a money.hu szakértői szerint az elektronikus fizetés mind szélesebb elterjedése komoly lökést adhat a következő hónapokban a csomagáras bankszámlák további elterjedésének.  • Hírek
  • Hitelkártya

Rovatok