Index Vakbarát Hírportál

Nem jött be a banki számítás, nem akart hitelből karácsonyozni a magyar

2022.02.09. 06:01

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Miközben a kiskereskedelmi forgalomra nem panaszkodtak a boltok az év végén, a bankok hiába tartották a mélyben a személyihitel-kamatokat, az emberek az ünnep miatt nem adósodtak el.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai boltok a pandémia előtti szintű forgalmat tudtak felmutatni tavaly decemberben. A naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Ehhez képest az év 3. leggyengébb adatát produkálta a személyihitel-kihelyezés az év utolsó hónapjában.

A 33,3 milliárd forintos kihelyezésnél csak 2021 januárjában és februárjában vettek fel kevesebb személyi kölcsönt a magyar emberek. 

Az adatokat nem igazán érdemes a 2020-as év adataival összevetni – az akkori 22 milliárd forintnál közel 50 százalékkal bővült a kihelyezés – hiszen a koronavírus-járvány 2. hulláma miatt bekövetkezett zárás hónapja mellett a személyi hitelek maximális kamatának állami korlátozása miatt összevetésre alkalmatlan a bázisév adata. 

Két évvel korábban, 2019 decemberében 35,4 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak a bankok. Azok a pénzintézetek, akik annak ellenére nem emelték a személyihitel-kamatot, hogy a jegybank tavaly júniusban indult kamatemelési ciklusa lépést váltott tavaly novembertől. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2021 decemberében a magyarok átlagosan 11,84 százalékos kamatszint mellett kaptak személyi kölcsönt a bankoktól. Az átlagkamat mindössze 10 bázisponttal emelkedett novemberhez képest, miközben a hónap során az irányadó kamat 110 bázisponttal nőtt.

A banki ajánlatok kedvező voltát mindennél jobban mutatja, hogy 2021 augusztusában 11,9 százalék volt a személyi hitel átlagkamata, s a decemberben hitelt felvevők több mint 50 bázisponttal alacsonyabb kamatszinten tudtak személyi kölcsönt felvenni, mint amekkora átlagkamaton 2021 januárjában lehetett személyi kölcsönre szerződni a bankoknál

A bankok tehát abban bíztak, hogy a karácsony előtti hitelfelvételek nagyot dobnak majd az adatokon, ezért nem követték a jegybank novembertől felerősödő kamatemelését. Ez ugyanakkor hiú remény maradt. Az elmúlt év utolsó két hónapjában nem sikerült lekörözni a 2019-es 79 milliárd forintos forgalmat – ahogy az év egészében sem. A tavaly november–decemberi személyikölcsön-folyósítás összességében nem érte el a 72 milliárd forintot. 

Az idei év ezek után nem meglepő módon kamatemelésektől volt hangos a személyihitel-piacon. S a februári kamatemeléseket látva, ez bizony folytatódni is fog.



Rovatok