Index Vakbarát Hírportál

Valutaváltóvá válik az Európai Központi Bank a háború miatt

2022.03.30. 17:56

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Körvonalazódik egy megoldás arra, hogy közel 4 millió menekült pénzváltási problémái megoldódjanak.

Az Európai Központi Bank (EKB) olyan program bevezetésén dolgozik, amely több millió ukrán menekült számára biztosítaná, hogy hrivnya valutájukat euróra váltsák. Ehhez arra van szükség, hogy az Európai Unió garanciát adjon az Európai Központi Banknak a kockázatok fedezésére – derült ki az EKB jelentéséből.

Csaknem 4 millió ukrán menekült el az orosz invázió elől az Unió különböző tagállamaiba, ám folyamatosan pénzváltási gondokkal szembesülnek, mert kevés bank akarja megvásárolni a háború sújtotta ország valutáját.

Egyes források a Reutersnek úgy nyilatkoztak, hogy az EKB valutakonverziós eszközön dolgozik, ám most először derültek ki részletek arról, hogy ezt miképp lehetne kivitelezni.

A legjobb megoldás az lenne, ha az EKB és az Eurosystem (az euróövezet monetáris hatósága) az Unió fiskális ügynökeiként járnának el 

– áll az EKB múlt héten az Európai Bizottságnak elküldött dokumentumában.

Ezen lehetőség szerint az uniós kormányok az EKB-t bíznák meg a program végrehajtásával, és biztosítanák a megbízás teljesítéséhez szükséges pénzt.

Az alternatív lehetőség az ukrán jegybanktól az EKB-nak adott felhatalmazáson alapul

– áll a jelentésben.

Az Európai Központi Bank ekkor megállapodást írna alá Ukrajna jegybankjával, hogy ügynökeként lépjen fel, az EU pedig a költségvetésén keresztül garanciát nyújtana annak a kockázatának fedezésére, hogy az ukrán jegybank esetleg nem tudja betartani a megállapodást, azaz a hrivnya visszavásárlását a háború miatt.

A menekültek többsége Lengyelországba indult, az ottani adatok szerint ott eddig 2,3 millió embert fogadtak be. Az EU-tagországokhoz, Romániához, Szlovákiához és Magyarországhoz is nagy számban érkeztek a háború elől menekülők, ám ezek közül csak Szlovákia tartozik az euróövezethez.

Egy uniós tisztviselő elmondta, hogy az EU-s tagállamok széles körben támogatják az EKB által javasolt uniós szintű garanciát, mivel ez azt jelentené, hogy a rendszer kockázatai egyenlőbben oszlanának meg az uniós országok között. A szóban forgó valutaprobléma most elsősorban azon országok nemzeti jegybankjait érinti, ahol a legtöbb a menekült.

Az EKB-javaslat elkülönül egy másik, az EU kormányai által jelenleg vizsgált tervtől, amely szerint minden ukrán menekült legfeljebb 10 000 hrivnyát (311 eurót) válthat át egy uniós valutára három hónapon keresztül, és minden uniós ország maga viseli az átváltás pénzügyi kockázatát.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!



Rovatok