Index Vakbarát Hírportál

A forint magához térhet, de az infláció megfékezhetetlen

2022.06.01. 17:55

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Magyarország piaci politikai megítélésének hatása miatt került lejtőre a forint, hiszen az elmúlt hetek-napok lépései – kiigazítás, kamatemelés, stabil növekedés – mind-mind ellenkező irányba hatnak. Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint legkésőbb őszre mindenképp megállapodásnak kell születnie az EU-val, ekkor a most 400 forintot ostromló forint árfolyam 365-385 forint közé erősödhet. Ugyanakkor az infláció tekintetében az év végéig 10 százalék körüli szintekkel kell megbarátkozni.

Itthon az elemzők szerint az elmúlt hónapok eseményei ellenére stabilak a növekedési kilátások, az idei évre várható konszenzus 4,9-ről csak 4 százalékra mérséklődött.

A növekedés alapja a fogyasztás lehet – köszönhetően főleg az első negyedévi pénzesőnek. Annak ellenére nem várható visszaesés a fogyasztásban, mert az infláció és a dráguló kamatok ellenére is támaszt nyújt majd a feszes munkaerőpiac és a komoly bérnövekedés. Trippon Mariann szerint ráadásul a kisebb jövedelműeknél lesz nagyobb a bérdinamika, a magasabb jövedelműeknél viszont a meglévő megtakarítások felhasználása támogathatja a fogyasztás fenntartását

Az új – részben a tegnapi jegybanki iránymutatás alapján számított - pályák szerint nyári hónapokban 11 százalékos szint felett tetőzhet az infláció, s az év hátralévő részében 10 százalék felett lehet majd a pénzromlás, ami azt árstopok nélkül akár 15-16 százalékos szintet jelentene. Egy év múlva is még messze a jegybank 3 százalékos célsávja felett, 6,5-7 százalék között lehet az infláció.

Míg az Qxford Economics és a CIB is úgy vélekedik, hogy az EU-ban jövőre a 2 százalékos célérték alatt lehet az infláció, nálunk nem oldódik majd meg a probléma az energiaárak miatt.

Jó a kiigazítás, de rombolhatja az üzleti bizalmat

A magasnyomású gazdaság fenntarthatatlan pályára állította az egyensúlyi mutatókat. Komoly ikerdeficit gondjaink vannak, a folyó fizetési mérleg hiánya már tavaly a GDP 6 százaléka volt, ráadásul ezért elsősorban az államháztartás pozíció-romlása okolható, ez emeli a finanszírozási oldalról a hiányt. A kiigazítás a választások után meg is érkezett, s az irányok sem voltak meglepetések: előzetesen a különadók és a beruházások visszafogására tett a piac. Ami meglepő volt, hogy a várt 1000-1500 milliárdos kiigazítást jelentősen meghaladó csomagot állított össze az új kormány.

Trippon Mariann szerint a mostani megoldás kevésbé fogja vissza a növekedést, ráadásul a beruházások visszafogása komoly inflációcsökkentő hatással bírhat.  Hosszabb távon komoly kérdőjelek vannak az intézkedésekkel, mert az üzleti bizalmat rombolják és károsak az üzleti környezetre. Ha az kerül fókuszba, hogy Magyarországon kiszámíthatatlan a piaci klíma, a tőke következő újraallokálásakor komoly hátrányt jelenhet.

8 százalék lehet a kamatcsúcs, jövőre már csökkenhet az alapkamat

A kamatemeléseknek nincs vége, de a monetáris döntéshozóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy az infláció mérséklődésekor restriktívvé válhatnak a magas kamatok. Kamatot emelni a jelen környezetben nagyon könnyű, de csökkenteni jóval nehezebb. Az MNB ezért csökkentett az orrnehéz, gyors emelkedéseken, ám rövid távon nem lehet leállni a kamatemelésekkel. Elhúzódó kamatemelési ciklussal kell számolni. Trippon Marian szerint a csúcskamat 7,5-8 százalék körül lehet, ez a mérték nem került feljebb, csak lassabban, kisebb lépésekkel fogják elérni.

Ha jövőre visszaesik az infláció, a jövő év második felében meredekebb lehet az inflációcsökkenés, s 4 százalék körüli értékek is jöhetnek. Ekkor viszont a 8 százalék körüli kamat csökkenése válhat szükségessé, mivel az egyensúlyi reálkamat biztosan nem 4 százalékos – ez nagyon erős restrikciós hatás lenne.

Erősödnie kell a forintnak

A forint árfolyama a választások óta masszívan alulteljesít a régióban, azaz a piac országspecifikusan árazza hazánkat. Mindez azért érdekes, mert a masszív növekedés, a kamatemelkedés és a reális kiigazítást ígérő kormányzati csomag, sőt az olajembargó alóli kimaradás híre mind-mind épp erősítő hatást kellene, hogy jelentsen.  A CIB vezető elemzője szerint most inkább rövid távú tőkekivonás történt, amit elsősorban a bejelentett intézkedések piaci értékelése és politikai megítélése mozgat.

A CIB tartósan 400 forint feletti árfolyammal nem számol. Az EU-val legkésőbb az ősszel bizonyosan meg fogunk állapodni, s ez pozitív hullámot hozhat. Ráadásul magas kamatszintünk lesz, ami vonzóvá teheti a forintot, ráadásul az MNB-nek is maradnak eszközei. Ezért az a CIB az év hátralévő részében 365-385 forint körüli árfolyammal számol.



Rovatok