Index Vakbarát Hírportál

Ezek a hitelek segíthetnek, ha energiatakarékossági beruházással védekeznél a rezsiemelés ellen

2022.07.15. 20:57

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Bár a pontos részletek még nem ismertek, sok családnál komolyan megemelkedhet a rezsiszámla a következő hónapokban. Miután nem tudjuk, meddig maradnak velünk az extra magas energiaárak, sokan elgondolkodhatnak energiatakarékossági beruházásban is. A támogatási lehetőségek szűkültek, de azért találunk megfelelő ajánlatot és olcsó finanszírozást is.

Sok családnál zajlik komoly számolgatás tegnap óta, vajon a háztartás belefér-e az energia-veszélyhelyzet miatt módosuló rezsicsökkentésbe. Ennek kapcsán egyelőre mindenki azzal számol, ami a Kormányinfón elhangzott. Eszerint a kedvezményes lakossági gáz- és áramár csak a lakossági átlagfogyasztás szintjéig él. Az átlagfogyasztást a villamos energiánál 210 kWh/hó, gáznál 144 köbméter/hó fogyasztásban húzta meg a kormány a közlés szerint. Ez havi szinten az áramnál 7750 forint, a gáznál 15 833 forintos összeget jelent. E felett piaci árat kell fizetniük a családoknak. 

A részletszabályok még nem ismertek, ám vélhetően napról napra tisztul majd a kép – vélekednek a money.hu szakemberei, akik az aktuális információk alapján folyamatosan bővítik már működő rezsikalkulátorukat, hogy segítsék az embereket a szabályozás megértésében és a rájuk váró költségek minél pontosabb kikalkulálásában. 

Kifutottak a dedikált energiatakarékossági pályázatok

Az érintett 5,6 millió áram- és 3,5 millió lakossági gázfogyasztó egy részénél persze nemcsak a fogyasztás visszafogása, de az energiatakarékossági beruházások, esetleg a megújuló energia felhasználását lehetővé tevő projektek megvalósítása is felvetődhet. Abból a szempontból nem túl jó időpontban érkezett a rezsicsökkentés módosítása, hogy jelenleg a piacon túl sok lehetőség nincs arra, hogy valaki olyan energiatakarékossági beruházásba fogjon, amelyhez valamilyen támogatást vagy kedvezményes kölcsönt tud igényelni.

Az év elején zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázata, amelyben 100 százalékos mértékű vissza nem térítendő támogatás felhasználásával tudtak a szociálisan rászorulók megújuló energiaforrások felhasználásával energiahatékonysági korszerűsítést végezni. Ennél is korábban zárult le a lakóépületek energiahatékonyságát és a megújuló energia felhasználását növelő EU-s visszatérítendő támogatásra épülő, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által bonyolított konstrukció. A „0 százalékos hitelkonstrukció” keretében magánszemélyek maximum 10 millió, a társasházak lakásonként maximum 7 millió forintos kölcsönt kaphattak a rezsicsökkentés mellett megvalósuló energiatakarékosságra. 

Az év végéig biztosan: otthonfelújítási támogatás és hitel

A money.hu szakértői szerint ugyanakkor ma sem kell teljesen lemondani arról, hogy azok, akik a megemelkedő rezsiszámla kivédésére valamilyen energetikai beruházásba kezdenének, támogatott konstrukcióval tudjanak energiatakarékossági fejlesztéseket végrehajtani. Az év végéig biztosan elérhető ugyanis az otthonfelújítási program az érintetteknek. A program egyik fő célja épp az energetikailag elavultnak tekinthető magyarországi lakásállomány feljavítása. 

A program két elemből áll: 

  • felújítási támogatásból,
  • kedvezményes felújítási hitelből.

A támogatást 25 évnél fiatalabb, gyermekkel bíró vagy gyermeket váró házastársak, élettársak, de akár egyedülálló is igényelheti. A támogatásból legalább 50 százalékban az igénylő vagy gyermeke birtokában lévő, s legalább 1 éve már az érintettek lakóhelyéül szolgáló lakást vagy lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot lehet felújítani, nyaralókorszerűsítésre nem használható fel. Fontos kitétel, hogy lakótér bővülésével a felújítás nem járhat.

A rezsicsökkentés szempontjából a támogatás által elfogadott munkák közül az alábbiak jöhetnek szóba:

  • elektromos és  gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje,
  • az épület külső szigetelése,
  • külső nyílászárók cseréje, felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (napelemes rendszer esetén az anyagköltség és a vállalkozói díj együttes összege bruttó 450 000 Ft/kWh alatt kell, hogy maradjon),
  • használatimelegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Lakásfelújítási támogatásként a lakásfelújítás teljes, számlákkal igazolt kiadásainak 50 százalékát lehet visszakérni. A támogatás maximális összege 3 millió forint.  A támogatás fele a felújítás anyagköltségeire, a másik fele pedig a munkadíjakra számolható el. A támogatási összeget utólag, a felújítás után, a beküldött számlák alapján fizeti ki a Magyar Államkincstár. 

Otthonfelújítási hitel

Akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra, kedvezményes otthonfelújítási hitelből is finanszírozhatják a beruházást. 

Az ilyen igénylő maximum 6 millió forintot igényelhet maximum 10 évre. Az otthonfelújítási támogatás időközben megkapott összege (a maximum 3 millió forint) automatikusan csökkenti a hiteltartozást. 

A hitel maximális kamata 3 százalék. (A piaci és a fizetett kamat közötti különbséget az állam kamattámogatásként fizeti meg a hitelnyújtó banknak.) A hitel esetében komoly hátrány, hogy lakáshitelnek minősül, azaz a hitelt nyújtó bank jelzálogot jegyez be az ingatlanra. 

Személyi hitel: jó, de dráguló alternatíva

Aki ezt el akarja kerülni, annak módja van arra, hogy személyi kölcsönből finanszírozza a beruházást, és/vagy kiegészítse a költségeket. A személyi hitelt a beruházás megkezdésekor fel lehet venni, azaz nem kell önerő ahhoz, hogy kifizessük a mestereket, és várjuk vissza a támogatás összegét. A money.hu szakértői szerint a bankok mára már úgy alakították a személyi kölcsön feltételeit, hogy azok passzoljanak az otthonfelújítási támogatáshoz. Azaz a futamidő idején egyszer, az otthonfelújítási támogatás megérkezésekor a támogatás összegével, maximum 3 millió forinttal itt is ingyenesen csökkenthető a még fennálló tartozás.

A piaci személyi kölcsönök esetében azonban számolni kell azzal, hogy a jegybanki kamatemelkedés miatt ezeknek a hiteleknek a kamatszintje is emelkedik. Ugyanakkor a money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a legkedvezőbb ajánlatok kamatszintje ezeknél a kölcsönöknél is még mindig az infláció szintje alatt van. Miután pedig a felújítási támogatás kiegészítése és/vagy előfinanszírozása céljából felvett kölcsönök esetében a bank szinte biztosan számolhat azzal, hogy az állami támogatás megérkezik, az ilyen céllal hitelt igénylők biztos adósnak számítanak. 

Ugyanakkor a megfelelő személyi kölcsön kiválasztása fontos lehet. Egy 5 millió forintos, 60 hónapra igényelt személyi kölcsön esetében minimum 400 ezer forintos jövedelem esetén a legkisebb kamat 8,99 százalékos. Ám akár kétszer ekkora kamattal bíró ajánlatot is kaphatunk a bankunktól. A különbség a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a törlesztőrészletben a legrosszabb és a legjobb ajánlat között 25 százalékos. Forintra lefordítva: a legjobb ajánlat kiválasztásával 48 442 forintból megúszható az 5 milliós hitel törlesztése. Ennél negyedével többet, 60 581 forintot is fizethetünk, ha nem nézünk körül, és a legdrágább konstrukciót választjuk.

Egyéb támogatott lehetőségek: falusi CSOK, Babaváró

Az arra jogosultak számára a falusi CSOK és a Babaváró is felhasználható energetikai célú beruházás, felújítás támogatására. 

A falusi CSOK-nál a kistelepüléseken lévő, már meglévő házak felújítása esetén 

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forintot, 
  • 2 gyermeknél 1,3 millió forintot, 
  • 3 vagy több gyermekre 5 millió forintos támogatást ad az állam.

A Babavárónál a maximum 10 millió forintos támogatáshoz minimum 1 gyermek vállalása szükséges. Az első gyermek megérkezésével a támogatás kamatmentessé válik, a második gyermek után a tőketartozás 30, a 3. gyermek érkezésekor a teljes támogatás összegét leírják, egy fillért sem kell visszafizetni. 



Rovatok