Index Vakbarát Hírportál

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP-kamatot kap

2022.08.08. 08:01

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.

A topajánlatok alatt a lakáshitel-átlagkamat

Valami alaposan megváltozott a magyar lakáshitelpiacon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén júniusban egy 10 évre fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönt a bankok 6,42 százalékos átlagos kamatszint mellett folyósítottak ügyfeleiknek. Mindez annak fényében furcsa, hogy a money.hu lakáshitelkalkulátorában az előző hónap, azaz 2022 május végén a legjobb, standard kedvezményeket figyelembe vevő ajánlat kamatszintje ennél magasabb, 6,54 százalék volt. Ha a június végi, 6,8 százalékos topajánlattal vetjük össze a jegybank tényeken alapuló átlagadatát, akkor a különbség még szembetűnőbb. A banki lakáshitel-kamatemelések meglódulásakor, tavaly novemberben a folyósított hitelek akkori 4,14 százalékos átlagkamata még 60 bázisponttal múlta felül az október végi topkamatszintet.

A folyósított hitelek átlagkamatának a meghirdetett szintek alá bukása a money.hu szakértői szerint azt jelzi, hogy a hazai bankok az infláció és az eddigi kamatemelések miatt egyre csökkenő lakáshitel-keresletet igyekeznek fenntartani. Mindennek fontos eszköze, hogy a bankok a kölcsön iránt érdeklődő ügyfelek számára egyre több meghirdetett vagy egyedi kamatkedvezményt adnak a kölcsön felvételekor.

Egyre kevesebb ügyfélért egyre komolyabb harc zajlik

A bankok lépése érthető. A kamatemelkedésnek köszönhetően nem pusztán a törlesztőrészlet-emelkedés elrettentő hatása a gond, hanem az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a havi igazolt jövedelme a jegybanki hitelfékszabályok miatt egyszerűen nem elegendő a kívánt összeg felvételére. Vagy csökkenteni kell az igényelt összeget, vagy adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe.

A másik megoldást a banki ajánlatok összehasonlítása és a(z egyedi) kamatkedvezmények kimaxolása jelentheti. Ezekkel akár havonta tízezer forintot is meghaladó törlesztőrészletet lehet megspórolni. A money.hu szakértői szerint a leginkább az ügyfélre szabott kedvezmények elérésében sokat segíthetnek a tanácsadók, akik jól ismerik a banki kamatkedvezményeket és azok esetleges buktatóit is.

Tompítanak a jegybankon, de emelik a kamatokat a bankok

Mindezek ellenére a kamatok emelkedése a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen az MNB június–júliusi kamatemeléseinek köszönhetően az irányadó kamat a május végi 6,45 százalékról mára 10,75 százalékra emelkedett. A bankok akkor is komoly mértékben kell hogy drágítsák a kölcsöneiket, ha jól látható, hogy – saját üzleti érdekük, a hitelezés fenntartása érdekében – számottevően tompítják a jegybanki kamatemelések hatásait.

A money.hu kalkulátora szerint a jelenleg a 10 éves fix törlesztést kínáló 20 évre felvett, 20 milliós hitel esetében az UniCredit Bank kínálja a legjobb kamatot. A 6,94 százalékon elérhető (THM 7,28%) kölcsön július közepéhez képest, amikor az MKB adta a legjobb ajánlatot, 30 bázispontos emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a legjobb standard ajánlat a két héttel ezelőtti szintnél csak havi 5 ezer forinttal magasabb, 155 600 forintos törlesztőrészlettel érhető el. A hitel teljes futamideje alatt visszafizetendő összeg pedig közel 700 000 forinttal, 37,4 millió forintra emelkedett. Ugyanakkor jól látható, hogy az irányadó kamat 430 bázispontos emelkedésének csak negyede, 115 bázispont az, amennyivel a banki topajánlatok kamata emelkedett május végéhez képest. Miután viszont a szakértők szerint ősz előtt nem várható az infláció megtorpanása, hétről hétre más bankok nyúlnak hozzá kamataikhoz.

Visszafogott emelések

A hátunk mögött hagyott héten épp azok a bankok emelték a kamataikat, amelyek a legjobb ajánlatok listáján egyébként szerepelnek – ám a money.hu statisztikáiból látszik, hogy az emelésekkel sem árazták ki magukat a topajánlati listákról.

Augusztus elsejével a Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB és a Takarékbank emeltek. A kamatemelés mértéke 5 éves kamatperiódus mellett 19 bázispont, 10 évre, illetve a futamidő végéig fix törlesztés esetén pedig 0,25 százalékpont volt. A legkedvezőbb kamat a két bankban 7,24 százalék lett – ehhez legalább 24 millió forintos kölcsön igénylésére van szükség a legkedvezőbb kamatszint mellett.

Az UniCredit Bank a hónap elején nem kamatot emelt, hanem kedvezményt csökkentett. Augusztus 1-től a partnerein (így a money.hu tanácsadóin) keresztül közvetített hitelek esetében 60-ról 20 bázispontra csökkentette a kamatkedvezmény mértékét. Augusztus 15-től ugyanakkor már a kamatain is szigorít majd a bank. A 10 éves kamatperiódusú hitelek és a 6–10 évig terjedő végig fix kölcsönök esetében 15 bázispont lesz az emelés mértéke. A 11–18 éves futamidőre állandó törlesztőrészlettel kölcsönt felvevők kamata 0,5 százalékponttal emelkedik. Ugyanakkor a 19–20 évig állandó havi törlesztést fizetni akarók kamatszintje mindössze 10 bázisponttal emelkedik majd. Partnerkedvezménnyel és hitelfedezeti biztosítással a 10 éves kamatciklussal bíró konstrukciók kamata 6,89 százalék lesz.

Az átlagkamatok és topajánlat alakulása* 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél
hónap piaci átlagkamat Előző havi topkamat
2021. november 4,14 3,54
2021. december 4,33 3,84
2022. január 4,61 4,35
2022. február 4,94 4,35
2022. március 5,21 5,03
2022. április 5,37 5,18
2022. május 5,82 5,79
2022. június 6,42 6,54
* 20 M Ft, 20 évre, forrás: MNB, money.hu


Rovatok