Index Vakbarát Hírportál

A fiataloknak már nem szitokszó a hitelfelvétel

2022.08.24. 16:28

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A külföldön tanuló magyar diákok a továbblépéshez szükségesnek vélik, hogy hitelt vegyenek fel, közel kétharmaduk a lakásgondjait oldaná meg így – derült ki egy friss felmérésből. A válaszok ugyanakkor arra is rámutattak, hogy még ebben a körben is közepes a fiatalok pénzügyi ismerete.

Bár szüleik számára akár évtizedes problémát jelentett a devizaalapú hitel felvétele, a mai fiatalok idősebb kortársaikhoz képest nyitottabban állnak hozzá a hitelfelvételi lehetőségekhez. A tagságában hétezer, külföldön tanuló magyar diákot számláló Hungarian Youth Association és a Blochamps Capital több száz, jelenleg külföldön tanuló diák bevonásával készült mélyinterjús felmérése szerint a megkérdezett magyar diákok 68 százaléka venne fel hitelt, és csak kevesebb mint harmaduk zárkózna el ettől. A kölcsönigénylést a fiatalok jelentős része olyan, szükséges dologként kezeli, ami nélkül nem engedhetnek meg maguknak például ingatlanvásárlást. 

Édes otthon – de nem biztos, hogy Magyarországon

A válaszadók 57 százaléka egyértelműen az ingatlanvásárlás finanszírozására venne fel hitelt, 11 százalékuk szabad felhasználásra igényelne valamilyen kölcsönt. Érdekes ugyanakkor, hogy az új otthon közel sem biztos, hogy Magyarországon lenne: a felmérésben részt vevők alig több mint negyede,

  • 26 százaléka jelezte azt, hogy öt–tíz éves időtávban visszatérne Magyarországra,
  • 14 százalékuk már egyértelműsítette, hogy abban az országban fontolgatja a letelepedést, ahol jelenleg a tanulmányait végzi.
  • Fontos kiemelni, hogy a maradék hatvan százalék kifejezetten a hazai munkalehetőségektől és munkakörnyezettől teszi függővé, hogy visszatér-e munkavállalóként, ami komoly felelősséget ró a hazai vállalati szférára és a mindenkori kormányzatra egyaránt. 

Komoly az ismerethiány

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója szerint bár a felmérésben megkérdezett külföldön tanuló magyar diákok általánosságban érthetően átlag feletti pénzügyi ismeretekről adtak tanúságot, a hitel kérdésében ebben a körben is visszaköszön némi ismerethiány. A felmérésben részt vevők nyolcvan százaléka jelezte, hogy nincs tisztában a hitelfelvételi lehetőségekkel.

Ugyanakkor azt, hogy nyitott szemmel járnak, jelzi – még ha teljesen objektív véleményként nehezen értékelhető –, hogy a válaszadók közel húsz százaléka szerint külföldön kedvezőbbek a hitelfeltételek. A hitelkamatok tekintetében a magyar jegybank lépéseit követő itthoni hitelkamat-emelkedéssel a válaszadók jó része tisztában van

Jól látható, hogy a korosztály a saját feje után megy: a megkérdezettek ötöde sohasem beszélt szüleivel pénzügyekről. Ez persze a másik oldalra nézve is figyelmeztető: a külföldi tanulást gyermekeinek megteremteni tudó közép- és felsőosztályba sorolható szülők sem tesznek túl sokat, hogy gyermekeik pénzügyi tudatosságát növeljék, hogy ne kövessék el a saját hibáikat. 

A továbbtanulásra is költenének

Az ismeretek hiányára vagy a megnövekedett kockázatvállalási hajlandóságra figyelmeztető jel lehet, hogy

a válaszadók harmada befektetési célból venne fel kölcsönt

– miközben a kétezres évek első évtizedében a legjobban azok égették meg magukat, akik kölcsönt vettek fel valamilyen kecsegető befektetés finanszírozására. Legutóbb a szuper állampapír-vásárlásokat lombardhitelből finanszírozóknak okozhatott veszteséget a mohóságuk. Itt persze sok dolog csúszhat egymásra, nem biztos, hogy klasszikus befektetésben gondolkodnak az így válaszolók – figyelmeztet a szakember.

Az egyértelműen jó befektetés lehet, ha valaki az ismeretei bővítését tekinti befektetésnek – márpedig a továbbtanulásra, például mesterképzésre 11 százalék fordítaná a hitelből felvett összeget. Az már véleményesebb, hogy a válaszadók több mint ötöde, 21 százalékuk a diploma megszerzése utáni cégalapításra, vállalkozás indítására venne fel kölcsönt. E tekintetben érezhető, hogy nem különül el még megfelelően az egyéni és a vállalkozói hitelfelvételi attitűd – mondja Karagich István. 

A megkérdezettek között szép számmal találni olyat, aki külföldi tanulmányai során igénybe vette a célországbeli diákhitel-konstrukciókat akár a magyar diákhitel mellett, hiszen ez is segíti a tanulmányok finanszírozását.

Bíznak a fizetőképes tudásban

Miután egy speciális célcsoportról, a külföldön főiskolát, egyetemet végző diákokról van szó, érthető, hogy a megkérdezettek kilencven százaléka úgy véli, hogy a megszerzett, minőségi diploma után elhelyezkedve kényelmesen vissza tudja fizetni a korábban felvett hitelt.



Rovatok