Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan nő a magyar gazdagok vagyona

2022.08.28. 15:22

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A 2020-as évtized első felében megduplázódik, 3-ról 7-re nő majd a dollármilliárdos magyarok száma – ami újabb jele az évek óta zajló vagyonkoncentrációnak. A privát bankok köszönik, jól vannak, s a pandémia abban is segített, hogy az elmúlt évekhez képest kevésbé kell tartaniuk a vagyonutódlástól – az új generáció egyre inkább keresi a profi szakembereket – hangzott el a 12. Privátbanki Konferencián.

Óriási mértékben nőtt a világ leggazdagabb embereinek vagyona az elmúlt időszakban. A világszintű adatok mellett a hazai privát banki statisztikák is a vagyonkoncentrációról szólnak. Miközben a hazai privát banki piac mérete lényegében 2010 óta azonos – 40-45 ezer számlát vezetnek a hazai szolgáltatók, 2021 végén 42,7 ezer ügyfelük volt –, addig a számlákon kezelt vagyon drasztikusan növekedik. Míg öt éve az érintett privát banki számlákon 4141 milliárd forintot tartottak a módos ügyfelek, tavaly év végére a 7000 milliárd forintot is meghaladta ez az összeg. Amint az a 12. Privátbanki Konferencián elhangzott, a terület adatait elemző BloChamps Capital szerint

a számlákon őrzött vagyon 2023 végére meghaladhatja majd a 9000 milliárd forintot.

2025-re 7 dollármilliárdosunk lehet

A koncentráció nemcsak a számlákon, de a gazdagok vagyonán is érződik. Míg 2005-ben nagyjából 8000 embernek volt Magyarországon 300 millió forintot meghaladó vagyona, és öten vitték át a 30 milliárdos határszintet, addig 2020-ban 18 ezer ügyfél mondhatott magáénak legalább 1 millió dolláros vagyont, ebből 13 ezren tartoztak az 1 milliárd forint alatti vagyonkategóriába. Ekkor azonban már 63 olyan honfitársunk volt, akinek 30 milliárd forint feletti vagyona volt, sőt hárman már dollárban is milliárdosnak mondhatták magukat. 

A BloChamps várakozásai szerint 2025-re 26 ezer fölé emelkedik majd a 300 milliósok tábora – ebbe persze az infláció is besegít majd. A nagy tömeg, 20 ezer fő 300 millió és 1 milliárd forint közötti vagyonnal bír majd, a növekedés itt 54 százalék lehet. Ugyanakkor a 30 milliárdosok klubjában a növekedés alig 30 százalékos lesz – a prognózis 82 szupergazdag magyarral számol, akik közül ugyanakkor heten akár dollármilliárdosnak is mondhatják magukat. Az ő számuk tehát megduplázódik majd, ami szintén a koncentráció jele lehet. 

Ugyanakkor a privát banki ügyfelek vagyona gyorsabban nő, mint a top 100 hazai üzletember becslésen alapuló vagyona. Míg 2019-ben a top 100 hazai vállalkozó 4633 milliárdra becsült vagyonánál 23 százalékkal volt magasabb a privát banki számlákon kezelt 5720 milliárdos vagyon, a BloChamps prognózisa szerint az idei top 100 kiadványban szereplő szupergazdagok 6100 milliárd forintos vagyonát több mint 30 százalékkal haladhatja meg a 8000 milliárd körülire tett privát banki számlák értéke. 

OTP-hegemónia a privát bankok versenyében

A szolgáltatói versenyben a kezelt vagyon tekintetében az elmúlt évtizedben a Concorde, az UniCredit és az Erste növelte legjobban teljesítményét, ám sem az ügyfélszámban, sem a kezelt vagyon összegében nem lehet még csak megközelíteni sem az OTP teljesítményét. 

Az OTP tavaly év végén 23 859 privát banki számlát kezelt, a dobogó második és harmadik fokán a CIB és az Erste állt – valamivel 3000 feletti privát banki számlával. A kezelt vagyon tekintetében az OTP 2602 milliárd forintot mutatott fel, a második Erste 820, a harmadik helyen álló MKB 789 milliárdos vagyon felett őrködik ügyfelei megbízása alapján. Az egy számlára eső vagyon tekintetében a Gutmann Magyarország teljesítménye lóg ki a magyar piacon: ott egy ügyfél számláján átlagosan 1,178 milliárd forint van. A második MKB 474, a Hold 382 millió forintos, egy számlára eső vagyonnal osztozik a dobogón.

Az utódlás miatt fő a privát bankárok feje

Az igazi kérdés az, hogy ezek a pénzek ott is maradnak-e ezeknél a privát bankároknál. A gond itt sem hazai. A kimutatások szerit az 5 millió dollárnál nagyobb vagyonnal bírók 2030-ig várhatóan 15,4 ezer milliárd dollárt fognak örökíteni a világban. A számítások szerint 550 ezer személy adja majd tovább átlagosan 28,2 millió dolláros vagyonát. A privát bankárok előtt álló legnagyobb feladat az lesz, hogy a szülők után az utódok számára is vonzóvá tegyék a szolgáltatásaikat. 

A fiatalok gondolkodásán változtatott a pandémia

A privát banki üzletág szerencséje a pandémia lehet. A konferencián idézett tanulmány szerint a potenciális utódok attitűdje megváltozott a koronavírus-válság alatt. Míg korábban döntő részben elzárkóztak az üzlet továbbvitelétől, a friss felmérés szerint 43 százalékuk mondta azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait megtapasztalva elkötelezettebb, és már inkább hajlik arra, hogy részt vegyen a családi cég és vagyon irányításában, 14 százalékuk már olyan projektet is kapott, amire korábban nem kérték fel. A korábbi elutasító attitűd fő okai is plasztikusabban kerülnek napirendre. A válaszadók 57 százaléka szerint az alapítók nyugdíjba vonulása komoly gondot jelent, 45 százalékuk szerint nehéz teher lesz, hogy bizonyítson, megállja a helyét. Ha ezen kihívások leküzdésében megfelelő partnerre találnak a privát banki tanácsadókban, az gyorsan felépítheti azt a bizalmat a szakma irányába, amit a szülők, alapítók esetében már kivívtak a hazai vagyonosok bankárai. 



Rovatok