Index Vakbarát Hírportál

Németország európai vezérigazgatót akar

2011. május 17., kedd 15:25

Bár egy keddi felmérés szerint a német lakosság több mint 80 százaléka úgy véli, hogy Dominique Strauss-Kahn összeesküvés áldozata lett, valószínűtlen, hogy a még hivatalban lévő vezérigazgató tisztségében marad. Angela Merkel német kancellár európai vezetőt látna szívesen a Nemzetközi Valutaalap élén.

A jelenlegi euró-adósságválság miatt minden amellett szól, hogy európai vezérigazgatót válasszanak a Nemzetközi Valutaalap élére, mondta egy kérdésre válaszolva Angela Merkel. A Financial Times Deutschland és a Handelsblatt szerint a németl kancellár valószínűség már egyeztetett erről José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Nicolas Sarkozy francia államfővel is, és mindhárman egyetértenek abban, hogy  az utódot Európának kell jelölnie.

A német lakosság több mint 80 százaléka szerint Dominique Strauss-Kahn összeesküvés áldozata lett, ettől függetlenül alighanem távoznia kell majd az IMF éléről, utódjelöltek pedig akadnak bőven.

Kína és India

Kína és India már régóta megkérdőjelezi azt a szereposztást, amely szerint a Világbank vezetőjét az Egyesült Államok, az IMF vezérigazgatóját pedig Európa adja, írja a Financial Times Deutschland  A lap információi szerint a két országnak van saját jelöltje. Dominique Strauss-Kahn 2007-ben történt kinevezésekor az eurócsoport vezetőjének számító Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök azt mondta, Strauss-Kahn az IMF élén "az utolsó európai lesz".

A londoni Financial Times az esélyesek között említi Kemal Dervist is, aki török pénzügyminiszterként 2000-2001 már együttműködött az IMF-fel, jelenleg pedig a washingtoni Brookings Institution világgazdasági programjának igazgatója. "Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi török kormány támogatná őt, és ez hátrány" - írta a Financial Times.

A lap idézte Simon Johnsont, az IMF egykori vezető közgazdászát, aki szerint hiteles jelölt lenne Agustin Carstens, a mexikói jegybank kormányzója is, az IMF volt vezérigazgató-helyettese.

Izraeli, dél-afrikai jelöltek

A lehetséges jelöltek között említette még a lap Stanley Fischert, az izraeli központi bank vezetőjét, aki korábban szintén az IMF vezérigazgató-helyettese és a Világbank alelnöke is volt.  Versenybe szállhat a tisztségért Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter is, aki az IMF jövőjével foglalkozó bizottságot is vezette, valamint Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke, az IMF független értékelő irodájának volt vezetője, írta a hétfői Financial Times.

Merkel szava dönthet

A keddi német újságok szerint Merkel ugyanakkor mindenképp európai vezetőt tart kívánatosnak. A német üzleti lapok emlékeztettek arra, hogy a kancellár egy évvel ezelőtt az európai partnerek heves tiltakozása ellenére keresztülvitte, hogy az IMF vegyen részt a görög, az ír és a portugál mentőcsomagban. Berlin attól tart, hogy amennyiben a valutaalap élére egy feltörekvő ország jelöltje kerülne, az IMF számára Európa már kevésbé lesz fontos.

Értesülések szerint a német kormánynak vannak saját jelöltjei is, a korábbi jegybank-elnök, Axel Weber, a volt pénzügyminiszter, Peer Steinbrück, valamint Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) német elnöke személyében. Könnyen lehet azonban, hogy a befutó mégsem német, hanem francia lesz.

Az újságok szerint ugyanis az Európában nagy szakmai tekintélynek örvendő Christine Lagarde, a párizsi kormány pénzügyminisztere nagy eséllyel pályázhat a posztra. A Handelsblatt szerint mellette Nicolas Sarkozy francia államfő korteskedik, és a többi között ehhez már elnyerte Olaszország támogatását.

Rovatok