Index Vakbarát Hírportál

Orosz hódítást hozhat a német atomellenesség

2011. június 22., szerda 16:35

Nem a levegőbe beszélt az RWE vezére, amikor a cég németországi érdekeltségeinek átstrukturálásával fenyegetőzött, a konszern a napokban megválik hálózati érdekeltségeinek jelentős részétől, írta az energiainfo.hu.

RWE

Az RWE egyike Európa legnagyobb energiaipari vállalatainak. A társaságcsoport több mint 70 ezer alkalmazott munkájával 16 millió ügyfelet lát el villamos energiával és megközelítőleg 8 millió ügyfelet gázzal.

Sajtóinformációk szerint már a napokban eladhatja többségi részesedését az RWE az Amprion németországi hálózati szolgáltatóban. Az RWE a német üzeltrészeinek átstrukturálásáról akkor döntött, amikor a Merkel-kabinet a korábbi megállapodásokat felrúgva az összes németországi atomerőmű bezárásáról döntött. Az Amprion többségének eladása ennek az első lépése: a cég részvényeinek 75 százaléka gazdát cserél a Süddeutsche Zeitung német napilap értesülései szerint.

Az Amprion összesen 11 ezer kilométernyi elektromos hálózatot üzemeltet Dél- és Kelet-Németországban, a cég mintegy 25 millió felhasználót lát el elektromos energiával. Az RWE részesedésének eladásával a Commerzbank csoporthoz tartozó Commerz-Real-t bízta meg az RWE, a lehetséges vevők között pedig az Alianz-csoport és igen előkelő helyen a Gazprom szerepel.

Az orosz olajkonszern a napokban jelezte, hogy terjeszkedni kíván az európai kereskedelmi elektromos hálózatok piacán. Az Amprion megvásárlása ugyan még nem befejezett tény, de az RWE vezérigazgatója, Jürgen Grossmann és a Gazprom-vezér Alekszej Miller éppen a napokban találkozik Oroszországban. Az üzlet értéről egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, de a német sajtó információi szerint az ár több milliárd eurós nagyságrendű.

Rovatok