Index Vakbarát Hírportál

Biciklisávot kapott a budapesti Villányi út

DBZOL20200513011
2020.05.13. 19:25

Újabb ideiglenes kerékpársávval gazdagodott Budapest, ezúttal a XI. kerületi Villányi úton, ahol még hétfőn kezdődtek meg a kialakítási munkálatok. Az új, 1,7 kilométeres szakasz közvetlenül csatlakozik a Bartók Béla úti kerékpársávokhoz.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódó munkahely- és iskolabezárások után töredékére esett a budapesti járműforgalom, a korábbi csúcsidőkből eltűntek a dugók, a BKK járatainak utasszáma mintegy tizedére csökkent, miközben a kerékpáros forgalom jelentősen megnőtt a fővárosban.

A fentiek miatt néhány fontosabb budapesti útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakítottak ki, így a Villányi út mellett már a Bartók Béla úton, a Tétényi úton és az Üllői úton, valamint a Nagykörút egy szakaszán – az Üllői út és a Váci út között – is ideiglenes kerékpársávban lehet kerekezni.

Karácsony Gergely főpolgármester április 25-én, az elmaradt budapesti biciklisfelvonulás napján azt is közölte: bár a kerékpársávokat ideiglenesen, a járvány idejére hozták létre, abban bízik, hogy minél több állandóra is megmaradhat majd közülük.

A BKK egy áprilisi posztjában szintén azt írta: az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn, de ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, az ideiglenesen kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat.

A nagykörúti bringaszakaszt már teszteltük is, azt pedig, hogy mikor használhatják az autósok a biciklisávokat, ebben a cikkünkben magyaráztuk el.



Rovatok