Index Vakbarát Hírportál

Címlapon a romák elleni támadások a New York Times-ban

Lapszemle

2009. április 27., hétfő 11:56 | aznap frissítve

A befolyásos lap hétfői száma helyszíni riportban számol be a magyarországi gyilkosságsorozatról. A támadásokat és a növekvő cigányellenességet a Jobbik erősödésével és a gárdajárásokkal is összefüggésbe hozzák.

A cigányok elleni előítélet erőszakhullámba torkollt – állapítja meg a New York Times hétfői címlapos anyagának szerzője. Az "Ahogy a gazdasági zűrzavar, a magyarországi cigányok elleni támadások is erősödnek" – című, a tatárszentgyörgyi temetésen készült címlapfotóval illusztrált riport összegzése szerint az elmúlt egy évben legalább hét romát öltek meg, és kisebbségi vezetők mintegy 30, gyakran lövésekkel tarkított molotov-koktélos támadásról tudnak.

A lap viszonylag részletesen beszámol a tiszalöki, nagycsécsi és tatárszentgyörgyi gyilkosságokról. Idézi Bencze József országos rendőrfőkapitány nyilatkozatát, miszerint a feltételezett 40 év körüli elkövetők túl biztos kézzel ölnek, ezért a rendőrség a délszláv háború veteránjaira és a francia idegenlégióban szolgáltakra is kiterjesztette a nyomozást.

A lap kisebbségi szakértőkre hivatkozva megállapítja, hogy az egyre agresszívebb cigányellenességet Magyarországon és a régióban is a szélsőséges pártok gerjesztik, melyek vezetői a romákat szociális ellátórendszeren élősködő, kisstílű bűnözőkként láttatják. Mivel nő a gazdasági és politikai felfordulás, félő, hogy a támadások is tovább erősödnek – írja a New York Times, hivatalos és kisebbségi véleményeket idézve. A cikk megemlíti, hogy a Jobbik népszerűsége a "cigánybűnözés" propagálásának köszönhetően nőtt az ötszázalékos parlamenti küszöb közelébe, és – ellenfeleik szerint – a párthoz köthető félkatonai Magyar Gárda demonstrációi is felkavarták a romaellenes indulatokat.

A New York Times csehországi és szlovákiai támadásokról is beszámol, hozzátéve, hogy az erőszak sehol sem ért el olyan szintet, mint Magyarországon, ahol a 600 ezerre becsült roma kisebbség körében állandósult a félelem és a rettegés. A cikk idézi Mohácsi Viktória EP-képviselőt, aki felrótta, hogy a rendőrség eleinte uzsorások számlájára írta a gyilkosságokat.

A lap közli egy tatárszentgyörgyi asszony véleményét is, aki szerint a bajt a sok roma okozza, akik a gárda tavalyi vonulása után egy ideig "nem voltak olyan hangosak". A riporter a 4 éves tatárszentgyörgyi Csorba Róbert haláláról a tiszalöki áldozat nevelt lányát, Kóka Ágnest is megkérdezte: "Az eset azt mutatta meg, hogy mindegy, jó vagy rossz emberek vagyunk-e. Csak az számít, hogy cigányok vagyunk."

Rovatok