Index Vakbarát Hírportál

Leverték a lázadókat Grúziában

2009. május 5., kedd 11:51 | aznap frissítve

Leverték a grúz fővároshoz közeli támaszponton kitört lázadást. A kormány szerint puccsisták - Oroszország támogatásával - meg akarták ölni a grúz elnököt.

"Katonai lázadásra" szőtt összeesküvést lepleztek le Grúziában, jelentette be kedden a grúz belügyminisztérium szóvivője. Sota Utiasvili szerint az összeesküvésben Oroszország is szerepet játszott, mivel a lázadás előkészületeibe bevont személyek pénzt kaptak Moszkvától.

A kormány szerint a zendülők azt tervezték, hogy orosz segítséggel robbantásos merényletet hajtanak végre a szerdán kezdődő grúziai NATO-hadgyakorlaton. A grúz belügyminiszter emellett a BBC-nek azt mondta, hogy az összeesküvők Mikhail Szaakasvili grúz elnök meggyilkolását is tervezték.

Nem sokkal később a védelmi miniszter bejelentette, hogy lázadás tört ki a fővároshoz közeli Muhrovani katonai támaszponton, ahol egy páncélos zászlóalj több száz katonája megtagadta a parancsot és állítólag civilekre is tüzet nyitott. A hatóságok szerint a lázadás a tervezett puccskísérlet része.

A kormány szemtanúk szerint harminc harckocsit, illetve páncélozott csapatszállító járművet küldött a támaszponthoz, a rendőrség pedig a bázistól néhány kilométerre lezárta a Muhrovaniba vezető utat. Vano Merabisvili belügyminiszter kora délután bejelentette, hogy véget ért a lázadás, a kormányerők bejutottak a bázisra, ahol a parancsnokot őrizetbe vették, a többieket pedig kihallgatják.

A kormány szerint egy különleges alakulat volt parancsnoka állt a zendülés élén. Sota Utiasvili a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy kedden őrizetbe vették a grúz hadsereg több magas rangú tisztjét.

Moszkva szerint őrültséget beszélnek

Oroszország NATO-nagykövete őrültségnek nevezte a vádakat, és az ororsz Itar-Tass hírügynökségben megjelenő orosz biztonsági források is nevetségesnek nevezték az állításokat.

Moszkva korábban már többször is azt állította, hogy Szaakasvili elnök mindent megtesz majd azért, hogy elterelje a figyelmet a lemondását követelő ellenzéki tüntetőkről.

Április elején százezer tüntető gyűlt össze a fővárosban, a demonstráció végig békés maradt. A grúz ellenzék hétfőn a fővárosba vezető utak lezárását is bejelentették. Azt ígérték, hogy meghatározatlan ideig fenntartják az útzárakat, amennyiben Szaakasvili nem jelenti be lemondását.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök korábban ellenezte az országba tervezett NATO-hadgyakorlatot. Medvegyev pénteken azt állította, hogy a hadgyakorlat veszélyeztetheti az ország stabilitását. Dmitrij Rogozin, az ország NATO-nagykövete korábban provokációnak nevezte a tervezett hadgyakorlatot.

Grúzia és Oroszország között feszült a viszony a szakadár Dél-Oszétia és Abházia miatt, amelyek miatt 2008. augusztusában kirobbant a grúz-orosz háború.

Rovatok