Index Vakbarát Hírportál

A kormánypárt nyerhette az indiai választást

2009. május 16., szombat 08:41 | aznap frissítve

Megynerte a választást a mérsékeltnek számító Kongresszus Párt Indiában, de előreláthatóan nem lesz abszolút többsége a parlamentben. A bizonytalanság a hindu nacionalizmus szításához vezethet, az pedig akár nemzetközi konfliktushoz is, főleg, mert Pakisztánt most leköti a tálib előretörés megfékezése.

Megkezdődött az április közepe óta zajló indiai választás eredményeinek összegzése. A szavazatok hetven százalékának feldolgozása után kiadott gyorsjelentés szerint a választásokon az eddig is kormányzó, baloldali Kongresszus Párt és szövetségesei győztek, de nem sikerült abszolút többséget szerezniük a nacionalista ellenzékkel szemben.

Az indiai televíziókban sugárzott adatok szerint a Manmohan Szingh miniszterelnök vezette párt, illetve a mögötte felsorakozó pártkoalíció 243-250 mandátumhoz jut az 543 képviselői helyből.

Az egy hónapja kezdődött és biztonsági, illetve szervezési okokból öt szakaszban megtartott voksolás szerdán ért véget a világ legnépesebb demokráciájában. A hivatalos végeredményt közép-európai idő szerint szombaton fél kettőkor teszik közzé.

Az Indiai Nemzeti Kongresszus párt legerősebb kihívója a jobboldali hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP). A választások előtt felhorgadtak a nacionalista indulatok, mivel a tavalyi mumbai merényletek óta jelentősen megromlott India és Pakisztán viszonya.

Amennyiben elhúzódó kormányalakítási tárgyalások következnek, az tovább szíthatja az indulatokat, aminek esélyét külön növeli, hogy Pakisztán jelenleg komoly gondokkal kűzd a szélsőséges tálibok előretörése miatt. Az ország gyengülése ugyanis elhamarkodott döntésekre késztetheti Indiát.

Rovatok