Index Vakbarát Hírportál

A szenátus elkaszálta Obama tervezetét

2009. május 20., szerda 20:31

Nem lehet az USA-ba szállítani a guantánamói foglyokat, és a börtöntábor bezárását sem finanszírozzák, döntött szerdán az amerikai szenátus. Elemzők szerint ez vereséget jelent Barack Obama elnöknek, aki 2010. elejéig akarja bezárni a börtöntábort. Az elnök csütörtökön ismerteti terveit.

Elemzők szerint vereséget jelent Barack Obama amerikai elnök számára, hogy az amerikai kongresszus felsőháza szerdán arról döntött, hogy nem lehet az Egyesült Államokba szállítani a kubai Guantánamón őrzött terrorgyanús foglyokat, egyúttal elutasította az Obama-kormány által a börtöntábor bezárásához kért 80 millió dollár folyósítását.

A szenátus egyhangúan, 90-6 arányú szavazással foglalt állást a kérdésben, egy héttel azután, hogy a képviselőház is ilyen döntést hozott. Obama 2010. januárjáig tervezi bezárni az elhíresült tábort.

Obama áprilisban kért 80 millió dollárt a védelmi és az igazságügy-minisztérium részére Guantánamo bezárásához és az ott raboskodó 240 ember elszállításához. A világ szemében ez a tábor jelképezi a durva amerikai terrorellenes taktikákat és a terrorgyanús személyek hosszú ideig tartó, vádemelés nélküli fogva tartását.

A szenátusi szavazás eredménye is azt mutatja, hogy Obamát a demokrata politikusok sem támogatják az ügyben, a legfőbb ellenérv szerint nincs terve a foglyok sorsának rendezésére. Az elnök csütörtökön mond beszédet arról, hogy miképpen képzeli a folyamatot.

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben kiterjedt vita folyt Guantánamo bezárásáról, az ottani foglyok sorsáról. Az ellenzékben levő republikánusok szerint hiba lenne a fogolytábor bezárása, szerintük a visszaélések kérdése a múlté, Guantánamo ma az egyik legkorszerűbb börtön. Figyelmeztettek, hogy a tábor bezárása esetén az Egyesült Államokban olyan terroristák kerülhetnek szabadlábra, akiket nem lehet elítélni.

A Pentagon új, Obama által kinevezett politikai államtitkára, Michele Flournoy azonban közölte, hogy ha egyetlen fogoly sem fog az Egyesült Államok területére érkezni, az Egyesült Államok nem kérheti szövetségeseit azok befogadására, miközben arra maga sem hajlandó. Az Obamát támogató Dick Durbin demokrata szenátor pedig arra mutatott rá, hogy az amerikai maximális biztonságú börtönökből, ahol jelenleg 347 elítélt terroristát őriznek, eddig még senki sem tudott megszökni.

Barack Obama 2 nappal beiktatása után, január 22-én rendelte el a katonai börtön egy éven belüli bezárását. Washington már több európai országgal, köztük Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett a foglyok esetleges befogadásáról.

Rovatok