Index Vakbarát Hírportál

Királyi pompa járt Obamának

2009. június 4., csütörtök 17:19

Szerda este körbeudvarolta egymást Barack Obama és a szaúdi király, amikor az amerikai elnök közel-keleti körútja első állomásaként Ríjádba érkezett. Obama a király különleges barátainak járó aranyláncot vehetett át díszes körülmények között a királyi lótenyésztő telepen.

Királynak kijáró pompával és tisztelettel fogadták szerda este Ríjádban Barack Obamát. Az amerikai elnök az arab országokba tervezett körútját Szaúd-Arábia fővárosában kezdte, mielőtt még csütörtökön Kairóba utazott volna megtartani a muzulmán világban nagy várakozásokkal övezett beszédét.

Az elnök találkozott Abdullah királlyal, aki megmutatta Obamának a versenylovait, majd egy vaskos aranylánccal ajándékozta meg amerikai vendégét, írja az AP. "Ilyet csak a király néhány barátja kap, és te ezek közé tartozol" - mondta az ékszert egy díszes tárgyalószobában átnyújtó uralkodó.

Obama az első találkozójukon dicsérte az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia stratégiai kapcsolatát, akárcsak Abdullah "lenyűgöző bölcsességét és jóindulatát". Meggyőződése, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közös munkával haladást képes elérni minden területen, amelyhez közös érdekük fűződik, jelentette ki. Az uralkodó hasonlóképpen nyájas volt, és kiemelkedő személyiségnek nevezte Obamát, aki szerinte megérdemelten lett elnök.

Az elnök a kölcsönös udvariaskodás mellett a Nyugaton aggodalmakat kiváltó iráni atomprogramról és az olajárak ingadozásáról is tárgyalt a szaúdi uralkodóval.

Bár Obama most járt először az arab országban, korábban a G20-on találkozott már a szaúdi királlyal, aki előtt mélyen meghajolt. A Fehér Ház aztán sietve magyarázkodott, de az esetet így is Obama eddigi elnökségének egyik bakijaként tartják számon.

Rovatok