Index Vakbarát Hírportál

Gasparovic, Fico, Paska: Sólyom direkt provokál

2009. augusztus 19., szerda 19:01 | aznap frissítve

A Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette Sólyom László magyar államfő péntekre tervezett révkomáromi látogatását a három legfőbb szlovák közjogi méltóság. Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök szerdán délután kiadott közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy nem vállalnak felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák-magyar viszony rosszabbodását is.

A magyar államfő pénteken délután Révkomáromba látogat, ahol ünnepélyesen felavatják Szent István szobrát. Sólyom László pénteki révkomáromi látogatását a magyar fél a diplomáciai szokásoknak megfelelően bejelentette a szlovák hatóságoknál.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán közös nyilatkozatban azt közölték, hogy Sólyom László látogatása az általuk felsorolt körülményekre való tekintettel nem elfogadható, és a magyar államfő ezen a napon nem szívesen látott vendég Szlovákiában.

Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök azt állítják, hogy Szlovákia már néhány hete "a Magyar Köztársaság hivatalos képviselői, köztük Sólyom elnök durva és válogatás nélküli támadásainak van kitéve", illetve, hogy Budapest "példa nélküli nemzetközi lejárató kampányt indított Szlovákia ellen, amely az államnyelvtörvény-módosítás szándékos félremagyarázásán alapszik".

Sólyom érzéketlen

Kifogásolják, hogy Sólyom László "ellentétben a nemzetközi tisztesség elveivel" tervezett látogatása során nem kívánt egyetlen hivatalos szlovák vezetővel sem találkozni, és hogy a látogatás időpontja "érzéketlenül" lett megválasztva.

Augusztus 21-én lesz ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

"Az így megszervezett látogatást a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak tekintjük és nem vállalhatjuk a felelősséget a következményekért, beleértve a szlovák-magyar kapcsolatok rosszabbodását" - áll a közös nyilatkozatban.

Gasparovic, Fico és Paska leszögezik: nyitottak minden olyan lépés iránt, amely a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését szolgálja, beleértve a legfelsőbb szintű találkozásokat is. Ezeket a látogatásokat azonban a szokásos módon kell megszervezni, de most nem ez történt.

"A Szlovák Köztársaság három legfőbb közjogi méltósága sajnálattal állapítja meg, hogy Sólyom László látogatása ilyen körülmények között alkalmatlan és Sólyom László ezen a napon nem szívesen látott vendég a Szlovák Köztársaságban" - zárul a közös nyilatkozat.

A megfelelő módon és időben

Sólyom László köztársasági elnök pénteki révkomáromi látogatását ugyanúgy, ahogy az államfő bármilyen más külföldi látogatását, a megfelelő időben és módon elő készítették elő, mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője szerdán. A konkrét esetben ez azt jelenti, hogy a külügyminisztériumok és az elnöki hivatalok illetékesei egymás között időben felvették a kapcsolatot, és jelezték Sólyom László szlovákiai látogatását. Az államfő a Budapestre akkreditált új szlovák nagykövettel személyesen is találkozott, és közölte, hogy tervezi ezt a révkomáromi utazást.

Kumin Ferenc kiemelte: semmilyen olyan hivatalos értesítést, üzenetet nem kapott az elnöki hivatal, amelyben a szlovák fél a kifogását jelezte volna az úttal kapcsolatban. Sólyom László útját most is egy előkészítő delegáció készítette elő, a rendezvény helyszínén pedig jelen voltak a szlovák külügyminisztérium képviselői is, és akkor nem támasztottak tartalmi kifogást azért, hogy az államfő Révkomáromba látogat.

Legutóbb Romániával keveredett hazánk diplomáciai nyilatkozatháborúba a magyar államfő határon túli látogatásával kapcsolatban. A diplomáciai üzenetváltás azután kezdődött, hogy Sólyom László bejelentette, Erdélybe utazik a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, a román légügyi hatóságok azonban visszavonták a magyar államfőt szállító gép számára korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt, az intézkedés okát azonban nem közölték.

Fico: Sólyom lesz a felelős azért, ha Révkomáromban valami történik

A szlovák miniszterelnök szerint ha a magyar államfő pénteki látogatása idején Révkomáromban valami történik, akkor azért Sólyom László fogja viselni a felelősséget, mondta újságíróknak Robert Fico szerdán este Pozsonyban, miután részt vett a magyar nagykövetség augusztus 20. kapcsán rendezett ünnepi fogadásán.

Fico leszögezte: a szlovák fél nem tudja és nem is fogja megakadályozni azt, hogy Sólyom László Szlovákiába jöjjön. Ugyanakkor azt sem tudja megakadályozni, hogy a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőségesei, vagy más pártok hívei Révkomáromba menjenek tüntetni. A szlovák kormányfőnek egyelőre nincsenek olyan információi, hogy bármiféle tiltakozó csoportok Révkomáromba készülnének. "Mi nem fogjuk ellenőrizni a Szlovák Köztársaságot, és nem tudhatjuk, hogy nem próbálja-e meg valaki kihasználni a magyar elnök révkomáromi látogatását valamilyen érzékeny kérdésben" - fejtette ki a kormányfő. Fico kijelentette: Szlovákiának érdeke a jó viszony Magyarországgal, s miután meghívták, nem volt oka elutasítani a nagykövetségi fogadáson való részvételt.

Rovatok