Index Vakbarát Hírportál

Svéd javaslat Klaus követelésének teljesítésére

2009. október 23., péntek 12:30

Svédország a jelek szerint megtalálta a megoldást arra, hogy az Európai Unió miként tegyen eleget Václav Klaus követelésének: Csehország kapjon mentességet a Lisszaboni Szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól.

"Václav Klaus köztársasági elnök megkapta az Európai Unió svéd elnökségének javaslatát, amely választ ad a Lisszaboni Szerződés csehországi ratifikációjával kapcsolatos követelésére. Ez a javaslat összhangban van az elnök elképzelésével, és dolgozni lehet vele" - jelentette ki Radim Ochvat elnöki szóvivő pénteken Prágában.

Stefan Füle, az európai ügyekért felelős miniszter a képviselőházban elmondta: a kompromisszum lényege, hogy módosítják a Lengyelországnak és Nagy-Britanniának nyújtott kivételt megfogalmazó szöveget. "Beillesztjük azt, hogy Cseh Köztársaság, illetve egy vesszőt" - jegyezte meg a miniszter.

A cseh elnök korábban azzal döbbentette meg az EU-t, hogy a hónap elején közölte, nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. Klaus szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Később aztán egy interjúban elismerte, hogy túl késő megakadályozni a Lisszaboni Szerződés elfogadását, bár hangsúlyozta, ha lehetne, ezt szeretné.

Rovatok