Index Vakbarát Hírportál

Blair: Szaddámot el kellett távolítani

2009. december 12., szombat 16:23 | aznap frissítve

Még a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó információk nélkül is mindenképpen el kellett távolítani Szaddám Husszeint, legfeljebb más érvek alapján kellett volna megindítani az iraki háborút, mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök a BBC egyik politikai műsorában.

Tony Blair szerint még akkor is helyes döntés lett volna eltávolítani Szaddám Huszein néhai iraki elnököt, ha annak idején biztosan tudja, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei.

A korábbi brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott, részleteiben már szombaton ismertetett interjúban nyíltan kijelentette, hogy a fegyverek létezését valószínűsítő értesülések nélkül "más érveket kellett volna alkalmazni" az iraki katonai beavatkozás igazolására.

Blair azt mondta, hogy a háború megindításáról szóló döntésében a fő tényező az volt, hogy Szaddám Huszein fenyegetést jelent a térségre, és "ennek egyik aspektusa a tömegpusztító fegyverek fejlesztése volt".

Nagy-Britanniában jelenleg újabb vizsgálat folyik az iraki háború hátterének teljes feltárására, és a vizsgálóbizottság várhatóan 2010 elején meg fogja hallgatni Blairt is.

Tony Blair korábban kitartóan tagadta, hogy bárki kétségeket fogalmazott volna meg neki az iraki háború legalitásával kapcsolatban, egy november végén nyilvánosságra hozott bizonyíték szerint azonban már nyolc hónappal a harcok kitörése előtt írásban figyelmeztette a jogsértés lehetőségére legfőbb ügyésze. Bővebben>>>

Volt már két vizsgálat

Az iraki háború ügyében eddig két vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában, és jelenleg folyik a harmadik.

Az első vizsgálatban azt akarták feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán, a háború kezdete után néhány héttel vetett véget életének, miután kiderült, hogy ő volt a forrása a BBC rádió egyik riportjának. Eszerint a brit kormány tudta, hogy hamis információk szerepeltek a közzétett hírszerzési dossziéban az állítólag "45 perces bevetési készültségben lévő" iraki tömegpusztító fegyverekről. Az öngyilkosság hátterét kivizsgáló bizottság gyakorlatilag teljesen felmentette a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított.

Egy évvel később egy másik, a háború előtti hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is felmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.

A kormányfői posztról 2007-ben távozó Blairt a második vizsgálat óta sokan vádolják azzal, hogy a brit parlament félrevezetésével vitte háborúba az országot.

Rovatok