Index Vakbarát Hírportál

A merénylő apja figyelmeztette a CIA-t

2009. december 30., szerda 06:52 | aznap frissítve

Egy CIA-ügynök már több hete tudott a nigériai férfi szélsőséges nézeteiről, de az információ elsikkadt. Barack Obama élesen bírálta a rendszert.

A Delta-Northwest gép elleni merényletre készülő nigériai férfi apja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársát is tájékoztatta arról, hogy aggodalma szerint fia "radikalizálódott", de ezt az információt nem terjesztették kellő mértékben a hírszerző szolgálatok között - közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás a CNN-nel.

Erről az amerikai hírtelevízió néhány órával azt követően számolt be, hogy Barack Obama elnök kijelentette: emberi mulasztások és a biztonsági rendszerben meglévő hézagok együttesen tették lehetővé, hogy a 23 éves nigériai robbanószert rejtve ruházata alá fel tudott jutni a légitársaság Amszterdamból Detroitba induló járatára.

A névtelenül nyilatkozó elmondta, hogy a CIA-ügynök jelentést küldött a Virginia állambeli központba a fiatalember apjával folytatott beszélgetésről. A dokumentum azonban nem jutott el azokhoz az illetékesekhez, akik összehangolhatták volna a hírszerzési együttműködést.

A The Wall Street Journal című lap szerint az apa az Egyesült Államok abujai nagykövetségén találkozott a CIA-ügynökkel november 19-én.

Rovatok