Index Vakbarát Hírportál

Fico attól fél, hogy lelövik

2010. február 2., kedd 15:21

Robert Fico az életét félti. A szlovák miniszterelnök a koalíciós tanács ülése után elmondta, olyan információk birtokába jutott a legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) finanszírozása kapcsán, hogy attól tart, esetleg lelövik.

A szlovák kormánykoalíció három pártja kedden megegyezett abban, hogy az SDKU egyes múltbeli zavaros ügyei által a figyelem homlokterébe került állítólagos pénzmosás ügyét a szlovák parlament elé viszik.

"Ez komoly beavatkozás a demokratikus politikai rendszerbe, ezért a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának is foglalkoznia kell vele" - jelentette ki Fico. A koalíció egyelőre arról nem döntött, hogy milyen formában, illetve rendes vagy rendkívüli ülésen viszi az ügyet a parlament elé.

A kormányfő, aki egyben az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke is, néhány hét óta azzal vádolja az SDKU-t, hogy kormányzása idején visszaélt a privatizációval és svájci bankokon, illetve fiktív cégeken keresztül hatalmas pénzeket mosott tisztára. Fico sajtóértekezletein több, állításait alátámasztó tényt is nyilvánosságra hozott.

"Üres gesztus"

Helyi megfigyelők és a szlovákiai sajtó szerint Mikulás Dzurindának, illetve pártjának nem sikerült hitelesen megcáfolni Fico vádjait és megmagyarázni ezeket a már korábban is sokat vitatott eseteket. A volt szlovák miniszterelnök hétfőn váratlanul bejelentette, hogy nem indul jelöltként a június 12-re kiírt parlamenti választáson. A pozsonyi sajtó szerint ez Dzurinda meghátrálását jelenti.

Dzurinda döntését Fico "üres gesztusnak" minősítette, amely szerinte nem oldott meg semmit. "Megmaradtak ugyanazok a személyek, a struktúrák, a számlák és a pénz" - jegyezte meg. Fico úgy véli: az SDKU zavaros pénzügyeivel, pénzmosásával "a szlovák politikai rendszer legveszélyesebb pártjává vált".

Rovatok