Index Vakbarát Hírportál

Testszkennerrel kukkolta a kolléganőjét

2010. március 24., szerda 21:54

Fegyelmi eljárás elé néz a londoni Heathrow repülőtér egyik biztonsági alkalmazottja, amiért egyik kolléganőjét kukkolta a testszkenneren.

A 25 éves férfi sikamlós megjegyzéseket tett, amikor 29 éves kolléganője véletlenül a ruhán átvilágító, így a test képét mutató szkennerbe lépett - adta hírül a The Sun. A brit napilapnak nyilatkozó nő elmondta: traumaként érte az incidens, ami után azonnal értesítette főnökeit és a rendőrséget.

Ez már nem az első ilyen eset, ami nyilvánosságra került azóta, hogy a szkennereket rövid idő alatt több brit repülőtéren is üzembe helyezték, röviddel azután, hogy egy feltételezett muszlim szélsőséges december 25-én megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó gépet.

Egy hónapja ugyanitt egy indiai filmsztár testszkennerképét adták kézről kézre.

A március 10-én történt kukkolási ügy részletei azon a napon váltak ismertté, amikor a brit parlament belügyi bizottsága úgy határozott: túlzóak a szkennerrel kapcsolatos emberi jogi aggályok, ezért gyorsítani kell a készülékek bevezetését a terrorizmus elleni harc érdekében.

A berendezés ellenzői kezdettől fogva úgy érvelnek, a szkenner használata során fennáll annak a veszélye, hogy megsértik az ellenőrzött személy magánszférához való jogát.

Alex Deane, a Big Brother Watch nevű szervezet igazgatója a The Sunnak úgy nyilatkozott, hogy feltehetően minden egyes nyilvánosságra került esetre számos homályban maradó jut, amely során a biztonságiak törvénytisztelő utazókon legeltetik a szemüket.

A kormány arra hivatkozik, hogy a testszkennert használó személyzetet megfelelően ellenőrzik, a repülőtéri alkalmazottak nem láthatják az átvizsgált személy testét, ezenkívül minden felvételt azonnal törölnek.

Rovatok