Index Vakbarát Hírportál

Terror a moszkvai metróban

2010. március 29., hétfő 06:36 | aznap frissítve

A hétfői csúcsforgalomban bő félórán belül két robbanás történt a moszkvai metró belvárosi állomásain. Legalább 38-an meghaltak, a hatóságok szerint öngyilkos női merénylők robbantottak. A városban a lezárások miatt teljesen leállt a forgalom, az alagutakban ragadt szerelvényekben rengetegen vártak a kijutásra, akadozott a mobilhálózat. A merényletnek nincs magyar áldozata.

Két robbanás történt hétfő reggel a moszkvai metróban. Az első a Lubjanka állomáson, itt a metró második kocsijában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő helyi idő szerint 7.56-kor. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint 25-en haltak meg: 14-en a kocsiban, 11-en a peronon. Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete pont a metróállomás felett taláható.

Negyven perccel később, 8.38-kor szintén a vörös vonalon, de négy megállóval délebbre, a Park Kulturi állomásnál újabb robbanás történt. Itt a hatóságok tájékoztatása szerint 12 ember halt meg, amikor a szerelvény végén az utasok épp beszálltak a kocsiba. A robbanásokat követően tűz nem keletkezett, Irina Andrianova szóvivő szerint jelenleg a moszkvai mentőalakulatok és a tűzoltók dolgoznak a helyszínen.

Putyin: Megsemmisítjük őket

Vlagyimir Putyin Krasznojarszkban szörnyű következményekkel járó, különösen aljas bűncselekménynek nevezte a merényleteket. Mint mondta, nem kételkedik benne, hogy az illetékes szervek mindent elkövetnek a moszkvai metrórobbantásokat kitervelő terroristák elfogására, s hogy a felelősöket meg fogják semmisíteni. Az orosz kormányfő utasítást írt alá, melynek értelmében a halálos áldozatok családjainak a kormány több mint 300 ezer rubelt – kétmillió forintot – utal ki, s utazását megszakítva visszaindult Moszkvába.

A robbantások óta a sérültek közül is többen életüket vesztették. A sérültek száma jelenleg 18, többük állapota nagyon súlyos.

A halálos áldozatok és a sérültek számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. A legtöbb forrás szerint 40 alatt van a halálos áldozatok száma, míg mások már 43 halottról beszélnek. Ugyanez igaz a sérültekre is, van, ahol 18-ről beszélnek, ugyanakkor a legfrissebb hírekben már 38 sérült szerepel.

Az orosz lapok tudósítóit nem engedik le az állomásra, a felszínről megégett ruhájú és arcú, hordágyon kiemelt sérültekről számoltak be.  

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. A hatóságok közlése szerint pokolgépek robbanhattak, melyeket fémdarabokkal vagy szögekkel töltöttek meg.

Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és "a terrorcselekmény következményeinek felszámolására" operatív stábot hoztak létre.  

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat megerősítette, hogy nők voltak a merénylők. Az első robbantás időpontjában a metróhálózatban több mint félmillió ember tartózkodott. Jurij Szjomin moszkvai ügyész elmondta, hogy mindkét robbanás ereje mintegy három kilogramm trotiléval volt egyenértékű.

A koordináltnak tűnő merényletekért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. A moszkvai kommentátorok egyértelműen a kaukázusi szeparatista mozgalmak valamelyikét sejtik a merényletek hátterében, annál is inkább, mert az orosz terrorellenes erők az elmúlt hetekben több sikeres akciót hajtottak végre csecsen- és ingusföldi lázadók ellen.

Rokonaikat keresik a tömegben a moszkvaiak

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is a kapacitása végső határán működő, az egész várost átszelő vonalon leállt a forgalom, az állomásokat lezárták. A központi Lubjanka téren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség autói eltorlaszolják a helyszínt.

Mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag áll a forgalom. Akadozik a mobiltelefon-hálózat működése is, a szolgáltatók egyelőre nem tudják, megsérült-e a hálózat, vagy csak túlterhelt.

Valószínűleg nincs magyar áldozat

A moszkvai magyar nagykövetség tudomása szerint nincs magyar halottja, illetve sebesültje az orosz fővárosban történt hétfői kettős robbantásnak. Gilyán György, moszkvai nagykövet a Független Hírügynökségnek elmondta: egyelőre olyan telefon sem érkezett hozzájuk, amelyben magyar eltűntekről számoltak volna be, vagy hozzátartozók felől érdeklődtek volna.

Noha a hatóságoknál forródróton lehet érdeklődni az áldozatok után, mindkét állomás környékén egyre nagyobb tömeg gyűlik össze a rokonaik keresésére induló emberekből.

Az Eho Moszkvi rádió élő adásába betelefonáló hallgatók arra panaszkodnak, hogy sem a forródróton, sem a helyszínen nem kapnak tájékoztatást az áldozatokról. Délelőtt 11 óra körül a sérültek névsorát már közzétették, s azt is, hogy kit melyik kórházba szállítottak.  

Érdekesség, hogy a rádió adásába meglehetősen sokan telefonálnak az Oroszország elleni terrorizmus fő fészkének tekintett Csecsenföldről és Ingusföldről, hogy kinyilvánítsák részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak és általában Moszkvának.

A csaknem háromszáz kilométeres hálózatot naponta kilencmillió ember használja. A helyi rádiókban arra kérik az autósokat, hogy ha tehetik, kerüljék el a központot. Az egyik adón elhangzott, hogy a feketén taxizók tízszeres tarifáért dolgoznak a környéken, háromezer rubelt (körülbelül húszezer forintot) kérnek egy 3 kilométeres útért.

2004-ben robbantottak a metróban

Nem tudni, szándékos-e az időzítés vagy a puszta véletlen műve, hogy a moszkvai merényletet éppen azon a napon követték el, mint a 2000-es zsani-vegyenói rajtaütést. Az orosz fővárosban 2004-ben követtek el utoljára terrorakciót, akkor negyven ember vesztette életét. Részletek>>>

Rovatok