Index Vakbarát Hírportál

A burkaviselet előíróit is büntetnék

2010. április 30., péntek 15:54

Tizenötezer eurós pénzbüntetést vagy egy éves szabadságveszést is kaphatnak Franciaországban azok, akik előírják vagy kikényszerítik a burka viselését. A muszlim leplet hordó nőket ezzel szemben csak 150 eurós bírsággal vagy állampolgári tanfolyam elvégzésével büntetnék.

Mint azt már korábban megírtuk, a francia kormány tiltaná a teljes testet és arcot eltakaró muzulmán női öltözet viselését.  Azok pedig, akik a nőknek előírják vagy rájuk kényszerítik a burkát, illetve a nikábot, egyéves szabadságvesztésre és 15 ezer eurós pénzbüntetésre számíthatnak.

Az igazságügyi minisztériumnak a Le Figaro című napilapban pénteken ismertetett törvénytervezetét május 19-i ülésén vitatja meg a francia kormány, és várhatóan szeptember közepén fogadja el a törvényhozás.

"A teljes betiltás mellett vagyunk elvi szempontok miatt, de enyhe büntetések mellett döntöttünk, mert ezek a nők általában áldozatok" - mondta a lapnak a javaslat egyik, neve elhallgatását kérő megfogalmazója. Elmondása szerint a törvény nem a francia társadalmat akarja megvédeni az iszlamizmussal szemben, hanem a nők jogait akarja szem előtt tartani.

A konzervatív újság részleteket is közölt a tervezetből. A tilalom nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő, általában kék színű viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró, a szemnek résnyi nyílást hagyó kendő -, hanem azt mondja ki: ruházattal tilos az arcot elfedni.

Ha valaki mégis elköveti a szabálysértést, a 150 eurós bírság mellett vagy ahelyett úgynevezett állampolgársági tanfolyam elvégzésének kötelezettségével is büntethető.

A második cikkely új szabálysértést is megfogalmaz: az arc nemi hovatartozás miatti eltakarására való felbujtást . A burka viseletének "erőszakkal, fenyegetéssel, hatalmi visszaéléssel vagy tekintéllyel történő kikényszerítése egy év szabadságvesztéssel és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható".

A törvény az elfogadását követő fél év leteltével fog életbe lépni. A kormány jelezte, hogy reményei szerint a jelenleg burkát viselő nők már azt megelőzően - a júliusban kezdődő parlamenti vitában elhangzó érvek hatására - önként leveszik magukról a szóban forgó ruhadarabot.

Már folynak az egyeztetések

Francois Fillon kormányfő a hét elején megkezdte az egyeztetéseket a politikai pártok és a vallási képviseletek vezetőivel a tervezetről. A legjelentősebb muszlim szervezet, a kormány kezdeményezésére létrejött Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) jelezte: annak ellenére, hogy bár ellenzi a burka viselését, a teljes törvényi tiltást nem támogatja, mert az az iszlám megbélyegzéséhez vezethet.

Az ellenzéki Szocialista Párt elviekben megszavazná a törvényt, azzal a feltétellel, hogy figyelembe veszik az államtanács ajánlását, amely szerint az ilyen viselet a közintézményekben betiltható, az utcán viszont hordható.

A legmagasabb fokú francia közigazgatási hivatal a kormány kérésére történő vizsgálatnál a közbiztonságot vette alapul. A testület arra is figyelmeztet, hogy a teljes tiltás a szabadságjogok szempontjából alkotmányba ütközne.

Rovatok