Index Vakbarát Hírportál

Izrael segélyszállító flottára támadt

2010. május 31., hétfő 06:43 | aznap frissítve

Izrael megtámadta a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát hétfőn, mert a hadsereg szerint a hajókról lövéseket adtak le izraeli katonákra. Az aktivisták szerint az izraeli katonák rohanták le az egyik hajót, amelyiknek a fedélzetén több száz utas volt, és lövöldözni kezdtek. A támadásban legalább kilencen meghaltak. A támadás hírére a világ több nagyvárosában tüntettek, az EU-tagországok elítélték az esetet, és az ENSZ BT is összehívták az ENSZ BT rendkívüli ülését.

Izrael hajnalban, az izraeli partoktól 150 kilométerre nemzetközi vizeken támadta meg a blokád alá vont Gázai övezetbe tartó hat hajóból álló segélyflottillát. Legalább kilencen meghaltak, legalább harminchatan megsebesültek, de egyes források szerint az áldozatok száma tizenkilenc. A halottak mind a hajókon lévő akivisták közül kerültek ki, többségük a flottilát vezető török hajón utazó török állampolgár. Az izraeli haditengerészet kommandósai közül öten megsebesültek, közülük ketten súlyos állapotban vannak.

A hat hajó ciprusi vizekről indult el vasárnap, hogy tízezer tonnányi segélyszállítmányt juttasson el a 2007-ben blokád alá vont Gázai övezetbe. A konvojt vezető török hajón több mint 750 ember tartózkodott, köztük mintegy ötven országból helyi és külföldi újságírók, jogvédő szervezetek munkatársai, az ír Nobel-békedíjas Mairead Corrigan, két Bundestag-képviselő, Henning Mankell svéd bestselleríró is.

Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is, de megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál. Szerintük a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs "humanitárius válsághelyzet", ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció, és attól is tartottak, hogy fegyverek kerülhetnek az övezetbe. Ha a flottilla nem szakítja meg útját és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket, figyelmeztettek. Arra hajlandóak lettek volna az izraeli hatóságok, hogy Asdodban engedélyezzék a hajók rakományának kirakodását, átnézését, majd ENSZ-járműveken történő továbbítását a Gázai övezetbe.

Mindkét fél szerint a másik lőtt először

Egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan miért robbant ki az összetűzés. Az izraeli hadsereg szerint lövéseket adtak le az izraeli katonákra, amikor ellenőrzésük alá akarták vonni a hajókat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a hajókonvojt átkutatták, hogy nincs-e a fedélzetükön fegyver és a flottilla hatodik tagja nem volt hajlandó együttműködni. Az aktivisták szerint viszont az izraeli katonák előzmény nélkül támadtak rájuk.

Az izraeli hadsereg kiadott egy videót a történtekről, ezen a helikopterről, infrakamerával készített felvételen feltehetően az látható, ahogyan a hajóra egy helikopterről leengedett izraeli katonát lerohanják. Ugyanakkor a felvételből nem egyértelmű, hogy az izraeli katonák korábban rálőttek-e már a hajóra. A felvétel alatt a rádión több sávon is szaggatottan beszélgetés hallatszik. Többek között arról beszélnek, hogy a felvételen látható katona az első, aki leér, de nekiesnek, és valamit rádobnak, ami felvillan (erről nem derül ki, hogy pontosan mi).

Az EU-tagországok elítélték az esetet, az ENSZ BT tanácskozik

Az Európai Unió tagállamainak állandó uniós nagyköveteinek brüsszeli tanácskozása után, a 27 tagország nevében kiadott közleményben Catherine Ashton külügyi főképviselő egyúttal azonnali, teljes és pártatlan vizsgálatot követelt a hajnali eseményekről, illetve annak körülményeiről. Hétfő délutánra összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését is az ügyben. Az Arab Liga főtitkára keddre hívta össze a pánarab szervezet rendkívüli ülését az eset miatt. Az EU-tagországok és az ENSZ BT tanácskozásáról bővebben>>>

Tömeggyilkosság és helyrehozhatatlan következmények

Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnöke elítélte a támadást "tömeggyilkosságnak" minősítve a történteket, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken. A Hamász palesztin iszlamista mozgalom felszólította hétfőn az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és "lázadjanak fel" a gázai segélykonvoj elleni, halálos áldozatokat követelő izraeli támadás miatt. A hétfő hajnali összecsapás lehetséges következményeiről bővebben itt olvashat>>>

Törökország hétfőn figyelmeztette Izraelt: "helyrehozhatatlan következményei" lesznek az izraeli fellépésnek, amelynek legtöbb áldozata török állampolgár. Több ezer ember tiltakozott Isztambul leghíresebb terén, a Takszim téren. A tömeg "Halál Izraelre!" és "Török katonák, menjetek Gázába!" felkiáltásokkal tüntetett, korábban kétszáz ember tiltakozott az isztambuli izraeli nagykövetség előtt műanyagpalackokat dobálva. A világ több nagyvárosában is ezrek tüntettek az izraeli fellépés ellen>>>

Netanjahu nem megy washingtonba

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök délután támogatásáról biztosította a hadsereget az ügyben. A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy Netanjahu lemondta  keddre tervezett washingtoni látogatását, mert a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás ügyével akar foglalkozni. Netanjahu hétfőn Kanadában tartózkodott hivatalos látogatáson, és az izraeli televízióban közvetített - még Kanadában tett nyilatkozatában - sajnálatát fejezte ki a külföldi aktivisták halála miatt, de egyúttal megerősítette, hogy a gázai övezet blokádját nem adják fel.

Rovatok