Index Vakbarát Hírportál

Izrael egy Gáza felé haladó segélyhajót figyelmeztetett

2010. július 14., szerda 10:43 | aznap frissítve

A Gázai övezet partjaitól 130 kilométerre vesztegelt szerda reggel az a líbiai segélyszállító hajó, amelynek Izrael kedd éjfélig adott határidőt, hogy a palesztin terület helyett el-Arís egyiptomi kikötő felé változtassa meg haladásának irányát. Az izraeli hadsereg figyelmeztette a hajó kapitányát: ha tengeri összecsapásra kerülne sor, azért ő lesz a felelős

A moldovai zászló alatt hajózó Amalthea teherszállítónak az utat szervező líbiai csoport elmondása szerint eltökélt szándéka, hogy elérje a Gázai övezet partjait. A hajó kubai kapitánya kedd este azt jelentette, hogy problémák vannak a jármű motorjával, ezért csak lassan tudnak haladni, s az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azt ígérte, hogy el-Aris egyiptomi kikötő felé veszi az irányt.

Az izraeli rádió közlése szerint a hadsereg figyelmeztette a segélyhajó kapitányát, hogy amennyiben tengeri összecsapásra kerülne sor, azért ő lesz a felelős. "Ön felel a fedélzeten lévő emberekért, és a blokád alá vont terület megközelítése egyedül az ön vétségének számít majd" - mondta a rádióban egy férfi, aki a rádió szerint a haditengerészet részéről tárgyal az ügyben.

A teherszállító jelenleg 88 kilométerre van Egyiptom partjaitól és 130 kilométerre a Gázai övezettől. A Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi vezette alapítvány által indított hajó az eredeti tervek szerint a Gázai övezetet sújtó tengeri blokád megtörésére készül, és 2 ezer tonnányi segélyszállítmányt juttatna el a palesztinokhoz. Az alapítvány egyik munkatársa az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevíziónak ugyanakkor elmondta, hogy ha céljuk elérése lehetetlen, mert ellenállásba ütköznek, akkor nem fognak erőszakhoz folyamodni, mert senki életét sem akarják veszélyeztetni.

Az izraeli haditengerészet szóvivője cáfolta, hogy körülzárták volna a segélyszállítót, azt viszont megerősítette, hogy hajóikkal nyomon követik az aktivisták útját. Az al-Dzsazírának az Amalthea fedélzeten tartózkodó tudósítója elmondta, hogy négy izraeli hadihajó követi őket. A segélyhajó még szombaton indult útnak Görögországból, és szerdára időzítették érkezését a Gázai övezetbe.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap közölte: Izrael nem engedi meg, hogy a moldovai zászló alatt hajózó, utasai által Hope (Remény) névre átkeresztelt Amalthea elérje a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellenőrzése alatt lévő Gázai övezetet. Egy kormányszóvivő megismételte azt a javaslatot is, hogy Asdód izraeli kikötővárosban rakják ki a palesztinoknak szánt segélyszállítmányt. Egyiptom pedig ígéretet tett arra, hogy amennyiben partjainál köt ki a teherhajó, biztosítja a segélyek elszállítását a Gázai övezetbe.

Izrael május 31-én egy Gáza felé tartó segélyflottillát tartóztatott fel. Az akcióban kilenc török állampolgár halt meg.

Rovatok