Index Vakbarát Hírportál

Fülzsírkóstolás és füstbomba a parlamentben

2010. július 27., kedd 17:36

Kövér László házelnökként a parlament tekintélyén akar javítani, nem engedné például az ülésteremben enni és üdítőzni a képviselőket. Hasonló problémákkal küzdenek a világ más tájain is a házelnökök, más parlamentekben is előfordul, hogy a képviselők munka közben reggeliznek, látványosan alszanak, sőt jobb helyeken tojást vagy vízzel teli poharakat dobálnak, füstbombát robbantanak, vagy valakik műpéniszt fújnak fel.

Kövér László frissen megválasztott házelnök célkitűzései között a parlament tekintélyének megerősítéséről beszélt. Szerinte többek között mélypontot jelent, hogy miniszterek a helyükön falatoztak, és több képviselő is behozza az üdítőjét az ülésterembe.

Az éjszakába nyúló szavazások után többzsáknyi szemetet is összeszedhetnek a képviselők után, az újságok és kinyomtatott papírok mellett ételmaradékokat, szotyolahéjat is eltakarítottak már.

Külföldön sem hagyták mindig szó nélkül az elemózsiák előpakolását, azonban az óriási kupi sokszor a legenyhébb probléma volt, amivel szembe kellett nézniük egyes házelnököknek. Az érdekesebb esetekből szemezgettünk.

Ausztráliában a legfelsőbb körökig érnek az említésre méltó ügyek. Az egyik képviselő júniusban erélyes felkiáltással konstatálta, hogy Julia Gillard ausztrál miniszterelnök-helyettes, azóta miniszterelnök az ülésteremben fogyasztotta el szendvicsét. „Mi ez itt, kávéház? Nevetséges” – mondta, mire Gillard egy mosoly kíséretében gyorsan eltűntette a szendvics utolsó morzsáit, és így kicsapongásának bizonyítékát is.

A miniszter asszony szendvicsénél feltehetően jobban borzolta a házelnök idegeit, és rombolta az ausztrál parlament tekintélyét, amikor Kevin Rudd későbbi miniszterelnök egy felszólaló képviselő háta mögött a fülében turkált, majd látszólag szórakozottan a szájába vette, amit ott talált. Később egy tévéműsorban már csak nevetett az eseten.

A látványosan szunyókáló képviselők szinte egyik parlamentből sem hiányozhatnak. Egyesek az asztalra borulva, mások hátradőlve pihenik ki fáradalmaikat. Az egyik legemlékezetesebb alvást valószínűleg Abdurrahman Wahid indonéz elnöktől láthattuk, aki nyitott szájjal horkolta végig az ülésteremben, ahogy a frakciók éppen az ő országértékelését kritizálták.

A passzívitással szemben sokkal átütőbbek és zavaróbbak lehetnek a parlamenti munkától már szinte elválaszthatatlan bekiabálások. Az ugyanakkor nem annyira gyakori, hogy a hangosan zsibongó képviselők miatt a kereskedelmi biztos inkább már bele sem kezd beszédébe, egy másik pedig kifejezetten röviden válaszol a neki feltett kérdésekre, ahogy az a repülőgépükhöz siető képviselők miatt történt július elején az Európai Parlementben a halászati vita alatt.

Egészen más természetű ügy volt a flamand szélsőségesek akciója. Ők  nem ettek, nem aludtak, hanem dalra fakadtak Belgium kettészakításáról a belga alsóházban, azaz aktívan politizáltak. Az ülésteremben előadott performanszok is sokfélék lehetnek. Az egyik tajvani képviselő saját fiatalkori meztelen képével próbált nyomást gyakorolni a törvényhozásra, míg a tajpeji törvényhozóknak egy másik alkalommal egy felfújható műpénisszel kellett szembesülniük a terem közepén a szexshopok betiltása ellen tiltakozó tulajdonosok miatt.

A házelnökök rémálmukban azonban bizonyosan az ukrán parlamentbe képzelik magukat, ahol 2003 decemberében még csak a pódiumon rendezett sakkpartikkal akadályozták meg ellenzéki képviselők, hogy a parlament elnöke elfoglalja helyét az alkotmányreform szavazása előtt, idén április végén azonban teljesen elszabadult a pokol.

Ellenzéki képviselők füstbombákkal árasztották el az üléstermet, Volodimir Litvin házelnököt esernyővel kellett védeni a felé hajított tojásoktól a vitatott ukrán–orosz flottaszerződés megszavazásakor (a tojáselhárító esernyő mintha Budapesten is szerepet kapott volna 2007-ben, igaz, nem az ülésteremben, hanem a Petőfi-szobornál beszélő főpolgármester védelmében)

Az ukrán totális káoszhoz képest szinte kezdőknek tűnnek a jordán képviselők, akik 2000 elején a miniszterelnök korrupciós vádjairól szóló vitában az asztalra kikészített pohár vízzel kezdték el dobálni egymást. A képviselők egymásnak estek már az iráni és a japán parlamentben is, míg Dél-Korában a médiatörvény vitája hagyott  maga után több tucat sérült politikust.

Bár ezzel már kilépünk az ülésteremből, de a törvényhozás tekintélyének biztosan nem használt, amikor több indiai képviselő a parlament lépcsőjéhez csapkodott virágcserepekkel tiltakozott egy feltételezett korrupciós ügy ellen. Végül hatvan képviselőt kellett ideiglenesen felfüggeszteni viselkedése miatt, de őrjöngésüktől legalább megkímélték az üléstermet.

A kirívó öltözékben pompázó politikusok is zavart kelthetnek, ha elvonják a figyelmet a törvényhozás folyamatáról, azonban helyzettől és országtól is függ, hogy mennyire elfogadott, ha egy kisebbség ilyen formában hívja fel a figyelmet önmagára. Dél-Afrikában például több képviselő is tradicionális törzsi népviseletben hallgatta végig néhány éve Thabo Mbeki elnök országértékelését.

Rovatok