Index Vakbarát Hírportál

Súlyos agytörzsi sérüléseket szenvedett a zászlós

2010. augusztus 25., szerda 20:23 | aznap frissítve

Hazaszállították a honvédkórházba az Afganisztánban megsérült magyar zászlóst, akinek állapota azonban még mindig életveszélyes. Egyelőre az életfenntartó funkcióit tartják fenn, emellett intenzív ápolásban részesül.

Még mindig életveszélyes állapotban van az Afganisztánból szerdán hazaszállított magyar katona. A Honvédkórházba szállított Kolozsvári György zászlós a hétfői támadásban szenvedett súlyos arc- és agykoponya-sérüléseket. A tatai lövészdandár zászlósa német repülőgéppel érkezett Magyarországra.

Grósz Andor dandártábornok, a létesítmény megbízott főigazgatója azt mondta, hogy egyelőre az életfenntartó funkcióit tartják fenn, emellett intenzív ápolásban részesül.

Zsíros Lajos ezredes, a férfi kezelőorvosa azt mondta, hogy Kolozsvári György  durva roncsolásokat, durva agytörzsi sérüléseket szenvedett, ezért komoly szervi károsodások alakultak ki nála. Az ezredes prognózist nem tudott mondani, de megerősítette, hogy jelenleg is fennáll a közvetlen életveszély.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a másik két sérültről azt mondta, hogy Dani Fruzsina orvos főhadnagyot repesztalálat érte, és sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, ennek ellenére a helyszínen hozzálátott a többi sebesült ápolásához. A másik könnyebb sérült, egy szakaszvezető nevét viszont nem árulta el. A repeszek miatt szintén nyolc napon túl gyógyuló lapockasérülést szenvedett katona ugyanis nem hazautazott volna, hanem a biztosító csapat tagjaként tartott a konvojjal. Ő úgy döntött, nem tér haza, nem szakítja meg szolgálatát, hanem azt felépülése után folytatja Afganisztánban.

A magyar katonák konvoja ellen elkövetett hétfői merényletnek egy halottja van, egy 32 éves törzsőrmesternő. Őt halála után hadnaggyá léptették elő, a Honvédelmi Minisztérium pedig hősi halottá nyilvánította. Pappné Ábrahám Judit több békefenntartó misszióban is részt vett, szolgált Macedóniában, Koszovóban, majd Afganisztánban. A nő férje is Afganisztánban szolgált, de ő már korábban hazaérkezett.

A négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna.  A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak.

Rovatok