Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet jelentett be az ETA

2010. szeptember 5., vasárnap 14:01 | aznap frissítve

Leteszi a fegyvert a baszk szeparatista szervezet, jelentette be vasárnap az ETA három tagja.

Tűzszünetet hirdetett vasárnap a Baszkföld elszakadásáért küzdő Baszk Haza és Szabadság (Euskadi Ta Askatasuna – ETA) elnevezésű terrorszervezet. A bejelentésről a Gara nevű baszk napilap számolt be internetes oldalán.

A Gara.net-en közzétett videofelvételen a szervezet közölte: pár hónappal ezelőtt úgy döntöttek, hogy a jövőben nem hajtanak végre fegyveres támadásokat a függetlenségért folyó küzdelemben. Az ETA egyúttal arra kért minden ügyükkel szimpatizáló, azért aktívan tevő politikai, civil és szakszervezeti szereplőt, hogy együtt tegyenek lépéseket egy új korszak megnyílása érdekében.

A BBC-hez külön is eljuttatott, írásban is közölt állásfoglalásból nem derül ki, hogy ideiglenes vagy állandó tűzszünetről van-e szó. Az ETA azt leszögezte, hogy tartós, igazságos és demokratikus megoldást szeretnének a baszk függetlenség ügyében.

A videón három fehér maszkos ETA-tag ül egy asztalnál, a szervezet címere előtt, a nyilatkozatot a középső – hangjából ítélve nő – ismerteti és kommentálja. A nő beszéde elején jogosnak titulálja az ETA fegyveres harcát, de később hangsúlyozza, hogy mostantól elkötelezettek a fegyvertelen demokratikus, tárgyalásos megoldás mellett. A három feketébe öltözött aktivistánál nincs fegyver, a nyilatkozat végén öklüket magasba emelve búcsúznak.

A spanyol belügyminisztérium egyelőre elzárkózott a szeparatista terrorszervezet lépésének kommentálásától. Az El País című lapnak név nélkül nyilatkozó kormányforrások viszont elégtelennek mondták a vállalást. "Nem volt szó fegyverbeszolgáltatásról, vagy az erőszak befejezéséről - ez így nem elég" - fogalmazott egyikük a lapnak.

A baszkföldi tartományi kormány belügyminisztere, Rodolfo Ares szintén elégtelennek nevezte az ETA felajánlását "mert nem veszi figyelembe azt, amit a baszk társadalom túlnyomó többsége követel és elvár az ETA-tól, vagyis hogy végleg hagyjon fel a terrorista tevékenységgel".

Az észak-spanyol, dél-francia területekre megálmodott, önálló baszk államért negyven éve harcoló ETA számláján 850 halálos áldozat szerepel, idézi fel a bejelentéssel kapcsolatban a Reuters.

Az 1959-ben alapított ETA az utóbbi években meglehetősen meggyengült, miután több vezetőjét is letartóztatták (2010 februárjában Ibon Gogeascoechea Arronategui, az ETA katonai vezetője és vele együtt két idősebb tag került rendőrkézre Észak-Farnciaországban).

2006-ban már hirdettek egyszer állandó tűzszünetet, de egy évvel később felrobbantottak egy autót a madridi repülőtéren, ami két ecuadori férfi halálát okozta. A miniszterelnök, Jose Luis Rodriguez Zapatero ekkor felfüggesztette a megkezdett béketárgyalásokat. Az ETA ezután is aktív maradt, 2009-ben három spanyol rendőrrel végeztek autókba rejtett bombákkal. Spanyolországban ekkor a négy fokozatú skálán kettesre emelték a terrorkészültség szintjét.

A spanyol kormány korábban azt közölte, csak akkor hajlandóak újabb tárgyalásokba kezdeni, ha az ETA beszünteti a harcot és teljes körű leszerelést hirdet.

Rovatok