Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérlettel gyanúsítják a tíz szlovákot?

2010. szeptember 6., hétfő 16:06 | aznap frissítve

A Közép-afrikai Köztársaság kormánya szerint egy puccskísérlethez lehet köze annak a tíz szlovák állampolgárnak, akiket még az előző héten vettek őrizetbe. Szlovákia szerint csak vadászok, akik szabadságukat töltik Afrikában, tájékoztatásuk szerint heten már visszakapták útlevelüket, és a hazatérésre várnak.

Továbbra is őrizetben tartják a Közép-afrikai Köztársaságban azt a tíz szlovák állampolgárt, akiket előző héten vettek őrizetbe a hatóságok azzal a gyanúval, hogy a hatalom megdöntésére készültek, mondta az AFP francia hírügynökségnek az afrikai ország kormányszóvivője.

"A kormány meghiúsított egy kívülről szervezett államcsínykísérletet. (...) A biztonsági erők szeptember 1-jén vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban tíz szlovák állampolgárt, akik illegálisan léptek be a Közép-afrikai Köztársaság területére, és arra készültek, hogy államcsínyt hajtanak végre" - mondta Fidele Ngouandjika.

Visszakapta útlevelét és a hazatérésre vár az a hét szlovák állampolgár, akit a múlt héten vettek őrizetbe a Közép-afrikai Köztársaságban államcsíny előkészítésének gyanújával, jelentette be azonban a szlovák külügyminisztérium hétfőn Pozsonyban.

Az esetről előző pénteken számolt be a Jeune Afrique című pánafrikai hetilap. A beszámoló szerint a szlovákok éppen lőszert rakodtak egy teherautóra, amikor a katonák őrizetbe vették őket az ország délnyugati részén, Nola városban.

A szlovák külügyminisztérium a hír megjelenésének napján bejelentette, hogy félreértés történt: az érintett szlovákok vadászok, akik törvényes úton a szabadságukat töltik Afrikában, és már szabadlábon vannak.

A Közép-afrikai Köztársaság kormányszóvivője azonban azt mondta, a szlovákokat átszállították a fővárosba, Banguiba, ahol vizsgálat indul az ügyükben, hogy tisztázzák, valójában milyen szándékkal érkeztek az országba.

Rovatok